galéria megtekintése

Eltemettük, de velünk van

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 25. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Először akkor fordult meg vele a világ, amikor 1969-ben, a moszkvai Nagyszínház balettiskolájának végzősei közül rá és két évfolyamtársára esett Igor Mojszejev, a táncegyüttes alapító-igazgatójának választása. Másodszor akkor fordult meg a világ Jelena Scserbakovával, amikor a mester, Igor Alekszandrovics őt kérte fel a társulat igazgatójának.

– Hat hónapot gondolkodtam, vagy inkább őrlődtem, hogy a poszt nem lesz-e túl nagy csizma nekem. Mojszejev azt hajtogatta, rátermett profinak tart. Hasonlóan gondolkodunk, hasonló módon viszonyulunk a tánchoz és az előadó-művészethez – mondta a Népszabadságnak Moszkvából adott telefoninterjújában Scserbakova.

A Mojszejev Balett ismét Magyarországon turnézik. Az 1936-os alapítás óta tizenharmadszor látogatnak hazánkba. – Igor Alekszandrovicsot különleges viszony fűzte Magyarországhoz. Egyrészt a közönség miatt, másrészt nagyon tisztelte a kiváló koreográfust és balettművészt, idősebb Harangozó Gyulát, akinek a fia, ifjabb Harangozó Gyula is vendégeskedett nálunk – mesélte Scserbakova. Az orosz kultúra egyik legnevesebb nagykövetének számító együttes ezúttal az orosz, a kalmük, a lengyel vagy a szerb néptáncok mellett olyan klasszikussal lép fel, mint a Muszorgszkij Éj a kopár hegyen című zenekari művére komponált táncjáték.

Az együttesben nem elég a tánctudás, a színészi képességeket is megkövetelik
Az együttesben nem elég a tánctudás, a színészi képességeket is megkövetelik
E. Masalkov

 

Scserbakova a tehetségét a Bolsoj balettkarában táncolt édesanyjától örökölte, apja pilóta volt. Az igazgatónő állítja: Mojszejev 101 éves korában, 2007-ben bekövetkezett halála óta semmi sem változott a társulatnál.

– A személyisége, lelke,művészi hitvallása továbbra is velünk él. Ugyanúgy próbálunk, mint az ő idejében, ugyanolyan módszerrel válogatunk a jelentkezők közül, visszük tovább a koreográfiáit is – mondta az igazgatónő, hozzátéve: a mester élete utolsó öt évében megromlott egészsége miatt már nem tudott bejárni, de ő mindennap felhívta és részletesen beszámolt neki.

A hagyományok ápolása abban is tetten érhető, hogy a társulat tagjainak 99 százaléka a Mojszejev alapította balettiskola növendékei közül kerül ki. A tánctudással egyenrangú követelmény a színészi képesség. Már az alapképzés a százszázalékos fegyelemről szól. A mester szerette magát fiatalokkal körülvenni, örült, ha a táncosoktól kapott ötleteket, de ha egyszer döntött a koreográfiáról, nem volt apelláta. A balettben nincs demokrácia, bár Scserbakova szerint fontos, hogy a közönség érezze: a jelenlegi feszült politikai helyzetben ők egy másik Oroszországot, egy roppant gazdag, sokszínű kultúrát képviselnek.

Jelena Scserbakova 45 éve társulati tag
Jelena Scserbakova 45 éve társulati tag
Vadim Shults

Pályafutása legnehezebb időszakának Scserbakova a Szovjetunió széthullása utáni időszakot tartja. Akkor a társulat fennmaradása forgott kockán, ahogy más művészi ágak képviselői, úgy a táncosok is megindultak Nyugat felé. Mojszejevnek sikerült egyben tartania a társaságot. Bár világ körüli turnéik során rengeteg ajánlatot kaptak, a mester sosem engedett a szórakoztatóipar felől érkező csábításnak. A show-biznisz persze érdekelte, hatott is rá. Amikor 1958-ban először jártak az Egyesült Államokban, Moszkvába visszatérve beiktatott egy rock and roll számot. Persze paródiaként, másként nem lehetett a „kapitalizmusban nevelkedett fiatalokat megmételyező” műfajt bemutatni. A paródiával valójában tisztelgett a rock and roll előtt. Mojszejev gyakran mondogatta: humor nélkül sosem tudta volna túlélni a rettenetes huszadik századot. Ez még egy olyan szovjet/orosz és külföldi érdemrendekkel elhalmozott művésznek sem ment, mint amilyen ő volt.

Öt városban lépnek fel

A MOJSZEJEV EGYÜTTES december 6. és 11. között lép fel az ország öt városában: Budapesten, Miskolcon, Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.