galéria megtekintése

Mozgókönyvtár lesz a villamoson, csak sajnos nem a budapestin

2 komment

Mikrokönyvtárakat telepítenének az aradi villamosokra, később pedig a városi buszokra is. Nálunk sajnos még nem boronálták össze a könyvtári szolgáltatást a közösségi közlekedéssel.

Az örökmozgó állományt a terv szerint az egyik helyi könyvtár és az Arad Megyei Kulturális Központ szállítja majd a közlekedési vállalatnak. A berendezők elsősorban a szépirodalommal, a történelmi és a helytörténeti témájú könyvekkel igyekeznek kedveskedni az utasoknak – adta hírül a Nyugati Jelen című magyar nyelvű nyugat-­romániai portál.

Olvasni jó – villamoson is. Fotó: travelnews.md

A projekt célja a közművelődés, a kultúra iránti érdeklődés fokozása, ami szép és fontos misszió, a hírt mégis sokan fogadták szkeptikusan, mert nehéz egy efféle vállalkozást elképzelni egy olyan városban, ahol az utasok zöme képtelen vigyázni a tömegközlekedési eszközökre, rendszeresen bemocskolják, kedvükre rongálják a járművek berendezését.

 

A könyvtári szolgáltatás és a közösségi közlekedés összeboronálására számos kezdeményezés indult már a világon, habár az ötletgazdák a jelek szerint eddig elsősorban a metrókra koncentráltak. A Könyvtár, Információ, Társadalom (KIT) című szakmai hírlevél adatbázisában böngészve az első analó­giát egy 2006-os a stockholmi hírben találtuk meg, amely szerint a helyi közlekedési vállalat éppen arra készült, hogy a föld alatti vasúti hálózat vonalán könyvkölcsönző auto­matákat szerel fel.

Romániát, közelebbről Bukarestet 2012-ben érte el az új hullám, ott az egyik mobilszolgáltató és az egyik könyvkiadó egy kultúrkampány keretében vette a kezébe az irányítást a metró egyik legforgalmasabb állomásán, amelyet digitális bibliotékává alakítottak. Egy szemtanú szerint ugyanoda könyvautomatákat is beállítottak, amelyeknek akkora sikerük volt, hogy többször is feltörték őket. Nem sokkal később Moszkvából jött a hír, hogy virtuális könyvtár nyílt az orosz irodalom klasszikusaiból a metrómegállókban, ahol Puskin, Csehov és Tolsztoj ­regényeit tölthették le az utasok telefonjaikra teljesen ingyen, és 2015-ben Pekingben is megnyitották az első kínai virtuális metrókönyvtárat.

Budapesten egyelőre se híre, se hamva a hasonló projekteknek. A BKK sajtóosztálya érdeklődésünkre közölte, hogy még nem botlottak hasonló kezdeményezésbe (nekik maguknak sem támadt efféle gondolatuk). Majdnem ugyanezt mondták a MÁV-nál is, azzal a kiegészítéssel, hogy a vállalatnak ennek dacára is fontos és kedves a kultúra, erre eklatáns példaként a nyíregyházi vasútállomást hozták fel, ahol kultúrváróterem nyílt a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesület (VOKE) nyíregyházi művelődési házával együttműködve. Az ottani könyvespolc nyitott polcként üzemel, tehát az utas hozhat saját könyvet és cserébe vihet helyette másikat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.