galéria megtekintése

Hollywoodi szuperfilmet készítenének az Egri csillagokból

4 komment

NOL

Scott Fales amerikai forgatókönyvíró Gárdonyi Géza regényéből, az Egri csillagokból álmodik hol­lywoodi szuperprodukciót. A forgatókönyvíró által Eclipse of the Crescent Moonnak nevezett történetből látványos kosztümös film lehet.

Fales kétvig élt Egerben. A hellomagyarok.hu-n Peti-Peterdi Rékának adott interjújában elmondta: sokat sétált az egri vár előtt, majd megismerve annak történetét elolvasta Gárdonyi Géza regényét. Tervei szerint a sztoriból egy 35-40 millió dollárt igénylő filmet forgatnának, s Eger ostromának történetével világszerte csaknem húsz országban, megközelítőleg 20 millió ember ismerkedhetne meg.

Az író két hollywoodi szuperprodukcióval, a Mennyei királysággal és a Rettenthetetlennel állította párhuzamba. Szerinte az amerikai és magyar producerekkel hosszú idő óta folytatnak megbeszéléseket az ötlet megvalósításáról.

Fales hivatkozott arra is, hogy tárgyalt az egri polgármesterrel, Habis Lászlóval, aki az ezzel kapcsolatos kérdésünkre így reagált: többször találkozott az amerikai filmessel, aki a forgatókönyv felfogásáról tájékoztatta. Ennek lényege az emberi hit szerepe a történelemben.

 

Fales kifejtette, hogy egyetemes üzenetet próbál megfogalmazni a történelmi események és az Egri csillagok alapján azért, hogy a film világviszonylatban is érdeklődést válthasson ki. Mindehhez a Gárdonyi Géza regénye kiindulópontot jelenthet, ám további kutatásokat tart szükségesnek.

Eger polgármestereként ehhez a feltáró munkához nyújtottam segítséget történelmi tanulmányok és szakirodalmi források átadásával – közölte Habis.

Az Egri csillagokból Magyarországon már készült egy szuperprodukció, amelybe a készítők mindent beleadtak. Összegyűjtötték például a szinte teljes magyar színészvilágot, Dobó Istvánt Sinkovits Imre, Bornemisza Gergelyt Kovács István, Cecey Évát Venczel Vera, Jumurdzsákot pedig Bárdy György játszotta, de szerepelt a filmben Major Tamás, Várkonyi Zoltán, Bessenyei Ferenc, Latinovits Zoltán, Bitskey Tibor, Agárdy Gábor, Tordy Géza, Gobbi Hilda, Ruttkai Éva is, a nagy török hadsereg ötezer kiválasztott valódi kiskatonából állt. Nemeskürty István írta a forgatókönyvet, Farkas Ferenc szerezte a zenét, Szász Endre tervezte a látványt. Az utóbbi kedvéért a felépítették az egri vár mását is.

Sinkovits Imre mint Dobó István az 1968 karácsonyán bemutatott filmben
Sinkovits Imre mint Dobó István az 1968 karácsonyán bemutatott magyar filmben
MAFILM/Hunnia Stúdió

Az 1968 karácsonyán bemutatott történelmi drámából

minden idők egyik legsikeresebb magyar filmje lett,

milliók váltottak rá jegyet, és rajongtak érte a bakikeresők is, akik a felvillanó képkockákon látni véltek buszt, katonai bakancsot, szódásüveget, villanyoszlopot, vonatot és karórát egy janicsár karján. Az IMDB-n a filmnek jelenleg 7,6 pontja van.

A film – írtuk a Népszabadság egyik, a forgatáson készült archív képe kapcsán – 2002-ben érdekes vita középpontjába került. A serdületlen ifjúság lelki békéjének védelmében módosították a médiatörvényt, hogy a vért és erőszakot ábrázoló filmek csak megfelelő életkori karikákkal ellátva kerülhessenek képernyőre. Szemfüles polgárok, akik ezt a szabályozást hülyeségnek vélték, feljelentették demonstrációs célzattal a TV2-t, mely korhatárjelzés nélkül vetítette le az Egri csillagokat, melyben, ugye, eléggé bőven ontják a vért, osztják a halált, kultiválják az erőszakot. Igazán vicces lett volna, ha nem ajánlják 12 éven aluliaknak az Egri csillagokat, melyet 10-11 éves, ötödikes gyerekeknek szoktak föladni kötelező olvasmányként. Az ORTT azzal az indoklással vágta ki magát a kínos szituációból, hogy az Egri csillagokban megmutatkozó erőszaktól azért nem kell óvni az apró gyermekeket, mert a film „történelmi mondanivalót" tartalmaz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.