galéria megtekintése

Gyűlöletkvóta

16 komment


N. Kósa Judit

Milyen lehet ez? Mint a békekölcsönjegyzés? Amikor remegő kézzel jelentkeztek a háziasszonyok, és közben látszott az éjfekete tekintetükön a kétségbeesés, hogy két hétig jó, ha zsírban pirított grízt tudnak majd adni a gyereknek – de hát ezt követelte meg a Párt. Vagy még mindig túl naiv vagyok? Szó sincs már a rációval és a lelkiismerettel harcot vívó szorongásról? Csak egyszerűen jött a direktíva, na, akkor szavazzunk, elvtársak?

Nyolcszázhetvenegy település képviselő-testülete kötelezte el már magát a kormány migrációs politikája mellett – jelentette be Kocsis Máté –, magyarán ennyiszer öt-tíz-húsz a polgárok bizalmából megválasztott ember adta írásba, hogy képes és kész az ész nélküli uszulásra. És ha ez nem volna elég, szombaton még konferenciát is rendeznek. Pedig a kvótaügyi nyilatkozatok elfogadásának gyakorlati következménye egyébként is nulla, ez semmi másról nem szól, mint annak deklarálásáról: bárhogy fütyül is az ­Orbán-kormány, kinevelt klientúrája készségesen táncol rá.

A kendőzetlen cinizmust csöppet sem menti, hogy Kocsis ­Máténak még az anyukája sem élt, amikor ez a társadalmi bázisépítési módszer már fel volt találva. A sztálini műszakban jeleskedő traktoristák konferencián beszélik meg, hogyan segíthetik még hatékonyabban a Párt céljait. Az aláíró fideszes önkormányzatok pedig megtárgyalják, mivel tudják segíteni a kormány munkáját az illegális bevándorlással és a tervezett népszavazással kapcsolatban. És ahogy a békeharc célja a háború volt, úgy a migránskérdésről való beszélgetésé az indulatok felkorbácsolása. Féljen, gyűlöljön, zárkózzon be az is, aki eddig látta: Magyarország nem ostromlott bástya a menekültügyben, hanem fogaskerék egy nagy gépezetben. És akkor járna el a leghelyesebben, ha azt keresné, hogyan vehet részt minél hatékonyabban a közös célok és megoldások megtalálásában.

 

Az ilyen demonstratív akciók veszélye azonban nem csak az, hogy előbb-utóbb minden színjáték visszaüt, és a Fidesz tényleg ki fogja piszkálni az országot az Európai Unióból. De legalább ekkora baj, hogy a felkeltett gyűlölet nem tuszkolható egyszerűen vissza a dobozába, amikor épp nincs rá szükség. Kocsis Máté és barátai most épp évtizedekre előre teszik tönkre a jövőnket. Minden lehetséges módon sulykolják, aláírást gyűjtetnek, határozatokat hozatnak, népszavazást gründolnak amellett, hogy embertelennek lenni üdvözlendő magatartás. Normává teszik az önzést és a részvétlenséget, napi tapasztalássá, hogy nemcsak a toleranciának, hanem a józan helyzetértékelésnek sincs itt helye.

Ami persze számukra valóban hasznos, hiszen míg a jól kijelölt ellenséget utálja a magyar, kevesebb figyelme jut arra, hogyan fosztják meg a jogaitól és a közélet ellenőrzésének lehetőségétől. De eljön az idő, amikor kőről kőre újra kell építeni az országot, és akkor majd kiderül, hogy párbeszédképtelen, önérdekvezérelt polgárokkal ez egyszerűen lehetetlen. Habár az is igaz: akkor már azzal sem megyünk semmire, hogy tudjuk, ki tehet minderről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.