galéria megtekintése

Kinek a kottájából játszanak?

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 12. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

Kultúrmisszió. Ekként emlegeti a Zeneszöveg.hu nevű weboldal azon akcióját, amely során a Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségével karöltve ingyen juttatja el legutóbbi két kottakiadványát a magyar zeneiskolákba. De vajon mennyi a kultúrértéke van Lola, Barbee vagy a Viva Comet All Stars legnagyobb slágereinek?

Merthogy többek között az ő számaik kerültek abba a Tavaszi zsongás című múlt évi kottagyűjteménybe, amelyet most ingyen kaphatnak meg az igénylő iskolák. Sokaknak elkerekedik a szeme az előadók láttán. A Children Of Distance például egy rapcsapat, így az internetes körökben és a zenetévé jórészt tizenéves nézői között óriási sikert arató Emlékezz rám 2 című sláger kottája nemigen állhat többől, mint a néhány soros refrén hangjaiból.

Amivel persze önmagában semmi gond nincs – mindent összevetve: ez még mindig jóval bonyolultabb a magyar popslágerek többségének dallamainál –, ám óhatatlanul adódik a kérdés: szüksége van-e egy évek óta zenét tanuló diáknak kottára ahhoz, hogy lejátsszon néhány pofonegyszerű popdalt? Józan paraszti ésszel átgondolva: Fluor Tomi Mizu című gigaslágerét már egy első osztályos gyerek is simán elpötyögi-fújja hallás után, aki viszont bonyolultabb feladatra vágyik, az biztosan nem a kiadványban szintén szereplő SP-dalokhoz nyúl, hanem, mondjuk, Chopinhez vagy Mozarthoz.

 

A Dal 2015-ös évadjának legjobb harminc dalát tartalmazó kottafüzet már némileg jobban értelmezhető ilyen szempontból, ám a dilemma ott is áll: nem éppen elég nehéz e nélkül is felkelteni a komolyzene iránti érdeklődést a diákokban? Ha nem zenei, hanem normál tantervű iskolák kapnák a könyveket, talán indokolható volna a vállalkozás azzal, hogy a kottaolvasás népszerűsítése a cél. Így azonban csak a kérdőjelek maradnak.

A Dal-győztes Csemer Boglárka
A Dal-győztes Csemer Boglárka
Koszticsák Szilárd / MTI

A kották eddig mindössze néhány iskolába jutottak el, a többség a MZMSZ május 13-i közgyűlésén veszi majd át a kiadványokat, amelyekhez egyébként úgynevezett átvevőpontokon is hozzá lehet jutni. Konkrét célcsoport nincs: az általános és a középiskolák egyaránt kaphatnak a könyvekből – igaz, nem árt sietniük a zenetanároknak, akik okvetlenül be óhajtják építeni a tananyagba az Anti Fitness Club dalait, ugyanis az ezer példányban nyomott Tavaszi zsongás már csak korlátozott mennyiségben hozzáférhető. Külföldi kutatások szerint amúgy az effajta kiadványoknak népnevelő hatásuk is van: azok a gyerekek, akik eredeti kottából játszanak, kevesebb zenét töltenek le illegálisan. A Zeneszöveg.hu pedig ennél kevesebb kérdést felvető kiadványokat is készít: nemrég például a zeneakadémiai felvételi anyagát alkotó 150 népdalt adta ki CD-n, a követelményeknek megfelelő hajlításokkal.

A jogdíjak miatt a kottakiadás kifejezetten költséges műfaj, nyilván e két, ezer példányszámban megjelent könyv is komoly anyagi ráfordítás árán jelenhetett meg. Igaz, a Tavaszi zsongásban gyakorlatilag csak a Gold Record előadói szerepelnek, a Zeneszöveg.hu pedig az NKA támogatásával jelentette meg mindkét kottakönyvet. Elvileg mindenki jól jár: a lemezcég, a kiadó és az iskolák is. Kérdés, mindennek mennyi a valós értéke.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.