galéria megtekintése

Biztos úr

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 05. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Aszódi Attila bővítési kormánybiztos szerint a Népszabadság hazudik, amikor azt írja, hogy a kormány legújabb ötlete alapján a Paksra tervezett két új reaktorblokk akár orosz tulajdonba is kerülhet.

A tegnapi cikkünket „mindössze” az támasztja alá, hogy ő maga nyilatkozta egy szerdai konferencián: ha Brüsszel elkaszálja az állami hitelre épülő jelenlegi finanszírozási konstrukciót, akkor a brit Hinkley Point példáját veszik elő. (Ott az új blokkok a francia beruházó tulajdonában maradnak mindaddig, amíg a brit kormány 35 év alatt ki nem fizeti a projektet.) Ráadásul a magyar atomtörvényt épp most módosítják, lehetővé téve a külföldi tulajdont.

Mi mégis inkább arról beszélnénk, hogy a Népszabadság a bővítési megállapodás ismertté válása óta folyamatosan kérdez, és sosem kap választ. Tudakoltuk, mekkora a megtérülést biztosító áramár, mi lesz az oroszok szerepe a két új blokk üzemeltetésében, mennyibe kerül majd az új reaktorok hulladékának elhelyezése. Vagyis csupa olyasmire kérdeztünk rá, ami a jelenlegi törvények szerint (az említett törvénymódosítás elfogadásáig, mielőtt mindent titkosítanának) közérdekből nyilvános adat lenne, de nem mondták meg sem nekünk, sem a képviselőknek.

 

Tisztelt kormánybiztos úr, a Népszabadság leírta, hogy a nyilvános információk alapján mire számíthatnak az adófizetők a paksi bővítés kapcsán. Amit közreadtunk, az a tényekkel van összhangban, nem pedig az aktuális kormánykommunikációval. Biztos, hogy mi hazudunk?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.