galéria megtekintése

Furcsán címzett támogatások

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 28. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

Az idén már a Nemzeti Kulturális Alap pályázati keretének nagyobb részét teszi ki a miniszteri keret és a címzett támogatások összege. Több pénz ez, mint amennyit a szakmai kollégiumok oszthatnak ki. Ez az arány nem igazán harmonizál az alap eredeti céljával, amely a támogatások elosztását egyfajta szakmai önigazgatás gyakorlatára, megalapozott szakmai döntésekre építené.

Folytatódik a megszorítási trend: a Nemzeti Kulturális Alap tavaly tízmilliárd forintos összköltségvetése idén egymilliárddal csökkent. (Tavaly kétmilliárddal csökkent az azt megelőző évhez képest.) Ez azonban nem mutatkozik meg a pályáztatásra szánt kereten, az valamivel még több is, mint a tavalyi tervekben: tavaly alig valamivel haladta meg, idén azonban jócskán átlépi a hétmilliárd forintot. A szakmai kollégiumoknak viszont így is csak alig valamivel jut több, vagy éppen kicsit kevesebb jut, nem utolsósorban azért, mert nagyobb lett a miniszteri keret és a címzett támogatások összege is.

Báthory Júlia párizsi galériájából
Báthory Júlia párizsi galériájából

A miniszteri keret felett lényegében az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Balog Zoltán diszponál, a címzett meghívásos támogatásokról pedig, amelyek kiosztásánál a kollégiumok mozgástere komolyan szűkül, az NKA vezető testülete, a bizottság határoz. Ez a két külön keret együtt már valamivel meghaladja az alap szakmai kollégiumainak rendelkezésére álló összeget. Ez a szakmai alapú döntések térvesztését is mutathatja az NKA pénzosztási praxisában.

 

Feltűnő továbbá, hogy bár a tervezett címzett támogatások között többségben vannak az állami intézmények programjai, de megjelenik közöttük a „Mozaik Múzeumtúra folytatása” is, amelyet eddig – tekintélyes NKA-támogatások segítségével – egy, az alap egykori elnökéhez, majd alelnökéhez, a Miniszterelnökség jelenlegi parlamenti államtitkárához, L. Simon Lászlóhoz köthető cég, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Nonprofit Kft. szervezett. A program folytatására további 50 millió forint címzett támogatást szán a bizottság. A vállalkozás számos, sokak által botrányosnak tartott NKA-döntés érintettje, egyik tulajdonosával, az L. Simon kabinetfőnökének exüzlettársa által képviselt Ifjúsági Médiakultúráért Alapítvánnyal együtt már több százmillió forint támogatásban részesültek, amint erről a Népszabadság és a Magyar Narancs is visszatérően beszámolt. A bizottság döntése arról tanúskodik, hogy őket a legcsekélyebb mértékben sem zavarja az ügy meglehetősen rossz sajtóvisszhangja. A cég ráadásul még erősebben köthető L. Simonhoz, mint ahogy idáig sejthető volt, ugyanis van egy olyan tulajdonosa is – a Szépirodalmi Figyelő Alapítvány –, amelynek L. Simon a társalapítója, ügyeiben még tavaly év végén is eljárt. A cég felügyelőbizottságának tagja továbbá Román István, a kormány agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára.

A bizottság a Mozaikon kívül címzett támogatásokon keresztül kívánja dotálni a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató vetélkedőt (50 millió), a Balassi Intézet idei programjait (100 millió), és a jelentős, magyar vonatkozású művészeti és tudományos jellegű hagyatékok, gyűjtemények hazahozását felölelő Ithaka-program folytatását (50 millió) is. Továbbá 200 milliós címzett támogatásban részesül a könyvtár-támogatási célú Márai-program, és a kisebb tételek között szerepel például a Báthory Júlia Üveggyűjtemény megvásárlására fordítható 30 millió forint is.

Szerettük volna megtudni a Kulturális Alaptól, mi indokolja a Mozaik Múzeumtúra nevű, vitatott sikerű programsorozat iránti, szinte korlátlannak tűnő bizalmat, és hogy az L. Simon-közeli cég viszi-e tovább a projektet, de erre bő egy hét alatt sem kaptunk választ. Az alap arra hivatkozik, hogy a törvény ilyen esetekben 15 napot biztosít a válaszadásra, ugyanakkor immár két hónapja nem válaszolnak arra a kérdésünkre sem, hogy továbbra is közreműködik-e tanácsadóként L. Simon László az NKA tevékenységében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.