Aki eddig sosem hallott Michelin-csillagról, gőze sem volt, mi az a Bocuse d'Or, az is megismerte az elmúlt napokban Széll Tamás nevét. A harminchárom éves szakács, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje ugyanis csapatával együtt – első magyarként – megnyerte a világhírű nemzetközi szakácsverseny Budapesten rendezett európai döntőjét. Széll nemcsak kiváló szakács, de remek versenyző. Most pihen kicsit, ősztől készül a lyoni világdöntőre.
Az elmúlt években feltehetőleg csak azokat a magyar szakácsversenyeket nem nyerte meg Széll Tamás, amelyeken nem indult, és azokat a gasztrodíjakat nem kapta meg, amelyeket nem osztottak ki. Az Onyx étterem séfje volt az első magyar résztvevője a rangos nemzetközi szakácsversenynek, a Bocuse d'Ornak 2012–13-ban, de azt mondják róla, most futja a legjobb formáját. Aki a felkészülés során kóstolta versenyételeit, áradozott arról, micsoda kiváló hal- és húsételt készít csapatával, de arra senki sem számított, hogy ezt a döntőt megnyerik.
Széll Tamás nevét 2013-ban ismerte meg az ország Mediaworks |
Széll Tamás már nyolcévesen tudta, hogy szakács lesz. Szerette az ízeket, tetszett a fehér ruha, és egyszer az iskolából hazatérve bejelentette: tudja, mi akar lenni – mesélte pár éve a Marie Claire-ben. Családjában senki sem dolgozott a vendéglátásban, bár anyukája főztjét mindig imádta. Gyerekként a szomszéd házban lakó barátjával nap mint nap végiglátogatták a földszinten lakó nagyi, az emeleti édesanya és a szomszéd házbeli haver mamájának konyháját. Volt, hogy ráböktek a legjobb ajánlatra, máskor végigették mindhárom fogást. Ha egyikhez se fűlött a foguk, elsodortak a gyorsétterembe. Hosszú ideig cselgáncsozott, és ezt akkor hagyta abba, amikor elkezdett az éjszakában dolgozni. Most a horgászat pihenteti, Facebook-profilján a borítóképén két pecabottal fotózták. Az állatokat is imádja, otthon több kaméleon is békésen elvolt, mikor a versenyre készült decembertől májusig, heti hat napban, napi 10-12 órában.