galéria megtekintése

Jön a pesti zsidó humor ünnepe

3 komment


Bárkay Tamás

Ezúttal a pesti zsidó humor köré kerít élményekben gazdagnak ígérkező fesztivált pályatársaival Kalmár Tibor író-rendező. A Gozsdu Udvar Pince-kabaréjába szervezett, az Emmi által támogatott rendezvénysorozat részint azokra az alkotókra és előadókra emlékezik, akiket a náciterror miatt veszítettünk el, részint pedig azokra, akik a humoruknak köszönhetően túlélték a vészkorszakot.

Kalmár Tibor évfordulók köré rendezte a fesztivált
Kalmár Tibor évfordulók köré rendezte a fesztivált
Népszabadság/archív

A purim hetére időzített, március 24. és 29. között zajló programfolyam apropója a pesti gettó felszabadulásának tavalyi kerek évfordulója, és több más kerekded évszám: 2015-höz képest 110 éve született Rejtő Jenő és Kellér Dezső, 100 éve G. Dénes György, 105 éve Tabi László, 115 éve Királyhegyi Pál, 50 éve hunyt el Salamon Béla és 45 éve Latabár Kálmán.

 

Az író-rendező mindenekelőtt egy páratlanul gazdag kabarétörténeti plakát- és fotókiállítással kecsegtet, amelyet egykorú karikatúrákból álló válogatással gazdagítanak tovább; az anyagot az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel közreműködve állították össze. A tárlatban három korszak elevenedik meg: a boldog békeidők, azaz az I. világháború előtti időszak, a Horthy fellépésétől a hitlerájig tartó bő két évtized, és a gulyáskommunizmus, avagy a legvidámabb barakk kora – ahogy Kalmár fogalmaz.

Programok purimra

Kalmár Tibor ötletgazda március 24-én, a Hatszögletű kerek­asztal alcím alatti összejövetelen Dés Mihályt, Gábor Györgyöt, Farkas­házy Tivadart, Kirschner Pétert és Kárpáti Tamást moderálja. Március 25-én az Utolsó mohikohnok, azaz Haumann Péter, Székhelyi József, Sas József és Sándor György szórakoztatja az egybegyűlőket, 26-án a purimhoz illő kuplékat énekel Csákányi Eszter, Szinetár Dóra, Cserna Antal és Hajós András. 27-én Latabár Kálmán, Feleki Kamill és Rátonyi Róbert hevét s nevét idézi meg a Spinoza Színházban Székhelyi József és Forgács Gábor. A prog­ramot hétfőn zsidó varietével, közelebbről a TÁP Színház „fárasztó revüjével" zárják a Gozsdu Udvarban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.