galéria megtekintése

Hamburger sírással

4 komment


Csepelyi Adrienn

Ügyesen felmondta a franchise-leckét az új magyar tehetségkutató, ami a kötelező körök mellett itt-ott kifejezetten szórakoztató volt. Nyivákoló wannabe-popsztárok helyett akrobatika, kifordult kezek, marhapörkölt és babaolaj: ilyen volt a Hungary's Got Talent első adása.

Noha Bikicsunáj-országnak már nehéz már újat mutatni, sikerül erősen indítani a műsort: egy nyelvújítással is foglalkozó zumbaoktató kenegeti magát babaolajjal, majd felvilágosítja Sebestyén Balázst és Dombóvári Istvánt, hogy ez az úgynevezett csillogító, más néven ragyogító.

Hamarosan azt is megtudjuk a fiatalemberről, hogy csodás fizikuma a csirkemellnek és a rizsának (sic!) köszönhető:

„A rizsától már hányingerem van, rizsával ébredek, rizsával fekszem"– simán beillene enyhén dadaista dalszövegnek, egy húzós EDM-alappal az ország valamennyi edzőtermében garantált sláger.

 

Összesen harminc produkció juthat be a három élő adásba, úgyhogy a zsűritagok nem nyomhatják ész nélkül az igeneket – igaz, ez az első részben látottak alapján aligha volna indokolt. A külföldi szériákhoz hasonlóan tényleg elég szélsőséges a felhozatal. Favágó, lég-DJ, random ovis tánccsoport, sőt, a radikális feminizmus zászlaja alatt egy női hentest is megnézhettünk munka közben – az állatvédők nyilván nem kötelezték el magukat a Got Talent mellett.

Az egyik – minden jel szerint kimagasló véralkoholszinttel színpadra tántorgó – delikvens már azelőtt gombnyomásig sérti Csuja Imrét, hogy elkezdte volna produkcióját, ami egyébként sokkal viccesebb lett volna, ha úgy konferálja fel magát, mintha a Pom-pom egyik szereplője lenne: a Pohárevő Szilánkköpködő.

Minden úgy zajlik, mint Ámerikába': egyes szereplőket meglátogat a stáb otthon, másokat aljasul lekameráz magánbeszélgetés közben, és a kulisszák mögé is bepillanthatunk. Minden csitti-fitti, gördülékeny, akárha babaolajjal volna bekenve, csak onnan tudjuk, hogy Magyarországon vagyunk, hogy a szünetben Csuja Krúdyt megszégyenítő, zsigeri lelkesedéssel magyarázza a tökéletes marhapörkölt receptjét az udvariasan bólogató Horgas Eszternek. (Végig azt várom, hogy a fuvolaművésznő egyszer csak bejelenti, hogy ő amúgy vegetariánus, de nem.)

A mindent lehet elvéhez hűen láthatunk Petőfi-hasonmás filozófust a Belga Egy-két-há című káromkodáshimnuszát szavalni fogadásból egy Ady-kötetért, van visszafelé éneklő kislány, légtornász, akrobatikus kerékpár, rock and roll és kosárlabda.

A zsűri női részlege cseppfolyóssá válik a Hot Men Dance hónaljszagolgató-ágyéksimogató koreográfiája – pontosabban a vetkőző tagok csillogító nélkül is figyelemre méltó teste – láttán, László Martin kifordult kezű, az anatómiai atlasz valamennyi ábráját meghazudtoló zombitánca közben pedig kis híján elájul a fél nézőtér. (Én is, pedig boncoláson is jártam már.)

Linczényi Márkó, Kovács Patrícia, Horgas Eszter és Csuja Imre. Nem nyomhatják ész nélkül
Linczényi Márkó, Kovács Patrícia, Horgas Eszter és Csuja Imre. Nem nyomhatják ész nélkül
Forrás: rtl.hu

Az első adás legkülönösebb szereplője mégis az a 12 éves kislány, aki Koncz Zsuzsa Mama, kérlek című dalával üzen édesanyjának, aki évekkel ezelőtt elhagyta őt. Bár a sztorit már napokkal korábban megszellőztették a bulvárlapok, a lány manírok nélküli előadásmódja és a dalszöveg koherenciája a történettel valami olyan döbbenetes elegyet alkot, hogy egy pillanatra a Ballada a költészet hatalmáról című Örkény-novellában érzem magam. A női zsűritagok tartják magukat, sőt, Kovács Patrícia egyenesen elidegeníti magát a háttértörténettől és nemmel szavaz, Linczényi Márkó azonban sírva búcsúztatja el a kislányt.

Egyelőre ő a legérdekesebb a zsűritagok közül: nyilván mindenki a videoklipekből ismert ripacskodást várta tőle, ehhez képest kifejezetten komolyan veszi feladatát.

Csuja nem igazán bontakozott még ki, Kovács Patrícia a racionalizmust testesíti meg, az üdítően választékosan beszélő Horgas pedig csupaszív, akár a brit széria Amanda Holdenje. A négyes híján van a Cowell-féle utálatos, ámde mindenható karakternek, így eleve más a leosztás, de azért a Pohárevőnél úgy elborult Csuja arca, hogy az akár sistergősebb jeleneteket is előrevetíthet. Sebestyén alaposan túltolja a zselézett hajú infantilizmust, Dombóvári pedig még szokja a közeget – ha kicsit kiegyenlítődnek az arányok, kotta szerint fog menni ez is, akár a többi kiadásban.

A másfél órás műsoridő doszt elég, dramaturgiailag pedig semmi kivetnivaló nincs a műsorban, hisz a szerkesztőknek és a vágóknak vélhetően egy 583 989 oldalas kézikönyvet kellett bemagolniuk a szabályokról, akár a gyorséttermek menedzsereinek. Hiába, no: Simon Cowell nem puszira lett médiacézár.

És valljuk be, az ember akkor is betéved néha egy hamburgerre, ha amúgy az egészséges életmód híve.

Különösen, ha azt a hamburgert csillogítóval tálalják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.