galéria megtekintése

Koldusopera, királykategória

1 komment


Hegyi Iván

Tegnap volt tizenegy éve, hogy bemutatták a Beyond the Sea (A tengerentúl) című amerikai mozifilmet. S vasárnap lesz negyvenkét esztendeje, hogy annak rocksztár-főhőse meghalt. A vásznon Kevin Spacey alakította Bobby Darint, aki mindössze harminchét évet élt.

Bobby Darin huszonkét esztendővel többet töltött a Földön, mint amennyit jósoltak neki. Nyolcesztendős korában ugyanis – reumás láz következtében – visszafordíthatatlan károsodás érte a szívbillentyűjét, és orvosa azt mondta döbbent édesanyjának: jó, ha a tizenötöt megéri a gyerek. Bobby igyekezett kihasználni a rövidre szabott időt: megtanult zongorázni, gitározni, dobolni, és kamaszként nem csupán udvarolt, hanem számokat írt Connie Francisnek. Az ötvenes, hatvanas évek amerikai–olasz ideálját hasonlóképpen tiltották tőle a lány szülei, mint nem sokkal később Sandra Dee-t, noha Darin akkor már a rock and roll híressége volt, sőt úgy tartották nyilván, mint az Atlantic Records első fehér sztárját.

Az áttörést egy fogadás hozta meg, zenész társainak egyike ugyanis kizárt dolognak tartotta, hogy slágert lehet írni a Splish, Splash bemondással. A bronxi ifjú nemhogy elkészítette a nótát, de milliós példányszámban értékesítette azt az Atlantic, amelynek török származású tulajdonosa, Ahmet Ertegün legalább olyan büszkén tekintett erre a dobására, mint arra, hogy tizenkét évvel később – 1970-ben – megalapította a New York Cosmos labdarúgóklubot. (Abban olyan klasszisok fordultak meg, mint Carlos Alberto, Oscar, Zmuda, Rijsbergen, Francisco Marinho, Beckenbauer, Neeskens, Van der Elst, Chinaglia és mindenekelőtt Pelé.)

Bobby Darin (majdnem) minden hangszeren játszott
Bobby Darin (majdnem) minden hangszeren játszott

 

A Splish, Splash (azaz a Liccs-­loccs) után Darin egyéni rekordot állított fel a Dream Loverrel, amely a brit slágerlistán az első, az amerikain a második helyre került. De nem ez volt az igazi csúcs: az 1959-ben született meg a Bicska Maxi dalának feldolgozásával. Amikor a szerző-előadó megnézte a Koldus-operát, nyomban elhatározta: maga is elénekli a Mack the Knife-ot. Ezt olyan sikerrel tette, hogy a Billboard tengerentúli lajstromában kilenc hétig jegyezték az élen, és Nagy-Britanniában is a topon volt. Darin és az adaptáció egyaránt elnyerte a Grammy-díjat 1959-ben, ráadásul az a ceremónia volt az első, amelyet élőben közvetítettek az Egyesült Államokban. ­Amúgy összesen hét Bicska Maxi-változat követelt helyet magának az amerikai slágerlistán, de a legnagyobb sikert Darin verziója aratta (pedig Louis Armstrongé, Billy Vaughné vagy Ella Fitzgeraldé sem tetszett különösebben kellemetlennek).

A big bandes ász után Darin 1960-ban – érzelmi okokból – a For Teenagers Only című nagylemezzel jelentkezett. Akkor jött össze Hollywood történetének legsikeresebb tinisztárjával, Sandra Dee-vel, aki olyan hatással volt az amerikai bakfisokra, hogy minden tizenéves lány Dee szeretett volna lenni. (Azt egyetlen álmodozó csajszi sem sejtette, hogy a szépséges ideált szexre kényszerítette a mostohaapja.) Az ifjú filmcsillag befolyására jellemző: a hetvenes évek kultikus musicalje, a Grease női főhősét, Sandyt, Sandra Dee-ről mintázták az alkotók, és a darabban felhangzik a Look at Me I’m Sandra Dee című dal. A szintén felkapott Darin 1961-ben feleségül vette a bálványt (hat év múlva elvált tőle), és három filmben együtt játszott vele. Nem kis szám volt ez sem, mert Dee – többek között – Peter Fondával, Rex Harrisonnal, Rock Hudsonnel, Paul Newmannel, Anthony Quinn-nel, Peter Ustinovval forgatott.

A Nagy-Britanniában második, Amerikában harmadik helyezett Thingsszel a rock- (és country-) tradíciókat ápoló, ám utóbb a hagyományos tánczenéhez közelítő Darin a hatvanas évek második felétől a New York-i Copacabana klubban, valamint Las Vegasban adott sorra sinatrás hangulatú koncerteket. Ezek egyikén, a vegasi Hilton Hotelben rosszul lett. Nem sokkal később szívbillentyűcserét hajtottak rajta végre, de az ötórás műtét után már nem nyerte vissza az eszméletét, és 1973. december 20-án elhunyt. A 2004-ben készült életrajzi filmben Darint alakító Kevin Spacey azt mondta róla: „Noha soha nem ült a babérjain, sőt mindig kritikusan tekintett önmagára, élete nem volt tragikus. Szomorú, hogy már régen nincs közöttünk, ám felemelő, hogy mégis itt van.”

Az biztos, hogy övé a valaha volt legnagyszerűbb Maxi-single.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.