galéria megtekintése

Birodalmi léptékű infantilizmus

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 10. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Köpet a fák lombjain, radiátorház, unalmas kockák, birodalmi architektúra. A Városligetbe szánt új múzeumok építészeti tervei erősen megosztják a szakmát. A nyertes tervek az Erzsébet téri Design Terminálnál láthatóak.

Ausztrália képeslapjain egészen addig a kenguruk voltak a főszereplők, amíg Sydney-ben meg nem épült az Operaház. Az addig ismeretlen dán építészt a kikötő vitorlásai ihlették meg. Rettentő sokba került és rettentő sokáig épült, de a modern építészet és persze Sydney jelképes épületévé vált. Budapest az új múzeumi negyed építésével esélyt kapott egy új képeslapfotóra. De úgy tűnik, a Városligetet anélkül töltik meg épületekkel, hogy a főváros gazdagodna egy ikonikus épülettel – véli Eltér István, a Magyar Építész Kamara alelnöke.

Néprajzi Múzeum – középszerű, túlméretezett kapu a Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor sarkán. Tervező: a francia Vallet de Martinis
Néprajzi Múzeum – középszerű, túlméretezett kapu a Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor sarkán. Tervező: a francia Vallet de Martinis
Városliget Zrt.

A pécsi Zsolnay-negyed egyik építészeként ismertté vált Herczeg László szerint a Városligetnek nincs szüksége építészeti jelre. Bár azzal egyetért, ha már épületeket zsúfolnak a parkba, akkor legalább színvonalasak legyenek. A Zene Háza tervei kétségtelenül azok, bár aligha ez lesz a japán építész legjelentősebb műve. Fujimoto vitathatatlanul a nemzetközi építészet élvonalába tartozik, de csak ritkán indul el pályázatokon – mutat rá Herczeg László.

 

– Terveiben a természet és az ember kapcsolatát helyezi előtérbe, de jelen esetben a tarvágással létrehozott erdőélmény erőltetettnek tűnik. Az is nagy kérdés, hogy milyen minőségben épül meg. A spórolás önmaguk torzójává teheti a különleges épületeket.

A Fotómúzeum és az Építészeti Múzeum ikermúzeumának tervei közül a Kossuth tér arculatformálásában is szerepet játszó Közti Zrt. elképzelését díjazta a nemzetközi zsűri. Kicsit talán direkt az egykori sétány két oldalára helyezett két kocka, amelyek erős szimbólumképzése a birodalmi architektúrát idézi. Nincs ez másként a francia Vallet de Martinis DIID Architectes Néprajzi Múzeumnak szánt kapuként megnyitott épületével sem, amely a japán tervezővel ellentétben meglehetősen középszerű. De erre a sarokra, ilyen nagy méretben szinte lehetetlen jó megoldást találni.

Fotómúzeum – éjszaka, esőben látványos megoldás a vetített fotó, nappal láthatatlan lesz
Fotómúzeum – éjszaka, esőben látványos megoldás a vetített fotó, nappal láthatatlan lesz
Városliget Zrt.

Az öt új múzeumi épületre idén februárban írták ki a nemzetközi építészeti tervpályázatot, amelynek május végi határidejére összesen 470 pályamű érkezett, amelyből nyolcvan az Új Nemzeti Galériára vonatkozott. Utóbbiak közül egyet sem talált továbbgondolásra alkalmasnak a 11 tagú nemzetközi zsűri, így később új meghívásos tendert hirdettek a Petőfi Csarnok hűlt helyére szánt, de annál hatszor nagyobb épületre. A második fordulóba bejutott 17 terv tehát a másik négy múzeumra vonatkozott.

A beruházást már eddig is több környezetvédő, civil és szakmai szervezet bírálta, főként a zöld terület várható megcsonkítása miatt. Most viszont az eddig csendben várakozó építészszakma egy része is felsorakozik mögéjük.

Zene Háza – a tarvágással létrehozott erdőélmény erőltetett. A fák lombkoronájába emelt átlyuggatott párna izgalmas, de a 80 méteres átmérő túlzó a Ligetbe. Tervező: Fujimoto japán sztárépítész
Zene Háza – a tarvágással létrehozott erdőélmény erőltetett. A fák lombkoronájába emelt átlyuggatott párna izgalmas, de a 80 méteres átmérő túlzó a Ligetbe. Tervező: Fujimoto japán sztárépítész
Városliget Zrt.

Olyan, mint egy köpet a fák koronáján – mondta a Zene Háza tervéről egy szakmai portál munkatársa, mások bájos blöffnek tartják, de a legenyhébb kritikus szerint is túlméretezett a fák fölé boruló tető, már ameddig élnek a fák alatta. Az ikermúzeumok kockáit korrekt megoldásnak tartják, amely elegánsan hozza egy formai kalap alá a fotó és az építészet különálló művészeti ágait. Az igazi össztűz a Néprajzi Múzeum győztes tervére zúdul. Legtöbben a „vonalkódház” szellemiségét bírálják, mondván teljesen idegen a funkciótól.

Mónus János építész, a Budapesti Építész Kamara alelnöke a Népszabadság kérdésére az Építészfórum portálon megjelent véleményét ismétli el: „a pályáztatási eredmény elfogadhatatlan. E három-négy épület, azok környezeti függőségei, az épületek egymásrautaltságai olyan infantilis városépítési, építészeti színvonalat képviselnek, hogy pír jelenik meg a szemlélődő arcán.”

Építészeti és Fotómúzeum – ikerkockák nőnek a Felvonulási térre
Építészeti és Fotómúzeum – ikerkockák nőnek a Felvonulási térre
Városliget Zrt.

Mindez aligha tántorítja el a kormányt a megvalósítástól. A költségvetésben ugyan meglehetősen csekélyke összeget rendeltek a Liget Projekthez, de a kormány decemberben újratárgyalta a projektet, és 2,6 milliárd forintot ítélt meg a folytatásra. A Városliget Zrt. tájékoztatása szerint az idén – két ütemben – összesen 15 milliárd forintot biztosít a kormány a beruházásra. A projekt tartalmának csökkentése nem merült fel. A teljes költség a park felújításával együtt 150 milliárd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.