galéria megtekintése

Figaróék nyertek

1 komment


Szemere Katalin

Az Újvidéki Színház Opera ultima című produkciója lett a 2014-es Pécsi Országos Színházi Találkozó legjobb előadása. A Kokan Mladenović rendezte mű több elismerést is kapott: Elor Emina lett a legjobb női főszereplő, Marina Sremacot a jelmezekért díjazták, a színész zsűri pedig a legjobb férfialakításért Balázs Áront emelte ki.

Csortos Szabolcs

Az idén is gálán osztják ki a szakmai és a színész grémium, valamint az úgynevezett közönség zsűri díjait. A szakmai zsűri tagjai - Ráckevei Anna színművész, Szűcs Gábor rendező, Perczel Enikő dramaturg, Rátkai Erzsébet tervező, Karsai György kritikus, Németh Ákos drámaíró és a francia Jean-Pierre Thibaudat fesztiválszervező, színikritikus – a legjobb előadást, rendezést, fő- és mellékszereplőket, díszletet és jelmezt, dramaturgot és színházi zenét értékelte, és még különdíjat is átadott.

A legtöbb elismerést az Újvidéki Színház produkciója nyerte, amely Beaumarchais A sevillai borbély és a Figaro házasság című művei alapján készült. Nemcsak a legjobb előadás lett az Opera ultima, hanem női főszereplője, Elor Emina és jelmeztervezője, Marina Sremac is díjat kapott. A háromtagú színész zsűri – Barnák László, Benedek Miklós és Vasvári Csaba – Balázs Áron alakítását ismerte el.

 

A szakmai grémium három kategóriában díjazta az Örkény Színházból A képzelt beteget: a díszletért Fodor Violát, a zenéért Kovács Mártont, továbbá a dramaturgi munkáért Mohácsi Jánost és Mohácsi Istvánt. Kovács Márton megosztva kap a díjat a Katona József Színház Fényevők című előadásának zenéért.

Csortos Szabolcs

Ezt a darabot Ascher Tamás állította színpadra, aki elnyerte a legjobb rendezés díját. Ebből a produkcióból a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Jordán Adél kapta.

A legjobb férfi főszereplő Fodor Tamás lett, aki a Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Szkéné Színház és a FÜGE koprodukciójában, az I. Erzsébetben játszott. Ugyanebből az előadásból került ki a legjobb férfi mellékszereplő: Kaszás Gergő.

Különdíjat a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Alkésztisze nyerte.

A színész zsűri a legjobb női alakítás díját Hay Annának adta, ő pedig a Kerekasztal Színház és Szputnyik Hajózási Társaság A hosszabbik út című színházi nevelési előadásában játszott.

A Fidelio díjait ugyancsak a színész zsűri döntése nyomán osztják. A legjobb 30 év alatti színésznő: Lovas Rozi, aki a Miskolci Nemzeti Színház előadásában, A tanítónőben játszott címszerepet, ugyanez férfikategóriában: Molnár Áron, a vígszínházi produkció, Az álomkommandó szereplője.

A közönség zsűri elismerését a Csipke című produkció nyerte el, amelyet a Kolozsvári Állami Magyar Színház játszott.

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos díját Köles Ferenc vehette át, aki a Bányavakságban, a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában játszott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.