galéria megtekintése

Két bomba robbant a török fővárosban

3 komment

Hírösszefoglalónk

Egymás után két bomba robbant Ankarában, a főpályaudvar közelében. 95 ember meghalt, a sérültek száma túllépte a kétszázat. A környéken sokáig pánik és félelem uralkodott, délutánra viszont a harag vette át a főszerepet.

Vasárnap reggelre 95-re emelkedett a halálos áldozatok száma, 246 sebesültet még ápolnak, küzülük 48-an súlyos sérültek a miniszterelnöki hivatal közlése szerint. A két egymást követő robbanás szombat délelőtt történt a török főváros, Ankara főpályaudvara előtt, egy béketüntetés gyülekezőhelyén.

Fotó: Tumay Belkin / Reuters

A Reuters tudósítója a helyszínen legalább 20, zászlókkal letakart holttestet látott és szanaszét heverő, leszakadt testrészeket. A hírügynökségi jelentésekből és beszámolókból egy darabig nem volt egyértelmű, hogy egy vagy két robbanás történt-e, de egyre több jel utalt arra, hogy összehangolt robbantássorozatról van szó. Délutánra már "ikerrobbantásokról" írt a világsajtó.

 

Szemtanúk szerint néhány másodperc különbséggel két detonáció következett be helyi idő szerint 12 órakor, amikor a vonulásos demonstráció kezdetét vette. A pánik óriási volt; 20 méteres körben mindenütt holttestek hevertek.

Egy 37 éves újságárus, aki a pályaudvar mellett ült a bódéjában, a brit közszolgálati médiának azt mondta, az újságok alá bújt, amikor gyors egymásutánban két robbanás rázta meg a helyet.

„Kiabálás és sírás hallatszott, ezért egy darabig az újságok alatt maradtam. Éreztem az égett hús szagát."

A CNN Turk által elemzett felvételeken, melyek közvetlenül a detonációk előtt készültek, az látszik, hogy fiatal nők és férfiak megfogják egymás kezét és táncolni kezdenek, amikor hirtelen mindenki összerezzen egy éles villanásra és a hátuk mögött történt robbanás hangjára.

Szemtanúk szerint a demonstrálók a pánik kitörése után megtámadtak több rendőrségi autót is. Bülent Tekdemir, aki részt vett a felvonuláson, a BBC-nek arról számolt be, hogy a robbanások után a rendőrök könnygázt vetettek be, és nem engedték, hogy a mentők eljussanak a sérültekhez. Televíziós beszámolók tanúsága szerint emberek százai voltak a közelben. A felvételeken látszik, hogy a mentők mellett a tüntetésre összegyűlt emberek próbáltak segíteni a sebesültek ellátásában.

Az állami Anadolu hírügynökség által idézett egyes korai beszámolók szerint terrorcselekmény történt, amelyet egy öngyilkos merénylő követhetett el (nem világos még, hogy hány merénylő volt – a Szerk.).


„Erdogan gyilkos”

A demonstráció célja az volt, hogy a kormány vessen véget a kurd szeparatista csoporttal, a PKK-val folytatott erőszakos összecsapásoknak. A Reuters jelentése szerint a kurdbarát HDP (Peoples' Democratic Party – Demokratikus Néppárt) tagjai is áldozatául estek a merényletnek.

„Nagyon nagy mészárlással állunk szemben, egy ördögi, barbár támadással” –

nyilatkozta Selahattin Demirtas, a HDP vezetője újságíróknak. Demirtas párhuzamot vont a mai támadás, illetve a legutóbbi választások előestéjén, júniusban, Diyarbakirban történt merénylet, és a szíriai határhoz közeli Surucban történt júliusi mészárlás között, amikor is egy öngyilkos merénylő az Iszlám Állam nevében felrobbantott magával együtt 33, többnyire fiatal kurdpárti aktivistát.

A HDP nem sokkal az események bekövetkezte után már közölte, hogy a kormányt tartják felelősnek a támadásért; a merénylet miatt az összes további választási gyűlésüket lemondták. Ezzel szemben kormányzati források ez első pillanattól kezdve terrorizmusról és öngyilkos merénylőről beszéltek, délután Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök már hivatalosan is terrorcselekménynek minősítette a robbantásokat.

„Mint minden terrortámadás, az Ankara pályaudvaránál történt is az egységünket, összetartozásunkat, testvériségünket és a jövőnket célozta” – írta közleményében.

Egyes aktivisták viszont épp az állam kezét látják mind a három, az elmúlt évben a kurd kisebbséget képviselő csoport ellen elkövetett véres merényletben. Erdogant és a kormányzó AK (Igazság és Fejlődés Pártja) pártot azzal vádolják, hogy szándékosan szítják a nacionalista érzelmeket. Ezt a vádat Törökország vezetői visszautasítják.

„Suruc, Diyarbakir és most Ankara, ez mind a gyilkos Erdogan műve. Mi le fogjuk bontani ezt a palotát”

– mondta egy 21 éves egyetemi hallgató a Reutersnek, aki alig 50 méterre állt szombaton az egyik robbanás helyszínétől.

A hírügynökség kora délután arról számolt be, hogy amikor a belügyminiszter és az egészségügyi miniszter konvoja a pályaudvar közelébe ért, a dühös tömeg hurrogni kezdett, és üvegekkel dobálták meg az autóikat, mire azok gyorsan továbbhajtottak.

A beszámolók szerint még órákkal a merénylet után is a helyszínen tartózkodott egy maréknyi aktivista, akik azt skandálják: Erdogan gyilkos, pártja pedig számot fog adni a gyilkosságokért.

Ahmet Davutoglu miniszterelnök a következő három napra lemondta az összes kampányszereplését, és rendkívüli ülésre hívta a rendőrség és a hírszerző ügynökség fejeit.

Fotó: Tumay Belkin / Reuters

Törökországban a jövő hónapban, november 1-én tartanak megismételt választásokat. A BBC isztambuli tudósítója szerint megalapozottak azok a félelmek, hogy a hajrában még több erőszakos bűncselekményt hajtanak majd végre.

A parlamenti választásokra amúgy is meglehetősen feszült hangulatban készülnek Törökországban: a délkeleti villongások mellett a Szíriában és Irakban egyre nagyobb területeket elfoglaló Iszlám Állam terrorszervezet is folyamatos fenyegetést jelent. Emiatt Törökország – mint NATO-tag – július óta fokozott készültségben van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.