galéria megtekintése

Csőbe zárt identitások

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 16. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

Átlátszó műanyag csövekben, megállás nélkül fehér golyók vándorolnak majd a látogatók feje fölött. Ez a teret betöltő csőrendszer lesz az idei velencei biennále magyar kiállításának fő látványeleme, melynek alkotója Cseke Szilárd és German Kinga, címe Fenntartható indentitások.

A projekt ötletadó kurátora, German Kinga ismeri az identitásváltásokat. Gyerekkorát Romániában töltötte, több mint egy évtizedig tanult és élt Németországban, jelenleg német állampolgárként Budapesten él és tanít a Moholy Művészeti Egyetemen. Amikor elolvasta az idei velencei képzőművészeti biennále kurátora, Okwui Enwezor bevezető gondolatait a világ lehetséges jövőképeiről, úgy érezte, hogy Cseke Szilárd munkáival jelentkeznie kell.

A pavilonba lépve rövid szöveg segíti a koncepció megértését
A pavilonba lépve rövid szöveg segíti a koncepció megértését

Bár értesült a pályázattal szemben meghirdetett bojkottról, amit Balatoni Monika biennálebiztossá való kinevezése miatt hirdetett meg néhány művész, a neves szakemberekből álló zsűri ismeretében és a kortárs művészet érdekében a pályázat mellett döntött. Cseke Szilárd Pécsett festő szakon végzett, de több éve épít mobil objekteket is, amelyek címeiken keresztül, hol a migráció, hol a fenntarthatóság, hol az identitáskeresés témáira utalnak.

 

A „Fenntartható identitások” cím persze ironikus, hívja fel a figyelmet German Kinga, hiszen az indentitások állandóan változnak,mozgásban vannak, átpozicionálódnak, mint ahogy azt a csövekben faltól falig vándorló golyók is érzékeltetik. Azaz egy-egy identitás időben kiterjesztve sohasem „fenntartható”.

Új gazda

Az Emmi csütörtöki döntése értelmében a biennáléiroda átkerül a Ludwig Múzeum kötelékébe.

Ez konzervatív gondolatnak semmiképp sem tekinthető. Így, kicsit meg is lepődött, hogy épp az ő projektjük nyert a kiállítására kiírt pályázaton. Hiszen az a kortárs elképzelés és nyelvezet, amelyet alkotásuk megfogalmaz, nem egy ország vagy egy nemzet szempontjait érvényesítő „hivatalos” felfogást képvisel. German Kinga szerint egyértelműen a zsűri szakmaiságának köszönhetően nyerhetett mégis az ő tervük.

A faltól falig vándorló golyók a változást érzékeltetik
A faltól falig vándorló golyók a változást érzékeltetik

De nemcsak hatalmas, átlátszó csövek lesznek a pavilonban, hanem megjelenik majd egy folyton felfúvódó és leeresztő óriási műanyag párna is, jelképezve azt a rejtélyes központi erőt, amely a teljes rendszert működteti. Harmadik elemként egy hanginstalláció tölti majd ki az egyik leválasztott térrészt, rögtön a bejárat után. A befogadást és megértést segíteni fogja a pavilon előterében rövid szövegben ismertetett koncepció, s ugyanitt lesz hallható a látványra felkészítő zörejzene is, amely a csövek végeiben elhelyezett ventilátorok által keltett zajokból táplálkozik. A látogató részese is lehet a projektnek azzal, hogy a pavilon üvegfalára kiragasztja az előre odakészített, szabadon kiegészíthető identitástípusokat és a fenntarthatósággal kapcsolatos jelzős szóösszetételeket jelölő matricák egyikét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.