galéria megtekintése

Kőbe zárt romantika

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 16. számában
jelent meg.


Torma Tamás
Népszabadság

Van magasabb és nagyobb, mégis az ország legismertebb temploma. Volt dzsámi és volt körbeépítve, egyetlen megmaradt ereklyéjét, Alamizsnás Szent János jobb lábfejét maga a török szultán ajándékozta a névadó Mátyás királynak. Akkora kiállítást, ami tegnap nyílt a Budapesti Történeti Múzeumban és a templomban, még nem rendeztek tiszteletére.

A Mátyás-templomot sokan még ma is középkorinak hiszik, pedig az 1867-es kiegyezés utáni királykoronázásra a Halászbástya későbbi építője, Schulek Frigyes kezdte átépíteni. Ami aztán 22 éven át tartott. (Közben összesen 4700 tervet, rajzot készített róla.)

Akkoriban a templom még egy épülettömbbe volt foglalva, és egészen másképp nézett ki. A műemlékek lajstromozásával foglalkozó bizottság előadója, Henszlmann Imre egy régi metszet alapján tévesen a domonkosok (kolostoruk a mai Hilton helyén állt) tornyát hitte a Mátyás-templom északi tornyának, de vitájukat végül az építész Schulek nyerte: a dupla helyett csak egy torony lett, és az impozáns templomot a déli, ötszintes Mátyás-harangtorony uralja. (A zömök északi Béla-toronyból csak afféle fiatorony lett, a Mátyást viszont neogótikus erkélykoszorú és karcsú kősisak koronázza, az utóbbi a villámok ellen is alkalmas védekezés.)

 

A kiállítás fő attrakcióján, az óriás gipszmaketten is nyitva hagyták a kérdést, hogy hány tornya is volt. A makett amúgy is korabeli 3D-s modellként szolgált, amin az építők az elgondolásaikat próbálgathatták.

A templom egy régi festményen és a Schulek Frigyes-féle, ma látható változat
A templom egy régi festményen

Buda legrégebbi templomát a tatárjárás után IV. Béla építtette meg a Vár központjában. A középkorban ez a budai németek Nagyboldogasszony-temploma volt, a magyarok északabbra, a Mária Magdolna-templomba jártak. A névadó Mátyás (a Korvin-hollók a tetőt díszítik) itt tartotta mindkét esküvőjét (erre emlékeztet a déli Menyasszonykapu), és itt is ravatalozták fel, miután Bécsben meghalt.

A templomot a törökök 140 évre mecsetté alakították, Buda visszafoglalása után aztán előbb a ferencesek, majd a jezsuiták építettek mellé kollégiumot, szemináriumot, és a korábban szabadon álló templomot is átalakították. De úgy is mondhatjuk, hogy mindkét oldalról megtámasztották, mert éppenséggel össze akart dőlni. (Aktuálisan barokkosították is, azaz levakolták, a Mátyás-toronyra hagymasisak került, sőt még egy polgárias toronyórát is kapott.)

Aztán a nagy változás 1873 után következett, amikor Ferenc József rendeletére hozzáláttak, hogy reprezentatív, koronázó főtemplommá alakítsák át.

A templom egy régi festményen és a Schulek Frigyes-féle, ma látható változat
A Schulek Frigyes-féle, ma látható változat
Veres Viktor / Népszabadság

A helyreállított kölni dóm volt a minta, és Schulek a romantikus hevületű historizmusnak megfelelően a barokkot elvetve, a középkori állapotokat akarta rekonstruálni. Csak éppen ez nem volt egyszerű, a templomon végigvonult a magyar történelem, a sokféle korréteg között tehát egyszerre kellett a sérült részeket pótolni és felületeket teljesen megújítani.

Lényegében egy új templom született, mert Schulek kiszabadította a volt jezsuita épületek közül, falait több helyen a földig lebontatta, a Szentháromság teret viszont szinte kitágította, és a későbbi Halászbástyával a templomot egy addig sohasem volt, reprezentatív környezetbe helyezte.

A város egyik jelképévé vált templom már csak részleteiben középkori, mégis hatásosan eklektikus. Schulek felhasználta a régebbi metszeteket, de ahol eredeti támpontot nem talált, ott saját tervezésű részeket iktatott be. Az akkori közvélemény óhajának megfelelően 1893-ra egy a millenniumot ünneplő országhoz méltó, reprezentatív nemzeti főtemplom készült el.

I!

MÁTYÁS-TEMPLOM – A BUDAVÁRI NAGYBOLDOGASSZONY-TEMPLOM ÉVSZÁZADAI
Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma
Mátyás-templom
Megtekinthető: 2015. október 18-ig

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.