galéria megtekintése

Klarinét- és csellóünnep a Zeneakadémián

December második hetében két világsztár is fellép a Liszt Ferenc téri zenepalotában. Wenzel Fuchs, a Berlini Filharmonikusok szóló klarinétosa kamara-, Steven Isserlis korunk egyik  legismertebb csellistája pedig nagyzenekari koncertet ad.

Az osztrák klarinétművész, Wenzel Fuchs Mozart kedvenc hangszerének egyik legjelentősebb művésze: a berlini Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskola tanára, a Berlini Filharmonikusok szólistája december 10-én ad ízelítőt tudásából a budapesti Zeneakadémia Solti Termében.

A klarinétos kamarairodalom három csúcsdarabját adja elő, válogatott magyar művészekkel. A legendás jazzklarinétosnak, Benny Goodmannek és Szigeti Józsefnek komponált Bartók-trió és az ugyancsak Goodmannek írott, bár Arthur Honegger zeneszerzőkollégának ajánlott B-dúr Poulenc-szonáta mellett a klarinétrepertoár egyik kulcsdarabja, a klarinétra, csellóra és zongorára írott kései Brahms-trió is elhangzik a koncerten.

 

Idén tavasszal hatalmas sikerű, teltházas koncertet adott az angol csellistafenomén, Steven Isserlis Várjon Dénes és Joshua Bell társaságában. Isserlis és Várjon december 12-én duóban fogják újra elkápráztatni a közönséget, a káprázat azonban sohasem a külsőséges virtuozitásra vonatkozik az ő esetükben, hanem a mélyen megélt zeneiségre, amit a különleges műsorösszeállítás is tükröz. A koncertet indító Schumann-, illetve az azt záró Brahms-művön kívül csupa ritkaságot hallhat a Zeneakadémia közönsége. Gabriel Fauré, a francia századforduló legendás alakjának 1917-es, kései csellószonátája éppúgy felfedezésre vár itthon, mint a 20. századi amerikai zenetörténet egyik legsikeresebb, mára szinte teljesen feledésbe merült alakjának, Ernest Blochnak A zsidó életből címet viselő sorozata. Ami pedig Kurtág György miniatűrjeit illeti: minden alkalom ünnep, amikor ilyen jelentős művészek előadásában szólalnak meg ezek a darabok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.