galéria megtekintése

Jég velünk

0 komment


Pető Péter

Nincs ebben a könyvben semmi rendkívüli. Mármint a borítóján kívül, amely fantázia­szegénységével kiemelkedik a mezőnyből. Ráadásul nem csupán a fedlap, a szerkezet sem tetszik: mintha prioritásként kezelnék az olvasó hergelését.

Már amennyiben az olvasóra vonatkozó általános következtetést lehet levonni a személyes történetemből. Kvázi szenvedésként éltem meg, hogy például hokiszülős tanácsok vezetnek a beteljesülésig, a magyar válogatott csúcsra jutásáig.

Merthogy Az élet értelme című ­hokikötet mégiscsak a csodáról szól. Egy felfoghatatlan történetről, ami több nemzedéknek adta meg azt, amiben a futball terén nem lehetett része: egy csapatsportágban elért példa nélküli sikert. Ezt egészíti ki egy fantasztikus közösség alakulása. A páratlan szurkolótábor, amely ritkán foglalkozik az eredménnyel, hajtja az övéit, akik meg túrják a jeget, őszintén, örökké.

Az erről szóló könyvet meg azok írták, akiknek nagy a szerepe abban, hogy jeges szubkultúra fejlődött idehaza. Gazda Albert
és Halász Zoltán a Jégkorongblog alapítói, akik nem csupán nézték, de már az elejétől kezdve írták is a sztorit.

 

Amelynek rengeteg fejezete van. Az egyiknél el is lágyulok. Hiszen ­rögzítik: minden idők három legnagyobb magyar meccse között van a KHL-klasszisokkal fel­álló Kazahsztán elleni budapesti siker. Amikor olvasom, ott ugrál előttem az a sok magyar újságíró, laptopunk az ég felé nyújtva, hiszen Tokaji Viktor beverte, tízezren tombolnak az arénában, olyan pillanat ez, amilyet a rajongó örökké keres. Úgy egészében felfoghatatlan.

Miként az is, hogy a bravúr előtt több száz drukker lepte meg a tréningező válogatottat. Meg az is, hogy az A csoportos vb-szereplés alkalmával ezrek éltették a Kanada elleni 9-0-ás vereséget szenvedő együttest.

Ez a kötet segít újra átélni a momentumokat. Visz minket Krakkóba, hozzásegít az újabb feljutáshoz, amikor Szirányi ­Bence ütőjéről megy a korong az üres kapu felé, akkor már mindegy is, melyik fejezetet ítéltük korábban feleslegesnek, melyikről állítottuk, hogy gátolja a beteljesülést, pláne az lényeg­telen, milyen a borító.

Mindegy, mert minden mesének kell egy könyv. Ezt pedig olyanok írták, akik akkor kezdték írni, amikor még azt sem lehetett tudni, mese lesz a vége. És aki ugrált már úgy az arénában, hogy pakk szaladt a jégen, a lelátón meg azt kiabálta „Aki nem ugrál, büdös román, hej, hej!” helyett, hogy „Aki ugrál, büszke magyar, hej, hej!”, úgyis megveszi, elolvassa, aztán felteszi a könyvet a polcra.

A helyére. A mesekönyvek közé.

Gazda Albert, Halász Zoltán:  Az élet értelme – Magyar jégkorongkönyv . Cser Kiadó, 2016. 172 oldal, 2995 forint

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.