galéria megtekintése

Veszélyben a Radnóti

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 06. számában
jelent meg.


Trencsényi Zoltán
Népszabadság

Ugyancsak különleges koncertet adott 2012 szeptemberében az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium dísztermében az értelmi sérültekből álló, speciális kották segítségével muzsikáló Parafónia zenekar. A belépőre szánt adományokat az együttes tagjai az iskola alapítványa számára ajánlották fel. Éppen ők igyekeztek segíteni az egyre inkább pénz szűkében lévő Radnótin, ők, akik maguk is segítségre szorulnak!

Nem tudom, volt-e szebb, szívmelengetőbb esemény az öreg épület falai között, pedig akadt ott esemény bőven. De hogy mennyi lesz még, azt senki nem tudja, lévén az öreg épület öreg falai lassacskán mind gyalázatosabb állapotba kerülnek, az iskola műszaki állapota vészesen romlik. Budapest egyik legkalandosabb múltú, építészetileg egyik legérdekesebb, legeredetibb és a jövő értelmiségének képzése szempontjából egyik legfontosabb műemlék épületét meg kellene menteni.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ez volt a legfontosabb üzenete annak a beszélgetésnek, amelyre az iskola vezetősége a minap művészeket, értelmiségieket, politikusokat, építészeket, közéleti embereket hívott meg. Szóba került persze az épület története, amely a XIX. század végén kezdődött, amikor lovag Freystadler Antal alapítványt hozott létre egy nagyszabású izraelita felekezeti iskola létesítése céljából. Az épület tervezésére Lajta Bélát, a kor egyik legkiválóbb építészét kérték fel, aki éppen 100 éve, 1914-ben neki is látott a feladatnak, ám néhány évvel később bekövetkezett halála miatt a munkát Hegedűs Ármin és Böhm Henrik vette át.

 

Némileg a feladatuk is megváltozott, immár egy fiú- és egy leánygimnázium befogadására alkalmas épület tervezése volt a cél. Lajta terveit követve megalkották a két világháború közötti magyar építészet egyik legsajátosabb épületét, amely csak 1931-ben készült el teljesen, de már 1923-ban elkezdődött benne a tanítás. A Pesti Izraelita Hitközség fennhatósága alatt működő iskola emeletén karzatos zsinagóga is helyet kapott, amelybe aztán – miként az épület többi részébe – 1944-ben munkaszolgálatosok költöztek.

Ebben az évben ugyanis az iskola falai között katonai és munkásruhák javításával és szortírozásával foglalkozó munkaszolgálatos tábor létesült. E helyütt meg kell emlékezni a tábor vezetőjéről, Ocskay László századosról, aki saját életének kockáztatása árán elérte, hogy az épület ideiglenes lakóit ne hurcolják el, megmentve így 2500 zsidó származású férfit, nőt és gyermeket. Köztük Kadosa Pál zeneszerzőt, Kabos Endre olimpiai bajnok vívót, Ráday Imre színészt, Kellér Dezső humoristát.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A mezopotámiai és héber motívumokat idéző, tégla- és műkő ornamentikájú épület a háború után állami fennhatóság alá került. Helyet kapott benne átmenetileg az I. István Gimnázium és az angolkisasszonyok tanítóképzője is. Az intézmény 1959-ben vette fel Radnóti Miklós nevét, s bár már a korábbi években is működött gyakorlógimnáziumként, 1961-től hivatalosan is az ELTE gyakorlóiskolája lett. A Radnóti több mint ötven éve a magyar tanárképzés egyik kiemelkedő műhelye. Szóba került a találkozón az a szellemiség is, amely a Radnótit az ország egyik legjobb, legélhetőbb iskolájává avatja.

Egyfelől a tudás tisztelete, melynek eredményeképpen a középiskolák rangsorában a legfrissebb adatok szerint a harmadik helyen áll, falai közül a magyar szellemi és művészeti élet számos kiemelkedő képviselője került ki. Tényleg csak a példa kedvéért néhányuk: Kálmán László nyelvész, Patkós András fizikus, akadémikus, Zsoldos Attila történész, akadémikus, Zoboki Gábor építész, Groó Diana filmrendező, Békés Pál író, Nagy András író, Szilágyi Ákos költő, esztéta, Huszárik Kata színész, Perényi Miklós gordonkaművész, Szalóki Ágnes énekes, Bíró Eszter énekes, színész, Sztevanovity Zorán zenész, előadóművész.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

De mondom: sértődés ne legyen, tényleg csak találomra. A tudás tisztelete mellett szóba kerül aztán az a különleges atmoszféra, amely a radnótis diákokat, tanárokat, szülőket szoros közösséggé formálja. A különféle táborok, kulturális programok, az osztályszínházi előadások, a jótékonysági bolhapiac és az a segítőkészség is, amelyet művészek tanúsítanak, amikor az aggasztó pénzhiány miatt már-már az iskola természetes működése kerül veszélybe.

Szóba kerülnek tehát a jótékonysági koncertek, amelyeken a már említett Parafónia zenekar mellett fellépett a kőbányai zeneiskola egykori zenészeiből álló Tutta Forza zenekar, aztán Kulka János, Zorán, a Pa-dö-dő, Ferenczy György és a Rackajam, Mácsai Pál és Huzella Péter, Parti Nagy Lajos és a Britain’s Got Talent világsikert aratott győztese: az Attraction látványszínház árnyékművészei. És végül szóba kerül persze az épület állapota. Kiderül: Zoboki Gábor építész segítségével egy programterv már elkészült a felújítással kapcsolatban.

