galéria megtekintése

Elhunyt Omar Sharif

0 komment


Kelen Károly

Nyolcvanhárom éves korában hosszas betegség után szívroham következtében elhunyt Omar Sharif egyiptomi színész.

Szerintem még a férfiak is rajongtak érte. Ha nem is szépségéért és kiállásáért csodálták, akkor legalábbis szerették volna, ha olyanok lehetnének, mint ő. Sármos, elegáns, titokzatos és nagyvonalú. Érezhetően az élet hercege. Aki sikeres, bármibe fog, és akinek nem tudnak ellenállni a nők. Ráadásul csupa olyan érdekelte, amihez a pénz képzete társul, így nagyon férfiasnak számít: a mozi, a lovak, a kártya (illetve bármilyen szerencsejáték).

Fotó: Eloy Alonso / Reuters

A régimódi sztárkultusz korában lett az, aki. Most sem tudom eldönteni: igazi színész volt-e, vagy csak egy arc, egy mosoly, egy tartás és megfontolt mozdulatok összessége tette a személyiséget, amelybe a mélységet belelátta a néző.

Pedig a játékost – a gamblert (’kockázatot vállaló’: az angol kifejezés hívebben adja vissza a lényeget) – felszínesnek szokás tartani. Márpedig Omar Sharif a filmeken és az életben is ezt a karaktert testesítette meg.

Michel Demetri Chalhoub néven született az egyiptomi Alexandriában libanoni szülőktől. Sosem tagadta származását, de nem is érdekelte: világfi volt. Matematikából és fizikából diplomázott a kairói egyetemen, majd öt évig apja vállalkozásában dolgozott, mielőtt színésznek jelentkezett a londoni Royal Academy of Dramatic Artba. 1952-es filmes debütálása után hamar sztárrá vált hazájában.

 

Népszerűségében az is közrejátszott, hogy Faten Hamama színésznőt vette feleségül, akivel a vásznon is gyakran alakítottak a nézőtéren könnyeket fakasztó szerelmes párt.

Aztán jött Sherif Alija az Arábiai Lawrence című filmben, és hiába játszotta a főszerepet a szívdöglesztő Peter O’Toole, mindenki az új csillagról áradozott. A legjobb mellékszereplő Oscarját még nem kapta meg, de a Golden Globe-ot már igen. Ezután meg következett a Doktor Zsivágó, a nagy orosz lélek megtestesítője. Mi sokáig csak hallottunk róla, de nem láthattuk, mert nem adott szép képet az orosz forradalomról (a regényt író Borisz Paszternak nem vehette át a Nobel-díjat). Úgyhogy csak később csodálkozhattunk, hogy hihették ezt is el neki!

Funny Girl, MacKenna aranya, mondjam még?

Már csak annyit, hogy a szerelem és a kártyasiker ellentétére utaló mondás élő cáfolata volt: bridzsbajnokként tartották számon. A hatvanas években az akkor egymás után tíz világbajnokságot nyerő olasz válogatott tagjaiból verbuválta össze az Omar Sharif Bridge Circust, amelyben maga is játszott. Szerte a világban bemutató mérkőzéseket szervezett a csapatnak. Később a Lancia gyár szponzorálta Sharif és társai amerikai turnéját. A legjobb amerikai csapatok ellen ültek a bridzsasztalhoz azzal a feltétellel, ha vesztenek, az ellenfél játékosai kapnak egy kocsit.

– Elvesztettünk egy csomó meccset – mesélte a színész. – A gyárban eléggé idegesek is voltak. Viszont, ha megérkezem New Yorkba, Los Angelesbe vagy Chicagóba, mindig akad egy barátom, aki szívesen értem jön Lancia Beta típusú autójával.

Sharifnál 2012-ben Alzheimer-kórt diagnosztizáltak, most mégis a szíve vitte el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.