galéria megtekintése

Jól kitalálta Lipóciát

1 komment


Sándor Tünde

Olvasónk írta nemrég, hogy szombatonként még most is először a Hétvége melléklet végére lapoz, mert mindig Bächer Iván-tárcával kezdte a szombatot, és még most is reméli, hogy új írására bukkan a hasábjainkon. Tisztelői közül sokan jelentek meg emlékkiállítása megnyitóján.

„– Na, bazd meg! – mondta Iván. – Mostanában csupa olyan ember hal meg, akire ez korábban nem volt jellemző. Mehetek haza nekrológot írni. Megitta a fröccsét és ment, bő óra múlva pedig már vissza is tért, kezében a kiprintelt szöveggel" – írta Gerlóczy Márton író barátjáról, Bächer Ivánról két évvel ezelőtt, amikor fiatalon, még az ötvenhetet sem töltve be eltávozott vélhetően azok közé, kikről korábban búcsúcikket írt.

Bächer Iván a fotelból néz minket (balra az alkotó Zoltai Bea)
Bächer Iván a fotelból néz minket (balra az alkotó Zoltai Bea)
Teknős Miklós

Halálának második évfordulójához közeledve emlékkiállítás nyílt a fiatalon elhunyt íróra, újságíróra emlékezve és emlékeztetve a XIII. kerületben, vagyis ott, ahol díszpolgárrá avatták halála előtt fél évvel. A Városház Galériában december 4-ig látható Bächer Iván Remington írógépe, algériai­ építész nagyapja pipája, az író, újságíró dédapa, Thury Zoltán bronzba mártott lúdtolla, és persze mindenféle receptek újságból kivágva, ismerős által legépelve, és saját kézzel írva, írásai, könyvei­ről megjelent kritikák és nekrológok róla. Meg könyvek, és jegyzetek Iván íróasztaláról, ahol számtalan emlékezetes írás született, és ahol még soknak meg kellett volna születnie. Például annak a könyvnek a nagy kedvencről, Chopinről, amelyhez ihletet gyűjteni a halála előtti évben még a lengyel zeneszerző és zongoravirtuóz hazájába, Lengyelországba, és szülőházához, Zelazowa Wolába is elutazott barátaival.

 

– Ez a 2012. májusi út még nagyon felvillanyozta őt – emlékezett az utazásra Haász István, a kiállítást megnyitó festőművész és jó barát elérzékenyülten, akárcsak a tárlatot szervező Újlipótvárosi Klub-Galéria munkatársa, Roboz Beáta, aki a helyi könyvesboltoshoz, vendéglőshöz, színészhez, nyomdászhoz, henteshez és az elhunyt író sok más jó ismerőséhez és barátjához hasonlóan úgy érzi, Bächer Iván valódi űrt hagyott Lipóciában és a magyar irodalomban is.

Utóbbival Pataki Judit, az Ab Ovo Kiadó irodalmi vezetője is egyetért, mondván, Bächer nemcsak remek glosszákat és tárcákat írt, hanem egészen kiváló szépíró is volt, Krúdyhoz hasonlítható. A kiadó jövő decemberre tervez egy válogatást kiadni Bächer Iván műveiből.

Megemlékezéseket már számosat, de kiállítást még egyet sem rendeztek Bächer Ivánról, a Városház Galériában összeállított anyag az első, tele személyes tárgyakkal, nekrológokkal, meg családi fényképekkel, gimnáziumi tablóképpel a tanári korszakából, valamint a gyerekkorában készített önarcképével. A rendezvény nemcsak az emlékek tárlata, hanem egy, azaz két friss mű bemutatója is egyben: Zoltai Bea festőművész, az egykori gimnáziumi tanítvány, festette meg az író lakásának egy részletét, és őt magát otthoni foteljében üldögélve. Igaz, csak utólag már, Teknős Miklós egyik fotója alapján, annak ihletésére.

A tárlat megnyitóján részt vett a testvér és az özvegy, munkatársak, barátok és tisztelők is, azt is jelképezve, hogy vannak még sokan, akik tovább ápolják Bächer Iván emlékét, amit sok más is őriz, például a tőle származtatott, időközben óriá­sira nőtt Pozsonyi Piknik, a kedvenc étterme és a kocsmája, meg az elé ültetett kőrisfa, amely még csak ezután fog megnőni ott, ahol ő is sokat üldögélt a Piccolo Sörbár előtt, és ahol a híres kirakati újságot mások szerkesztik tovább, meg ahol lipóciainak mondja magát a helyiek egy része. Akár ismerte Bächer Ivánt, akár nem.

Bächer Iván

Városház Galéria

XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal

Látogatható: december 4-ig.


Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.