galéria megtekintése

BlackBirds: gombajó zenekar

5 komment


Hegyi Iván

Nem akárhol lépett fel a napokban egy budapesti együttes: a liverpooli Cavern Clubban adott egész estés önálló koncertet a BlackBirds elnevezésű Beatles-emlékzenekar. A huszonegyedik századi beatnikek már negyedszer szerepeltek a Mersey-parti településen.

„Életünk a Beatles" – mondja Hoffmann György, a zenekarvezető dobos. Dobos a gitáros is: Dobos Lászlónak hívják. A másik két pengetős hangszer a két Hajba, Áron és Imre kezében van. Utóbbi kétéves volt, amikor John Lennont New Yorkban meggyilkolták, s ő a budapesti banda legidősebb tagja. Azaz a zenészek egyike sem élt még – a zongorán közreműködő, huszonhat esztendős Vecsey László­ pláne nem –, amikor már réges-rég feloszlott a Fab Four; ettől érdekes igazán „az életünk a Beatles" megfogalmazás.

A fiúk tizenegy esztendeje nyomják a legendás és kevésbé legendás nótákat – korántsem csupán a leghíresebb dalokat játsszák, a mesés négyes egész életművét repertoáron tartják –, de hiába vannak tisztában azzal, hogy amit futószalagon csinál az ember, azt előbb-utóbb meg is unhatja, úgy érzik, őket még nem fenyegeti ez a pillanat. Hoffmann romantikusan ragadja meg a lényeget: „Amíg a mi szemünk csillog, az jó. Ha a nézőké is, az még jobb."

Itthon és külföldön egyaránt sokan tanúsíthatják, hogy a zenekar nevét az 1968-ban kibocsátott, Back in the U. S. S. R-os, Bungalow Bill-es, I Will-es, dupla fehér album számainak egyikéről választó fiatalemberek nem csak a megszólalásig képesek felidézni a Beatlest. Az után is. Híven. Különben miként jutottak volna el négyszer is a grandiózus kvartett nem éppen gigantikus városába? Nem csak úgy látogatóba: muzsikálni mentek. Három alkalommal más zenekarokkal szerepeltek együtt – azt se kellett szégyellni, de még mennyire nem! –, a napokban viszont önálló estet adtak a kultikus Cavern Clubban. Kevesen vannak, akik a hely szelleméről és atmoszférájáról úgy tudnának órákig mesélni, hogy felléptek a beat­ boltíves templomának egyetemes kultúrtörténeti falai között...

 
Abbey Road magyarokkal. Jobbról Dobos, Hoffmann és a két Hajba

A Please Please Me-vel kelő és a Come Togetherrel fekvő, sokáig a belvárosi Aranytíz klubban otthonos honfitársaink egyéb élményekben is gazdagok. Játszottak közvetlenül a Spencer Davis Group előtt (2009-ben Hollandiában), felkerültek a liverpooli Beatles múzeum­nak arra a lemezére (2013-ban), amelyen a világ húsz Beatles-emlékzenekara játszotta a From Me to Yout, az A38-as Hajón az idén májusban előadták az Abbey Road és a Let It Be nagylemez, míg szeptemberben a fél évszázada megjelent Rubber Soul album dalait.

Az utóbbi különösen fontos hangverseny volt az együttes számára, hiszen a koncertet rögzítették, és hamarosan a BlackBirds első DVD-jén hallhatók és láthatók majd – a bárka színpadán közreműködő kanadai muzsikussal, Hal Bruce-szal együtt – a huszonegyedik századi magyar beatnikek.

December 27-én pedig Beatles-karácsony lesz a dzsesszes-szvinges helyszínen, a budapesti New Or­leans Clubban. A lovagi cím elnyerése helyett a Lovag utcába készülő csapat egy esztendővel ezelőtt a Beatles-invázióval tartott fenyőünnepet. Hatvan évvel az után, hogy a gombafejűek meghódították Amerikát – mint tudjuk, 1964-ben még az is előfordult: a Billboard-sikerlista első öt helyén a liverpooli kolosszusok dalai sorakoztak –, a BlackBirds végigjátszotta a Beatles-berobbanás időszakának valamennyi emlékezetes számát a P. S. I Love You-tól az I'll Get You-ig, a Thank You Girltől a She's a Womanig. (A felhozatal érzékeltetésére csupa B oldalas nótát említettünk.

A kislemezek A oldalán a Love Me Do, a She Loves You, a From Me to You, illetve az I Feel Fine szólt.) Most meg nyilván felcsendül majd Lennontól, Yokótól és a Plastic Ono Bandtől, hogy „so this is Christmas".
Bár a BlackBirdsnek egyre megy, a BlackBirdsnek mindig jó. Lennon, Paul McCartney, George Harrison, valamint Ringo Starr egyszerre rajongó és interpretáló dublőrei számára egész évben karácsony van...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.