galéria megtekintése

„Két perc a zenémből többet mond ezer szónál”

2 komment


Csepelyi Adrienn

Nem csupán zenei, de sakkzseni is, aki meggyógyítaná Mozartot, és egy napra Justin Bieber bőrébe bújna. A szlovén kultúra napja alkalmából Budapesten fellépő ifjú zongoraművésszel, Urban Staničcsal készítettünk villáminterjút.

– Két perce van, hogy egy liftben meggyőzzön tehetségéről egy befolyásos menedzsert. Mit mond neki?

– Elővenném a telefonomat, és megmutatnék egy kétperces videót a játékomról. Ez többet mondana ezer szónál, pláne bármiféle önfényezésnél. Minden művész képes betekintést engedni a saját zenéjébe a honlapján, de valójában csupán kevesen képesek valóban emlékezetes előadásra. Az pedig, hogy mely zenész tud valami olyasmit közölni, ami jelentéssel bír a hallgató számára, egy egészen rövidke részletből is kiderül.

Persze, ha beszélnem kellene, azt is megoldanám: elmondanám, hogy a célom az, hogy a koncertterem valamennyi hallgatóját elérjem, még a leghátsó sorokban ülőket is, és megéreztessem velük a zene nyers energiáját és szépségét.

 

– Könnyű Szlovéniában megélnie egy fiatal muzsikusnak?

– Szimplán a koncertezésből nehéz megélni, mivel kis ország vagyunk. Tanításra persze mindig van lehetőségünk, de koncertzongoristaként ki kell bővítenem a földrajzi lehetőségeimet. A zeneoktatásunk kiváló, remek koncerthelyszíneink mellett nyitott közönségünk és jó zenekaraink vannak, amelyek szerencsére szívesen dolgoznak fiatal muzsikusokkal.

– A zene mellett a sakkban is kiemelkedően tehetséges. Mit gondol, mennyire függ össze a két adottság?

– Szerintem tényleg szoros kapcsolat van a zene és a matematika között. Ez annál jobban látható, minél mélyebbre ásunk egy darab tanulása közben. Az összhangzattan és a kontrapunktika szabályai önmagukban is saját logikai rendszert alkotnak. Még ha a zeneszerzők nem is követik ezeket a szabályokat (ami az esetek többségében így van), meg kell alkotniuk a saját rendszerüket, máskülönben a zenéjük céltalanná és unalmassá válna, illetve képtelen volna a fejlődésre. Az előadóművészet viszont az én olvasatomban erősen kötődik a nyelvhez és az irodalomhoz: képesnek kell lennünk arra, hogy ékesszólóan közvetítsük az üzenetet.

–  Melyik popsztár bőrébe bújna egy napra?

– Justin Bieberébe. Szeretném megtapasztalni, milyen érzés, hogy anélkül énekelhetek ilyen förtelmes dalokat, hogy azonnal leállítanának!

Urban Stanič

Zongoraművész. Ljubljanában született 1996-ban, jelenleg a város zeneakadémiájának hallgatója. Számos nemzetközi díjat nyert: 2014-ben első lett a belgrádi Zlatko Grgošević Zongoraversenyen és a Fiatal Virtuózok Versenyen, a povolettói Fiatal Muzsikusok Versenyén négyszer hozta el az első díjat. Második helyezést ért el az Eurovízió Fiatal Művészek 2014-es kölni versenyén. Országos sakkbajnok, (2007), kétszer matematika-, ötször pedig logikai bajnokságot nyert.

– Budapesti műsorában szlovén és magyar zeneszerzők művei is szerepeltek. Kik a kedvencei közülük?

– Hazai kedvencem Lucijan Marija Škerjanc; huszadik századi komponista, bizonyos fajta romantikus ízzel az egyébként nagyon harmonikus hangzásvilágú zenéjében. Külföldön sajnos szinte teljesen ismeretlen. A magyarok közül Lisztet szeretem legjobban, ő az egyik kedvenc zeneszerzőm. Olyan muzsikát írt, amely közvetlenül szólítja meg a közönséget, és a legegyszerűbb, legtisztább érzelmekkel van telve, formailag viszont csodálatosan komplex.

– Mely három zeneszerzőt látogatná meg egy időgép segítségével?

– Elsőként Lisztet, hiszen az ő zenéje áll legközelebb hozzám. Aztán elmennék Beethovenhez, hogy a késői szonátáiról beszélgessek vele, amelyek meglehetősen rejtélyesek a modern hallgató számára. Végül pedig meglátogatnám Mozartot, és vinnék neki gyógyszert a betegségére, hogy sokkal-sokkal több zenét írhasson az utókornak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.