galéria megtekintése

Csak a szemét nézze!

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 04. számában
jelent meg.


Trencsényi Zoltán
Népszabadság

Fotózta Gagarint, Kádár Jánost, Antal Józsefet, Gobbi Hildát, Latinovits Zoltánt, fotózott megannyi hírességet. Szalay Zoltán portréit a magyar fotográfia legrangosabb teljesítményei között tartják számon. A Visszanéző (Legendás fotók nyomában Szalay Zoltánnal) című, mától látható kiállításán erről most bárki meggyőződhet.

Szalay Zoltán Psota Irén és Latinovits Zoltán portréjával
Szalay Zoltán Psota Irén és Latinovits Zoltán portréjával
Teknős Miklós

Nézzük Szalay Zoltán híres portréfotóit az Örkény könyvesbolt Cultiris Galériájában. Főként a szemeket nézzük. Latinovits szemét, amely olyan szigorúan néz, hogy talán még a vaslemezbe is lukat égetne.

Vásáry Tamás karmester szemét, ami valahová az univerzumon is túlra fókuszál egy különösen ihletett pillanatban. Gobbi Hilda tekintetében a Nemzeti Színház 1965-ös felrobbantása miatt érzett döbbenet, harag, keserűség – mellette egy kép, a már jócskán szétvert Nemzetiről és a még épp csak ép színpadáról.

 

Nézzük aztán a Presser Gáborról készített fotót, amelyen a főszereplőnek ezúttal nincs szeme, annak helyén jellegzetes szemüvegéből visszacsillanó zongoraklaviatúra látható. Nézzük Psota Irén vidáman csillogó, hatalmas szemét. Psotáról a nagy Madách színházi korszakában készült a portré, amelynek láttán a művésznő erősen felháborodott.

– Szóval én ilyen öreg és ronda vagyok? – kérdezte Szalayt, aki nyugtatólag annyit mondott: – Irén, nézd meg a szemedet! Psota nézte akkor egy darabig saját nyílt, tiszta tekintetét, végül megnyugodott: – Igazad van, ilyen vagyok.

Nézzük Déry Tibor szemét, amelyből aztán tényleg minden visszatükröződik: forradalmak, háborúk, az emigráció; egy regényes, fordulatos élet megannyi mélysége.

Nézzük később a képeket kicsit tágasabban is: az Amerigo Tot dinamizmusát kifejező pillanatot, amelyben a szobrászművész éppen szétharapni készül a világot. Nézzük Illyés Gyulát a Tihany felett lévő háza előtt, mögötte balatoni tájjal, Kodály Zoltánt a rádió stúdiójában, Mándy Ivánt az egykori Lukács cukrászdában, és nézzük azt a felvételt, amely Solti György karmester utolsó budapesti látogatásán készült 1997-ben, és amelyet követően hazautazott Angliába, majd néhány nap múlva meghalt.

És nézzük a csoportos portrékat: A Szabó család szereplőit az 1960-ban, a 100. adás idején készített felvételen. Színészek, a sikerre büszkén, vajon sejtették-e, hogy ők és szabócsaládos utódaik ezt követően még közel fél évszázadig lesznek népszerűek a Magyar Rádióban? Aztán az első vidéki család, amely megnyerte a lottóötöst. Tisztes szegénységben élő idős házaspár és egy húsz év körüli fiatalember. – Mit vesznek a pénzből? – kérdezte Szalay a fotózás közben. – Motrot – mondta csillogó szemmel a fiú. Odébb kispesti focidrukkerek, ingben, nyakkendőben, kiskocsmában, egy pohár sör mellett váltják meg a világot. Valamikor régen, amikor a focipályák környékén a kemény mag legfeljebb a szotyola volt.

És végül nézzük az egyetlen általában ismeretlen Szalay-felvételt is. Arcok profilból egymás takarásában: Nádas György, Markos György és Boncz Géza 1992-ben. Pontosan úgy, ahogy Marx, Engels, Lenin trióját ábrázolták a szocializmus emblematikus plakátjain. A három sajátos és igencsak különböző humorú ember körülbelül olyan egységet alkot, mint annak idején humorban.

Miközben nézzük a képeket, Szalay történeteket mesél, és kiderül, ami a fotográfiák láttán is világos: igazán jó portrét akkor tud készíteni a fotós, ha alaposan ismeri az alanyt, így képes meglátni bennük valamit, amit csak ő láthat meg. Szalay szerint nagyon fontos, hogy a portré nem futtában készül. A fotós órákat, olykor napokat bíbelődik az elkészítésével, és ez még akkor is így van, ha a fotográfus azt vallja: a portré is egy pillanat végeredménye.

Néhány kivételtől eltekintve fekete-fehér fényképek. Velős válogatás, Szalay Zoltán azt mondja, nehéz volt fontos képeket kihagyni. Pedig tudjuk: volt miből.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.