galéria megtekintése

Búvópatak, Bojtorján

0 komment


Hegyi Iván

A közönséges bojtorján az őszirózsafélék családjába tartozik. A nem közönséges Bojtorján egy countryzenekar. Eredeti összeállításában huszonhét év után játszott újra, és tiszta hangzásával megint elandalította a nyolcvanas évek bakfisait (is).

Felötlött bennem a Bojtorján együttes hétfő esti életműkoncertjén, hogy Szörényi Levente azt mondta a Fonográfról: gyakorlatilag folyamatosan érezte az Illés húzása, valamint a KITT egylet tagjaiból létrehozott country & eastern zenekar simasága közti különbséget, és ez a differencia nemegyszer nyomasztotta őt. A magyar beat-rock élő kezdőpontja mit gondolhatott akkor a bársonyos Bojtorjánról? A kérdés akadémikus, mert Szörényi volt a zenei vezetője a muzsikájában búvópatak tisztaságú, szövegeiben is szeplőtlen countryzenekar első nagylemezének, az 1981-ben közreadott Csavargódalnak.

Akárcsak a második albumnak, a Történeteknek. Ez utóbbin – amelyen az Illés frenetikus frontembere ugyanúgy gitározott és énekelt, mint az elsőn – Balázs Ferenc, Dés László, Gőz László ugyancsak közreműködött, jeléül annak, hogy a Buchwart László, Kemény Győző, Pomázi Zoltán, Vörös Andor kvartettet, amely ezúttal is kiegészült Barna Zoltánnal, anno pedig Heilig Gáborral, majd Sötét Gáborral, széles körű szakmai elismerés övezte.

 

A Bojtorján annak idején még a country fővárosában, Nashville-ben is sikert aratott zenei alázatosságával, pontosságával, tökéletes többszólamúságával. Nyilván nem azok őrültek meg értük, akik Willie Nelsonért vagy az Oak Ridge Boysért; már ha a szabályos Bojtorjánért meg lehetett őrülni egyáltalán. A szerv megnyugodhatott, a gyerekarcú Pomázi és társai fellépése alatt Tennessee-ben és a budapesti countryfesztiválon sem kellett csúcsra járatni a rendfenntartást... (Bizony efféle zenés seregszemle is volt fővárosunkban 1982-ben).

„Ha visszatérne, ha visszatérne az a boldog, bolond idő...
„Ha visszatérne, ha visszatérne az a boldog, bolond idő..."
Nagy Zoltán

A csapat ugyanolyan precízen játszott hajdanán, amilyen aprólékos gonddal muzsikált a Művészetek Palotájában három évtizeddel később, és nem változott abban sem, hogy szelíd derűt árasztott maga körül. Nemegyszer akkor is karácsonyi hangulat költözött volna a terembe, ha a – többi közt – vonósnégyessel és fuvolistával megtámogatott együttes nem dalolja el a December végén című számot, és bensőséges kapcsolatra utalt (a Pomázi–Vörös–Horváth Attila-szerzemény, az Összetartozunk mellett) az is, hogy a másfél ezres telt ház gyakorlatilag fejből fújta a nóták jó részét a Tizenhat évestől a Lusta folyóig, a Szerelmem volt a nagy színésznőtől a Lóversenyig. (A fiatalabbak kedvéért érdemes felidézni az utóbbi múlhatatlan refrénjét: „Dobjunk félre végre minden átkos szenvedélyt, / éljünk egészségesen, / menjünk a zöldbe, szívjunk friss levegőt, / irány a lóverseny!")

Ebben a hangulatban a zenekar megengedhette magának befejezés gyanánt, hogy csak Pomázi ragadjon hangszert, és egy szál gitárral megénekeltesse a hálás publikumot. „Vigyázz magadra, fiam!" – dalolták könnyek között a nyolcvanas évek újra ábrándos tekintetű bakfisai, akik korábban azt is maguk elé révedve dúdolták, hogy „ha visszatérne, ha visszatérne az a boldog, bolond idő..."

Másfél órára visszajött, az biztos.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.