galéria megtekintése

Elszállt az Orion

Lebontották az egykor népszerű széplaki körbárt

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 29. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

Eltűnt a szocializmus kori Balaton egy emblematikus épülete, a széplaki Orion. Nem a híres televíziógyár üdülője, hanem az újságírók által használt egykori Interpress üdülő bárja.

Az akkori egyetlen tévécsatornán mindenki látta a filmet, és fölcsillant a szeme, meglátván az Orion földi mását
Az akkori egyetlen tévécsatornán mindenki látta a filmet, és fölcsillant a szeme, meglátván az Orion földi mását
Wikipedia

Még 1971-ben épült, vasbetonból, üveg és alumínium nyílászárókkal. Nevét onnan kapta, hogy mindenkit az Orion űrhajóra emlékeztetett: egyetlen betonlábon álló, kör alakú épület, első emeleti „fedélzetén” körben panorámás üvegfallal.

Tervezőjét, Márton Istvánt állítólag valóban a hatvanas évek végén bemutatott NSZK scifi ihlette, de egyébként is divat volt az idő tájt ez a fajta „űrépítészet”.

 

Mindenesetre, akik abban az időben ott nyaraltak, nagyon szerették ezt a földre szállt űrkompot, amelyben bár és kiállítóterem kapott helyet. Idős kollégák még ma is révedezve emlékeznek az ottani kellemes, esti bárzenére, a hely színes, érdekes életére, egyéniségeire. Fényes Szabolcs, Csikós Rózsi, Sárosi Kati, Zsoldos Imre, Psota Irén, Illés György, Szepesi György nevét emlegetik mint egykori vendégeit, akik rendszeresen odajártak az utca túloldalán épült újságíró-művész házból és magából az üdülőből.

Napközben a viszonylag zárt életet élő zsurnalisztakolónia találkozóhelye volt, ahol biliárdozni, beszélgetni, presszózni lehetett, este pedig élő zenés bárrá alakult. Körben, az üvegfal mentén kényelmes bőrgarnitúrákon foglaltak helyet a vendégek az asztaloknál.

A színpad mögött tompaszöget zártak be a sugár irányú elválasztófalak, melyeken Pogány Géza Balatoni panoráma című beton-műgyanta muráliája idézte a balatoni hangulatot. Sajnos ez is megsemmisült.

'89 indította el a hanyatlást

A beszámolók szerint az üdülő nyári élete 1989 után elszürkült, ahogy az egész Balaton. Kinyílt a világ, egyre kevesebben jöttek ide pihenni, az újságírók anyagi helyzete, egymáshoz való kollegiális viszonya is megváltozott. Hosszú vajúdás után 2006-ban a MÚOSZ eladta az üdülőt az Orionnal együtt a holland érdekeltségű Luga Nemzetközi Ingatlanberuházási Kft.-nek.

A cég beépítési terveket készített, lebontatta az egykori épületeket. Az Orion ekkor még megmaradt, a tervekben is a megtartása, felújítása szerepelt. Többek közt kávézót és konferenciatermet terveztek ide. Ezt megelőzően nyaranta már évek óta diszkóként üzemelt.

Bontás közben
Bontás közben

A holland cég a 2008-ban kitört világgazdasági válság miatt csődbe ment, csődeljárás keretében szerezte meg a közben két telekre osztott területet a Nelson Zrt., az Er-Fa 2000 Kft. és magánszemélyek alkotta magyar cégcsoport. A háromhektáros üdülőnek azon a felén, amelyen az Orion állt, kör alaprajzú, tehát az Orion formáját idéző apartmanházak épültek, ami arra mutat, hogy számoltak az „űrhajó” megmaradásával, s illeszkedtek is hozzá.

Másfél éve aztán eltávolították az ablakait, csak a gomba alakú, nyers betonváza maradt. Az utóbbi napokban végül ennek is nekiestek a légkalapácsos bontómunkások, hamarosan az egykori bár utolsó betoncsonkjai is eltűnnek a föld színéről.

Magyarázatot kérve sikerült elérnünk a tulajdonosok egyikét, Gerlaki Zoltánt, aki elmondta, nem üzleti megfontolásból bontották le, statikai okok miatt kötelezte erre őket a siófoki járási hivatal. Az épület vékony vasbeton fedélzete ment tönkre menthetetlenül, tudtuk meg. Az Orion életveszélyessé vált. Az említett falképet pedig már akkor lepusztult állapotban találták, amikor az épületet átvették.

Többen tudni vélik, hogy az épület védett építészeti érték volt, Gerlaki Zoltán azonban ezt cáfolta, s mi nem találtuk nyomát. A jelenleg alig hozzáférhető műemléklistán nem szerepel, ahogy az épület tulajdoni lapján sincs erre utaló bejegyzés. Ennek ellenére bizonyos, hogy a szocializmus kori építészet egyik értéke, szép emléke volt.

A tévésorozat

Az Őrjárat a kozmoszban – Az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai (Raumpatrouille – Die phantastischen Abenteuer des Raumschiffs Orion) nyugatnémet televíziós sorozat volt, amelyet 1966-ban mutattak be a Német Szövetségi Köztársaságban. A 3000-ben játszódó történetben a csészealjra emlékeztető alakú Orion járőrszolgálatot teljesít az űrben a „varangyok” ellen, és a világkormány felügyeleti feladattal bízza meg Tamara Jagellovsk hadnagyot (Eva Pflug), akit eleinte gyanakvással fogad Cliff Allister McLane őrnagy, a hajó parancsnoka (Dietmar Schönherr), később azután... A Magyar Televízió 1968-ban kezdte vetíteni az összesen hét részből álló szériát, amelynek olyan nagy sikere volt, hogy 2002-ben is volt egy felújítása. A hatvanas évek végén még társasjáték is készült belőle.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.