galéria megtekintése

Horthy itt csak vendéguralkodó volt

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 17. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

A budai Vár megújítását tűzte zászlajára a kormány, amikor meghirdette a palotát bő száz évvel ezelőtt nagyhatalmi jelképpé formáló építészről elnevezett Nemzeti Hauszmann Tervet. A tervbe vett munkálatok részleteiről egyelőre keveset tudni. Sorozatunkban azt igyekszünk bemutatni, milyen volt fénykorában a királyinak szánt palota és szűkebb környezete.

Mintha két különböző épület volna az Országos Széchényi Könyvtár mai otthona, ha a palota udvaráról és ha a Tabán felől tekintünk rá. Lentről óriási, sokemeletes várkastély; az Oroszlános udvarból nézve tulajdonképpen szerény, kétemeletes épület. Sorozatunk legutóbbi részében végigjártuk a várfalról lenéző alagsori és pinceszinteket. Ideje, hogy végre azt is megnézzük, mit rejtett a XX. század első felében maga a palota.

Hauszmann Alajos koncepciója értelmében a krisztinavárosi szárny egyszerre szolgált a palota kiszolgálóépületéül

és olyan helyként, ahol méltó elhelyezést lehet biztosítani a látogatóba érkező koronás főknek.

Ennek megfelelően a földszinten kapott helyet őfelsége kabinetirodája, a posta- és távírdahivatal (később a telefonközpont), de innen, az előtérből indult a palota legdíszesebb főlépcsője is.

 

„Utóbbi nagy méretben, emlékszerű módon épült. Kiképzéséhez hazai márványt használtunk fel. E lépcső csak az első emeletig vezet, míg a többi emeletekkel való közlekedést melléklépcsők közvetítik” – írta le maga az építész. A főemeleten, a díszteremsor és a királyi lakosztályok mintegy folytatásaként helyezték el – a Gellérthegy felé néző oldalon – őfelsége új fogadótermeit és ebédlőjét, a tabáni fertály városra néző oldalára pedig a vendég uralkodók helyiségcsoportjai kerültek.

A krisztinavárosi szárny, azaz a mai Széchényi könyvtár első emeleti lépcsőcsarnoka
A krisztinavárosi szárny, azaz a mai Széchényi könyvtár első emeleti lépcsőcsarnoka
Czagány István - A Budavári Palota

Vigand Rezső kortárs bedekkerében fel is sorolja azokat a termeket, amelyeket a látogatók megcsodálhattak, míg kalauzuk nyomában, a zajongást mellőzve baktattak az irdatlan palota sok száz méter hosszan elnyúló, néptelen tereiben. A női lakosztály felépítése a következő volt: belépőterem, hölgyszalon (gobelinnel a falon és a bútorokon, közepén egy remekművű Thék-féle aranyos, fehér zongorával, zenei tárgyú freskókkal a mennyezeten), kis szalon (XIV. Lajos-stílben, rózsaszín), dolgozószoba (lila, empire), toiletszoba (szürke kárpit), hálószoba.

A férfi lakosztály ettől inkább csak díszeiben tért el: kiemelkedő éke volt például a nagy szalon Mátyás-festménye, illetve az előcsarnok kandallóján álló Deák-szobor. A két lakosztály között kapott helyet a nevezetes Hunyadi-terem: „A rokonszenves, teljesen magyar levegőjű terem hű mása a régi Vajdahunyad vára lovagtermének. A mennyezet fehér, kék és aranyozott gipsz és fafaragás, közepén a Hunyady-címerrel. A terem közepén Fadrusz kolozsvári Mátyás király szobrának kisebbített bronzöntvénye. A falakon körös-körül stílszerű faburkolat fut végig, s hasonlóan stílszerű a bútorzat és a kandalló.”

Három évtizeddel később, amikor Megyery Ella mutatta be olvasóinak a Vár látnivalóit, ez a krisztinavárosi szárny már „meglátogathatatlan” volt, mint olyan, ahol „Magyarország kormányzója székel, s a kabinetiroda is itt van elhelyezve”.

A látogatók az itt folyó életből mindössze annyit láthattak, hogy „az épületszárny egész homlokzatán keresztül húzódik a széles terraszszerű erkély, ahol vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó egy-egy kivételes alkalomkor meg szokott jelenni az őt ünneplők előtt”.

Bangha Ernőnek, A magyar királyi testőrség 1920–1944 című könyv szerzőjének köszönhetően viszont tudjuk, hogy ekkor az idegen uralkodók lakosztálya helyén lakott a kormányzói pár, a második emelet dél-nyugati sarkában volt Horthy István lakása, a tabáni oldal közepén pedig ifj. Horthy Miklós otthona. Az épületben számos vezető alkalmazottnak alakítottak ki lakrészt, és

a fodrászattól a detektívirodáig sok mindennek jutott még hely.

Habár 1949-ben a palota egészét műemlékké nyilvánították, rá két évre mégis lebontották a pompás főlépcsőházat, a szárny meghatározó elemét. A háromkarú neobarokk díszlépcső helyére dr. Kotsis Iván tervezett ötkarú lépcsőt, a lépcsőcsarnok tetejére pedig új felülvilágító emelet került. Aki ma a nemzeti könyvtár olvasótermébe indul, ezen az új lépcsőn halad végig. Az első emelet tengelyében nyílik a Corvinák terme: ezt épp a Hunyadi-terem lecsupaszított terében alakították ki. A könyvtárban ma már tényleg semmi más nem emlékeztet Hauszmann alkotására, mint Fadrusz János két Atlasz-figurája a földszinti lépcsőindulásnál. A fiatalabb alak bajszos arcát állítólag saját vonásairól mintázta a művész.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.