galéria megtekintése

Kecskével a túlvilágra

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 22. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

Győr-Moson-Sopron megyében az épülő M85-ös és M86-os, illetve a 813-as főút megelőző feltárásai miatt a fél megyét felásták a győri Rómer Flóris Múzeum régészei. Ötszázezer és egymillió négyzetméter közötti, régészetileg átkutatott területről és közel húszezer feltárt régészeti jelenségről van szó.

Márciusban bejárta a médiát a 813-as út építése közben Győrszentivánnál feltárult római villagazdaság és a hozzá tartozó egyik épületben lelt 930 bronzérme híre. Az említett római kincset Nagy Andrea, a múzeum régésze a 2015-ös feltárási év egyik kiemelkedő leletének tulajdonítja. Egy nagyméretű gödörben rejtették el valamikor Valentinianus uralkodását (368–375) követően, bizonyára egy barbár betörés elől.

Longobárd lelet egy kónyi sírban
Longobárd lelet egy kónyi sírban
Rómer Flóris Múzeum

Valamennyi pénzérme késő római ún. kisbronz. Ez arról tanúskodik, hogy a villa egykori tulajdonosa tehetős volt, de nem a leggazdagabbak közé tartozott, ami abból is látszik, hogy a gazdaság lakóépületének csak két helyisége volt. Más korszakokból is számos érdekesség került felszínre a különböző helyszíneken. Kezdve a neolitikumtól, amelynek Krisztus előtt több mint négyezer évvel keletkezett emlékeit Rábapatona határában fedezték fel.

 

A csont ékszerek, csiszolt kővésők, illetve díszített edények mellett igazi kuriózum volt egy épségben fennmaradt fonott faszerkezetes kút. Egy másik rábapatonai helyszínen a bronzkor embere felejtett egy szép bronz hajtűt az utókor számára egy kútban az i. e. II. évezred elején. Az V. században itt járt germánok pedig egyebek mellett az egyik itteni házuk padlóján egy gazdagon díszített csontfésűt hagytak hátra.

Gazdag leletanyagot sikerült találni a keltáktól, a longobárdoktól és az avaroktól is. A római korban itt élt kelták egyik temetőjét Markotabögödénél ásták ki. Sajnos kirabolva. De a fennmaradt edény-, viseleti és ékszerleletek közt még borostyángyöngy és kásagyöngy láncszemekből álló nyaklánc és arany kardbújtató is megtalálható volt.

A magas termetű, erős csontozatú longobárdok Kónyhatárában felbukkant VI. századi sírjaiban bepecsételt díszítésű edényeket, ruhadíszeket, szarvasagancsból készült csontfésűket leltek. A férfiak temetkezéseiben pedig több esetben az övükre kötött bőrerszényben hordott kézi készségeiket (csipeszt, fenőkövet, tűzcsiholót és kisebb késeket), valamint a melléjük temetett fegyvereiket, lándzsákat, tőröket találtak.

Az avarok egy nagyobb temetőjét Ikrénynél, néhány gazdag sírját pedig Dörnél bontották ki. A leletben aranyozott bronz, kőbetétes, piramis alakú fülbevaló, vaskard, néhány bekarcolt állatküzdelmi jelenettel díszített íjmerevítő csont és ezüst övgarnitúra került elő. Az egyik gazdag halottnak túlvilági útravalóul egy kecskét is helyeztek a koporsója fölé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.