galéria megtekintése

Bölcsesség marslakóktól

0 komment


Palugyai István

„Csak Budapestről jöhetett az, aki utánad lép be a forgóajtóba és előtted lép ki belőle." A gyakran emlegetett mondás állítólag Neumann Jánostól származik, akinek gondolatai sok esetben évtizedekkel előzték meg korát. Nem véletlen, hiszen a „marslakók" egyike volt. Ezzel az elnevezéssel a művelt hazai közbeszédben azokat a huszadik század elején Budapestről kivándorolt magyar zsidó tudósokat illették, akik később világhírűek lettek, s akik a tudomány, sőt, a történelem menetére is kiemelkedő hatást gyakoroltak.

A kifejezés eredete egy több változatban is élő tréfa, amelyek kiindulópontja az volt, hogy szokatlanul sok magyar dolgozott az atombomba kifejlesztésére létrehozott amerikai Manhattan-tervben. Ennek magyarázatául találták ki, hogy ők tulajdonképpen a Marsról érkeztek, és álcázásul beszélnek magyarul. Az utóbbi évtizedekben a nagyszerű fizikus, Marx György úttörő munkája után több, e témáról szóló könyv is napvilágot látott.

A legutóbbi, A marslakók bölcsessége, amelyet Hargittai Balázs és Hargittai István jegyez, abban tér el mindegyiktől, hogy segítségével első kézből ismerhetjük meg Neumann János, Kármán Tódor, Szilárd Leó, Wigner Jenő és Teller Ede gondolkodását. Az Akadémiai Kiadó értő gondozásában megjelent kötet gerincét ugyanis tematikus gyűjtésben az öt nagy tudóstól származó idézetek adják, ezeket a szerzők megjegyzései egészítik ki. Ehhez olyan sosem látott, dokumentumértékű fényképek sora járul, amelyek önmagukban is kitennének egy izgalmas gyűjteményt.

 

A világon mindenütt a számítógép atyjának tartott Neumann váteszi képességeire példa egy 1955-ös idézet: „A szenet és olajat égető ipar által a légkörbe kibocsátott szén-dioxid – amelynek több mint felét ez a generáció termelte – olyan mértékben változtatta meg a légkör összetételét, hogy a világ hőmérséklete nagyjából fél Celsius-fokkal magasabb lett." (...) A légköri és éghajlati viszonyokba történő beavatkozás lehetősége már csak néhány évtized kérdése, és olyan mértékű lehet, amit ma még elképzelni is nehéz."

Neumann, akár a zsenik általában, nehéz ember volt. A többiek nem kevésbé, és mindegyikük valamilyen mértékben beleártotta magát a politikába. Elég, ha Szilárd kezdeményezésére gondolunk, amikor Wignerrel és Tellerrel megfogalmaztak egy a német nukleáris kutatások veszélyére figyelmeztető levelet Roosevelt elnöknek, amelyet Einstein írt alá, s amelyet ma a Manhattan-terv kiindulópontjának tartanak. „Amennyire improduktív a politikai témákról való meditálás, annyira nem lehet megállni, hogy az ember meg ne tegye" – írta Neumann 1939-ben. „Az atombomba mindannyiunkból kis politikusokat csinált" – írta ugyanerről Wigner.

Szintén máig hat az egyetemes aerodinamika és a modern amerikai repüléstudomány, valamint nem mellékesen az USA légierejének egyik megteremtője, Kármán Tódor ezzel kapcsolatos megjegyzése: „Az országok közötti különbségeket a politikusok okozzák, akik a különböző témákkal nacionalista szempontok szerint foglalkoznak, ahelyett, hogy az egyes ügyeket a helyes és helytelen szempontjából vizsgálnák."

„Ha valaki fiatalkorában nem szimpatizál a forradalmárokkal, akkor nincsen szíve. Ha valaki időskorában elfogadja a forradalmat, akkor nincsen esze" – idézte többször apját, amivel jobban megérthetjük az őszirózsás forradalom alatt a magyar felsőoktatás megreformálására az oktatási tárcánál vállalt vezető szerepét, amelyet a kommün alatt is megtartott, majd emigrált. Ebből a kötetből egyébként is sok mindent megérthetünk.

Hargittai István, Hargittai Balázs: A marslakók bölcsessége – Saját szavaikkal, megjegyzésekkel Akadémiai Kiadó, 2016. 224 oldal, 3800 forint

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.