galéria megtekintése

Geréb Ágnes színpadra állt

0 komment


Tanács István

A Himnusz hangjai szólnak. Egy fém kubikos talicskában lobog a tűz. Körben fák, hó, kutyák. Vastag ruhákba öltözött hajléktalan pár köszönti az új évet. A háttérben fények – rakéták, petárdák, a szerencsésebbek világából. Ezzel a vetített képpel indul a szegedi ­REÖK Palota előadójában Papadimitriu Athina és Geréb Ágnes felolvasószínházi előadása: az Erdőszélen című sorozat első része.

Tele van a terem. Mindez Herczeg Tamást, a Szegedi Szabadtéri Játékok (és benne a REÖK) igazgatóját igazolja: van létjogosultsága a felolvasószínháznak, olyan, nagyon kevés eszközt használó produkcióknak, amelyek azonban nagyon erős tartalmat közvetítenek. A Város­szél várostörténet, az Erdőszélen embertörténet – Réczei Tamás ötletgazda rendezésében. Az ember, akinek a történetét Papadimitriu Athina és az egykori szegedi ama­tőr­ színész, Geréb Ágnes bába, az otthon szülés meghurcolt apostola felolvassa, Zsuzsa. Ő az a hajléktalan asszony, aki nála fiatalabb párjával évek óta a Szeged környéki erdőben él. Ma is.

Papadimitriu Athina (balról) és Geréb Ágnes
Papadimitriu Athina (balról) és Geréb Ágnes
Veres Viktor

Szőke hajú kislány voltam. Apucinak a kedvence – innen még alakulhatott volna jól is az élete. De persze, meghatározta már, hogy az édesapja növényvédős volt a téeszben, a permetszerek miatt korán megbetegedett. Egy ideig minden pénzt az orvosoknak adtak, Zsuzsa nem ment óvónőképzőbe, hanem beleszeretett egy fiúba, és a nagykorúsága másnapján nekivágott Budapestnek.

 

A szeretet, a rossz választások, a szívszorító kegyetlenség és a ritka szívjóság dramaturgiája mentén halad előre a valós történet.

Tele sorssal az erdőszél, tele van a világ, akár velünk is történhetett volna mindez, hogy sok jó nekirugaszkodásunk végződött kudarccal, szerettünk, és szerettek bennünket, mégis egyre rosszabb lett.

Az erdőlakó asszony történetén megrendült közönség
Az erdőlakó asszony történetén megrendült közönség
Veres Viktor

És az előadásba beköltözött életet a hátsó székek egyikéből nézi maga a főhős, Zsuzsa, és a mostani párja. Nem néz föl, csak hallgatja a két előadót. Végül a saját hangján József Attila Kései sirató című versét.

Akkor eszmél, amikor Papadimitriu Athina hátramegy érte, és a tapsrendhez vezeti. Elsírja magát: Athina! Emlékszel? A kórházban én fürdettelek, amikor a gyűrűd kiszakította a füledből a függőt! Zsuzsának a méhét távolították el, amikor egyik szülése után egy vérrög miatt majdnem meghalt. Athina emlékszik, sírnak mindketten az oldalajtón túl.

A közönség dermedten néz. Ez is a produkcióhoz tartozik? Vagy az élet külön finálét ír a darabhoz, mielőtt mindenki hazatér a maga erdőszélére?

A tervek szerint a produkciót a közeljövőben Budapesten és Miskolcon is előadják.

Városszél felolvasószínházi sorozat

Szeged, REÖK

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.