galéria megtekintése

Brüsszel a migráció „társszervezője”

11 komment


Kácsor Zsolt

Fenyegetést jelent az európai kultúrára, ha továbbra is nagy számban érkeznek a földrészre muszlim menekültek és bevándorlók – ez volt a summázata a Magyar PEN Club által szervezett nemzetközi írókonferenciának. A meghívottak nem fukarkodtak az összeesküvés-elmélettel és a feszültségkeltéssel.

Brüsszel elveszítette a realitásérzékét. Az Európai Unió ottani illetékesei csak abban érdekeltek, hogy sok pénzt keressenek, és ne legyenek problémáik. Az Európai Unió minden szabálya arra épül, hogy ne történjen semmi. A brüsszeliek a migráció ügyében is tanácstalanok, sőt, mivel megszervezett akcióról van szó, egyenesen társszervezők – ezzel a meghökkentő állítással rukkolt elő Jozef Banas, az egyik legismertebb szlovák író hétfőn azon a budapesti kerekasztal-beszélgetésen, amelyet Szőcs Géza költő, volt kulturális államtitkár, a Magyar PEN Club elnöke szervezett a migrációnak az európai és közép-európai kultúrára, identitásra gyakorolt hatásáról.

A konferencián – amelynek levezető elnöke Sárközi Mátyás író volt – az említett Banason kívül a román Mir­cea Dinescu költő, szerkesztő és Dorin Tudoran költő, író, blogger, a cseh David Zabransky író, valamint a lengyel Maciej Zieba atya, Domonkos-rendi pap, egykori antikommunista ellenzéki aktivista vett részt.

A meghívottak között szerepelt a világhírű francia író, Michel Houelle­becq neve is. Ő nem jött el, igaz, mint Szőcstől megtudtuk: Houellebecq nem lemondta a szereplést, hanem nem is válaszolt a szervezők megkeresésére.

 

A résztvevők osztoztak abban az aggodalomban, hogy fenyegetést jelent az európai kultúrára, ha továbbra is nagy számban érkeznek Európába muszlim menekültek és bevándorlók. Jozef Banas az euró­paiakat „kényelmességgel, lustasággal, lomhasággal” vádolta, akik szerinte már gyerekeket sem akarnak csinálni. A szlovák író nem állt meg ennyinél, miután sarkos véleményt mondott Európáról, a nyugati világnak is üzent – hangzatos semmitmondással. Szerinte a Nyugatnak és Amerikának abba kell hagynia a bombázásokat, és nem szabad újra meglopnia azokat az országokat, amelyek valaha a Nyugat gyarmatai voltak. Az ő értelmezésében a Nyugat, amely annak idején gyarmatosította és kifosztotta ezeket az országokat, most azt várja el a kelet-európai országoktól, hogy a Nyugattal legyenek szolidárisak.

A belga fővárost szóba hozta előadásában Mircea Dinescu is, de más kontextusban: mint mondta, elmúltak azok az idők, amikor a magyar költők szerint isten magyarul beszélt, a román költők szerint meg románul, az erdélyi temetők is azt tanúsítják, hogy isten többnyelvű, a multikulturalizmus pedig nem Brüsszelben ellenjegyzett normatív affektálás. Azt nem fejtette ki, hogy mit ért normatív affektáláson.

falseBruzák Noémi / MTI

A muszlim veszélyről szólva Dorin Tudoran azt a rémisztően hangzó kérdést tette föl: „tényleg jó ötlet azt mondani, hogy a fanatikus dzsihadisták túl kevesen vannak ahhoz, hogy mindenkit megöljenek Európában?” Habár a számokkal szerinte nem szabad zsonglőrködni, ő maga kezdett zsonglőrködni, mondván: ha igaz, hogy a Földön élő 1,6 milliárd muszlimnak a 10-15 százaléka dzsihadista, akkor nem megnyugtató az az érv, hogy Európára csak a radikális iszlamisták jelentenek veszélyt.

Sárközi Mátyás is számokkal sokkolt: közlése szerint száz éve Egyiptomnak nyolcmillió lakosa volt, de ma nyolcvanmillióan élnek ott, és el lehet játszani a gondolattal, hogy mi lenne most Magyarországon, ha a lakosság lélekszáma hasonlóan alakul. A mohamedán családok gyorsan szaporodnak – fűzte hozzá –, ami éhínséghez és munkaerőhiányhoz vezet, majd Németországnak címezve kifejtette: ha szükségük van közel-keleti munkaerőre, Angela Merkel repülőket indíthatott volna a menekültekért, s akkor sokan nem fulladtak volna bele a tengerbe. Szerinte nem elfogadható az a módszer, hogy a fontosabb európai ügyekbe csak a nagyhatalmak szólhatnak bele, így hát – mint fogalmazott – „Orbán Viktor is addig ficánkol, míg kénytelenek lesznek odafigyelni rá”.

A kelet-európai kisebbségi érzéssel küszködő David Zabransky fölhívta az írók figyelmét: nincsenek abban a helyzetben, hogy Németországot tanítsák, ráadásul a Nyugat szemében Kelet-Európa alsóbbrendű régió, ahová a válság „új vasfüggönyt” emelt.

A rettegőknél higgadtabb hangot ütött meg Maciej Zieba, aki arra a kérdésre, hogy mit szól az európai menekültpolitikához, azt válaszolta: nem vitás, hogy egy kereszténynek nagylelkűnek és szolidárisnak kell lennie. Emlékeztetett Ferenc pápa üzenetére, miszerint meg kell nyitni a kapukat a rászorultak előtt, de nem mellékes – tette hozzá Zieba –, hogy menekültekről van-e szó, vagy gazdasági bevándorlókról. A rendezvény után azt kérdeztük tőle: mit szól hozzá, hogy Sadiq Khan személyében Londonnak muszlim főpolgármestere lett? Az atya azt felelte: az evangélium szerint gyümölcséről ismerszik meg a fa, ha tehát Sadiq Khan válogatás nélkül minden londoniért tenni akaró, jó főpolgármester lesz, akkor legyen.

A résztvevők

Jozef Banas (1948) szlovák író, volt parlamenti képviselő, legnagyobb sikerét a 9-es kód című regényével aratta. Mircea Dinescu (1950) román költő, szerkesztő. Kiemelkedő szerepet játszott az 1989-es romániai forradalomban, az Academia Catavencu című szatirikus lap alapítója. Sárközi Mátyás (1937) József Attila-díjas író, költő, rádiós. 1956-ban elmenekült az országból, s Angliában telepedett le. Dorin Tudoran (1945) román költő, író, blogger. A kommunizmus alatt ellenzéki tevékenysége miatt üldöztetésben volt része, 1985-ben az Egyesült Államokba emigrált. David Zabransky (1977) cseh író, a Mindig más strandra vágyik című regénye Magnesia Litera-díjat kapott. Ma­ciej Zieba (1954) lengyel Domonkos-rendi pap, egyetemi oktató.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.