Fotó: M. Schmidt János / Népszabadság

Pontosan tudható, mi a feladat, és az mennyibe kerül. Szemérmesen elhangzik talán egymilliárdos összeg is, de ez már persze nem teremthető elő irodalmi és zenés műsorok bevételéből, különféle adományokból. Ebben az évben megtörtént ugyan a nyílászárók cseréje, de szükség lenne az elektromos rendszer, a víz- és csatornahálózat és a fűtési rendszer felújítására, a lapos tető, valamint a homlokzatok rendbetételére, hogy tovább íródhasson egy különleges és különösen értékes budapesti történet, amely a tudás és a közösség fontosságát hirdeti itthon és szerte a világban.

Az igazgatótól a polgármesterig

Molnár Katalin, igazgató: Hogy mitől Radnóti a Radnóti? Egyfelől attól, hogy az iskola szülői tanári és diákközössége nagyon nyitott gondolkodású, fogékony az újdonságra. Amikor például a pedagógia területén nagy változások történtek, azoknak iskolánk mindig az élére állt, sőt: olykor egyenesen kezdeményezte azokat. A hetvenes években elsőként vezettük be a fakultatív oktatást, amely lehetővé tette, hogy a diákok az utolsó években előkészítőbe járhassanak, és olyan tárgyakat tanuljanak olyan kombinációban, ami a leghatásosabban segíti a továbbtanulásukat. Az elsők között vezettük be a nyolcosztályos, később a hatosztályos gimnáziumi képzést. Ezekhez tanáraink szakanyagokat, könyveket írtak, szerkesztettek. A kompetenciaalapú oktatás szövegértéssel kapcsolatos tananyagait Arató László magyartanárunk dolgozta ki, ő amúgy is fontos szemléletváltást hozott az irodalom tanításába. Az ELTE gyakorlóiskolájaként tanáraink meghatározó szerepet játszanak a tanárképzésben is. Végül fontosnak tartom azt is, hogy nálunk nemcsak osztályközösségekről beszélhetünk, hanem a különféle táborok, iskolai, iskolán kívüli programok azt eredményezik, hogy az egész iskola egy nagy-nagy közösséget alkot.

Bíró Eszter, énekes, színésznő: Bár matematika–fizika szakra jártam, a mi osztályunkból kikerült jó nevű számítástechnikai szakember, korcsolyabajnok, tudós, művész és újságíró. És biztos vagyok abban, hogy ők sem csak ahhoz értenek, amiben kiválóak lettek, mert a Radnóti – bár felismeri és gondozza a tehetségeket – olyan magas szinten kínálja az ismereteket, hogy az onnan kikerült diák, bármerre sodorja az élet, két lábbal tud állni a földön.

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere: Reggelig tudnám sorolni, hogy a Radnóti épületének felújításához szükséges egymilliárdot az ország vezetői hány helyen költötték el, egyébként felesleges beruházásokra. Zugló sok mindenre büszke lehet: a kerület számos épületére, iskolájára, és a Radnóti ezeknek közös halmaza. Ám tekintve, hogy ennek az iskolának nem mi vagyunk a fenntartói, Zugló polgármestereként én is csak egy lelkes drukker lehetek ebben az ügyben, miközben persze mi is megtesszük majd, ami tőlünk telik. Ha nálunk is lenne felesleges presztízsberuházásokra félretett egymilliárd, azonnal az iskolának adnám, de nálunk sajnos/ szerencsére nincsenek ilyenek.

Zoboki Gábor, építész: A Radnóti tervezője, Lajta Béla a magyar építészet egyik legnagyobb megújítója. Az épületen virtuóz módon használta együtt a magyar népi építészet ornamentikáját, a monumentalista mezopotámiai építészet ősi gyökereit, a reneszánsz elemeit és a héber formakultúrát. Eredeti rendeltetését megtartó épületet alig találunk Budapesten. Miközben a tőzsdéből tévészékház lett, a Kúria egykori épületéből ma a Néprajzi Múzeum afrikai maszkjai vicsorítanak ránk, és még számos helyen tetten érhetjük az épületek furcsa feladatváltásait, nagy öröm és ritkaság, ha egy épület megtartja eredeti funkcióját, működési rendjét. És ez nemcsak építészettörténeti jelentőségű, de egy nép kultúrájának folyamatosságát is jelzi. Én mint a Nemzeti Hangversenyterem tervezője ülök itt a holokauszt áldozatainak örököseivel, és sokan értetlenkednek, hogy mit keresek itt. Ilyenkor fontosnak tartom elmondani, hogy amikor a közpénzeknek ilyen hihetetlen szűkössége van, akkor derül ki, hogy egy-egy ilyen közösségi megmozdulás milyen fontos. Itt a politikai radarernyő alatt vagy fölött kell szárnyalnunk és megfognunk egymás kezét, mert itt megjelenhet az építészet közösségépítő szerepe, közösségi üzenete. Nagyon élvezem, hogy ebben az ügyben a társadalom egyéb területein nem nagyon találkozó szakemberek pendülnek egy húron, teremtik meg a harmóniát.

Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság elnöke: „Ha élet zengi be az iskolát, / Az élet is derűs iskola lesz”, mondta egykor Ady, és erről Oskar Heinroth mondása jut eszembe, mely szerint: amit az ember kigondol, az általában téves, amit azonban tud, az biztos. Merthogy más a vélt és más a valós tudás. Az előbbi a kreált, elképzelt, idealizált tudás, a másik azonban a valóságos, kipróbált, gyakorlati, hétköznapi. És ez a leghasznosabb, mert azt az ember a mindennapokban is tudja használni, a saját élete jobbítására fordítani. Márpedig az iskoláknak az igazi, megtapasztalt, a valós élet által visszaigazolt tudást kell adnia, és úgy vélem, a Radnóti ilyet kínál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.