galéria megtekintése

Kulka először félt, de végül nem bánta meg

2 komment


Szemere Katalin

Egyre több művész vállalja, hogy „kihangosít” szociális és társadalmi problémákat, arcát, hitelességét adja ügyekhez. Hol saját projektet indít, hol pedig beáll civil csapatok mellé. Hitelességről, megosztottságról, az önkéntesség addikciójáról és félelmekről is beszélgettünk közéleti szereplőkkel.

Milyen néhány napig együtt lakni Kulka Jánossal? – kérdezte a Velkám, Májgrentsz! című videosorozat első részében az albérletkereső programot indító Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület. A színész az Afganisztánból származó, hat éve Magyarországon élő Amint látta vendégül otthonában. A kisfilm percek alatt körbefutott a hírportálokon. – Mikor felkértek erre, éppen nem értettem, minek körbekeríteni az országot, miért nem lehet szabadon átengedni, aki máshova igyekszik – mondja a színész. – Azóta már semmit sem értek a menekültvándorlással kapcsolatban – teszi hozzá.

Először félt attól, hogy azt mondják: na, megint a hú-de-liberális Kulka magamutogat. De végül egyáltalán nem bánta meg, hogy elvállalta, jókat beszélgetett a rendkívül intelligens, kommunikatív Aminnal.

A befogadott Amin és Kulka János
A befogadott Amin és Kulka János

 

Az elmúlt hat-hét évben – amennyire ideje és energiája engedte – az autistákat támogatta Kulka János – meséli, majd hozzáteszi: egyre több okoskodó interjúban olvasta, hogy a színésznek nem kell politizálnia. Ezt ostobaságnak tartja. A szabadságot szerető embernek – és a művészek nagy része ilyen – kötelessége a szabadságot hirdetnie, kiállnia az emberi jogokért, a szabadságban korlátozottakért, a sajtószabadságért.

Kukorelly Endre csalódott, hogy kevés ismert ember áll ki társadalmilag fontos ügyek mellett. – Jól artikulálják érdekeiket, még sincs köztük szolidaritás – teszi hozzá az író. A művésztársadalom politikailag és szakmailag is tagolt, befelé fordul, és nincs átjárás a felek között. A Magyar Művészeti Akadémia térnyerésébe is beletörődik, nem tesz ellene semmit. Tapasztalata szerint a végrehajtó hatalom, a kormány csak az erőből ért, a művészek viszont félnek, ha exponálják magukat, elesnek a támogatástól, díjtól.

Kukorelly Endre
Kukorelly Endre
M. Schmidt János / Népszabadság/archív

Kukorelly tíz éve szeretne segíteni a hajléktalanokon. Az első levelet Gyurcsány Ferencnek címezte, az akkori miniszterelnök nem is reagált rá. Az idén januárban újabb felbuzdulásból belevágott a folytatásba. Hazafelé menet látta, hányan fekszenek a hidegben a földön, úgy érezte, valamit gyorsan tennie kell. A Facebookon támogatói csoportot indított, A Nyugodt Szív a Lakhatásért elnevezéssel. Hogy mennyire hatásosnak bizonyult, jól mutatja: ezer ember már több mint tízmillió forintot adott össze.

– Addiktív dolog az önkéntesség – jelenti ki Pikó András újságíró, aki társaival vasárnaponként több száz embert etet meg. Véletlenül futott bele Nagy Emese újságíró Facebook-posztjába. Ezen vidám fiatalemberek ételt osztottak – szervezetlenül. Ez volt a Heti Betevő-csapat, amely éttermi minőségű ételt ad rászorulóknak. Következő vasárnap már a feleségével ő is beállt az ételosztásba, majd ez a heteik elengedhetetlen részévé vált. – Sokat tanul az újságíró így a magyar valóságról, az eltérő élethelyzetben lévőkről – meséli, ahogy azt is: az elmúlt húsz évben nem beszélgetett annyit, mint a Heti Betevő során, és úgy érzi, jobban megérti azt is, hogy működik a szegénység.

Pikó András
Pikó András
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A gyerekéhezés felszámolására létrejött Nemzeti Minimum egyik alapítója és a Magyar Református Szeretetszolgálat tavalyi adventi kampányának arca volt Szinetár Dóra. A társadalmi szerepvállalásban azt tartja a legfontosabbnak, hogy tudatosítsák az érintettekben, létezik kiút, megoldás, és merjenek kérdezni. Keressenek segítséget, mert mindig akad.

Szinetár Dóra
Mediaworks/archív

A gyerekekkel kapcsolatos programok extra érzékenyen érintik, és meggyőződése, ha sokan akarnak valamit, akkor az ügy megoldható. A politikusokban nem hisz, devalválódott a szakmájuk, egészen más jár a fejükben, mint amire szükség lenne. Épp ezért a lentről jövő kezdeményezések és a konkrét céllal rendelkező ügyek mellé áll szívesen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.