galéria megtekintése

Halálban születtek

5 komment


Csepelyi Adrienn

Fekete-fehér, kopottas fénykép: mosolygó nők ülnek egymás mellett csecsemőiket ölükben tartva. Egészen addig nincs benne semmi furcsa, amíg nem tudjuk, hol állt az a rozoga emeletes ágy, amelyen az anyák felsorakoztak. Ez a fotó születési anyakönyvi kivonat és mementó egyben: szürreá­lis pillanatkép a vérzivatarból.

Öt anya karjában gyermekével a dachaui koncentrációs táborban
Öt anya karjában gyermekével a dachaui koncentrációs táborban

A fénykép ugyanis 1945 májusában készült a dachaui koncentrációs táborban. A Prima Primissima díjas, Pulitzer-emlékdíjas On The Spot különkiadásában ennek a talányos, ép ésszel fel nem fogható történetnek jár utána ­Cseke Eszter és S. Takács András.

 

Máig találgatni tudunk csupán, mi célja lehetett a náciknak azzal a hét életben hagyott magyar asszonnyal, akinek megengedték, hogy a láger borzalmai közepette életet adjon gyermekének. A vérfagyasztó számokat ismerjük. Azokat a várandós nőket, akik a vagonokból kiszállítva jelentkeztek a felkínált pluszélelemért, soha többé nem látta senki. És akkor itt ez a hét anya, karján egészséges gyermekével, köztük Mirjam Rosenthal, aki most 92 éves, Kanadában él, de még mindig olyan ízesen és választékosan beszél magyarul, mintha a múlt héten hagyta volna el az országot.

A Cseke–S. Takács duó a már megszokott alapossággal, képi és videoanyaggal gazdagon illusztrálva, kontextusba helyezve bontja ki a történetet.

Nem céljuk a hatásvadászat, nem fűznek megjegyzést semmihez – egyáltalán: csak annyira vannak előtérben, amennyire az szükséges. Így elkerülik, hogy a film giccsbe forduljon – még annak is nyomatéka van, amikor megjelennek látogatóban Mirjam unokái és dédunokái.

Az epizód legborzalmasabb momentuma, amikor Mirjam elmondja: mivel a méhlepény nem akart „megszületni", a szülésig csempészett élelemmel életben tartott Vadász doktor saját testsúlyával próbálta kipréselni azt a kritikus állapotban lévő asszony hasából. Saját testsúlyával, ami alig lehetett több harminc-negyven kilónál.

S persze halljuk a pokolban született fiút, Leslie-t, aki azt mondja: életfeladata, hogy elmesélje a történetét. Hogy ameddig csak lehet, megmaradjon kapocsnak, amin függve a holokauszt egy ­ideig még valóságos maradhat.

Mindig óriási a veszélye, hogy mindez a rossz megvalósítás miatt hitelét veszti. Mirjam és Leslie históriája esetében szó sincs ilyesmiről: értő és biztos kezekbe került.

On the Spot: Kilenc hónap alatt a Föld körül. Hétfő este a Duna TV-n Ismétlés vasárnap 21.25-kor

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.