galéria megtekintése

Gyászol a zenei világ, elhunyt az ötödik Beatle

1 komment


Pap Nikoletta
NOL

Kedd este, 90 éves korában elhunyt Sir George Martin, a Beatles együttes menedzsere, a Parlophone Records feje – közölte elsőként a Twitteren március 9-én kora reggel Ringo Starr.

 Az elsőként Ringo Starr által közölt gyászhírt később a Hollywood Reporternek megerősítette a Universal Music Group és Martin menedzsmentje is. Adam Sharp, aki Martint és a fiát, Gilest is képviseli elmondta, hogy George március 8-án este, békésen hunyt el az otthonában.

A hatvanas évek elején az EMI lemezkiadó leányvállalatánál, a Parlophone-nál menedzserkedő Martin annak ellenére szerződött le a már többek által elutasított Beatlesszel 1962-ben, hogy első benyomása nem volt túl kedvező; egyszerűen nyersnek tartotta őket.

Az, hogy éppen Ringo Starr volt az első, aki a világgal közölte zseniális egykori producerük távozását erősen szimbolikus gesztus volt.

 

Forrás: Twitter

A korábban a liverpooli Rory Storm and the Hurricanes együttesben doboló Ringo Starrt Martin javasolta felvenni a bandába, mivel úgy gondolta, hogy az akkori dobos, Pete Best nem üti meg a mércét. Az együttes zenéjének hangzását oly jelentősen meghatározó Starr először 1962 júniusában zenélt együtt a Beatlesszel az Abbey Roadon, ahová Martin hívta be a fiúkat első önálló daluk, a Love Me Do rögzítésére. Igaz, ezen a kislemezen még nem Starr, hanem egy stúdiódobos Andy White hallható. Ringo a háttérben maradt és csak a csörgődobot kapta meg, mivel Martin nem volt maradéktalanul elégedett vele.

Még ugyanez év novemberében felvették a Please Please Me-t is, amit George javaslatára felgyorsítottak. Mikor a munkával végeztek, a producer így szólt a kontroll szobában: „Uraim, az imént csinálták meg az első Number 1 felvételüket".

Szakértők szerint a nyers stílusú, de kétségkívül zseniális liverpooli fiúknak (főleg a dalszerzésben jeleskedő Lennonnak és McCartneynak) nagy szüksége volt a klasszikus zenei műveltséggel és kifogástalan ízléssel rendelkező George Martinra, akinek többek közt a She Loves You, a Penny Lane és a Strawberry Fields Forever című slágereket is köszönhetik.

Mint Paul McCartney a minap kiadott közleményében megemlékezik róla, Martin nem utasítgatott, hanem ajánlatokat tett. Így volt ez a Yesterday-jel is, ami McCartney saját szerzeménye és amit szólóban szeretett volna előadni, saját magát kísérve gitáron. Martin azonban azt javasolta, hogy szerződtessenek egy vonósnégyest is. Az ötletet Paul el akarta vetni, mondván, hogy ők egy Rock and Roll banda, de a producer a maga diplomatikus stílusával elérte, hogy próbálják ki. A vita végeredménye már közismert, s McCartney annyira boldog volt a hangzás miatt, hogy saját maga újságolta napokon át mindenkinek, milyen jó ötlete volt Martinnak.

„Egy igazi úriember volt, olyan, mintha a második apám lenne. A Beatles karrierjét olyan jó képességekkel és humorral irányította, hogy igazi baráttá vált a családom és magam számára. Ha bárki kiérdemelhette az ötödik Beatle címet, akkor az George volt." – írta Sir Paul McCartney.

Egy kivételével (a második és egyben utolsó stúdióalbum, a Let It Be) az összes Beatles albumban közreműködött, de ezen kívül 23 amerikai és 30 brit toplistás kislemez fűződik a nevéhez.

George Martin nagyérdemű munkássága (melyért 1996-ban a királynő lovaggá ütötte) nem merült ki a gombafejűek útjainak egyengetésében. Zeneszerzőként olyan filmek zenéjét jegyzi, mint az 1973-as Élni és halni hagyni című Bond-produkció és a Sárga tengeralattjáró című Beatles-film. Producere volt továbbá már az 1964-es Goldfinger filmzenéjének is. Készített zenét továbbá Elton Johnnak, Celine Dionnak, Kenny Rogersznek, Jeff Becknek és Neil Sedakának is.

A gyászhírre sok híresség mellett már David Cameron brit miniszterelnök is reagált, írásában a zene egyik óriásának nevezve Martint, akinek vitathatatlan érdeme, hogy együttműködött a híres négyessel, és létrehozták a világ legmaradandóbb popzenéjét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.