galéria megtekintése

Bikakaland a Hámán Kató úton

0 komment


Csordás Lajos
NOL

Szinte Arany János Toldijának híres jelenete játszódott újra 1982 novemberében, amikor a Hámán Kató úton, vagyis a mai Haller utcán egy hirtelen fékező teherautóról leesett három bika. E különös eseményről készült fotó ihlette meg Képmentő sorozatunk 381. részének szerzőjét.

Tőkéletes beállítás
Tőkéletes beállítás
Mikó László / Népszabadság/archív

Nem tudom, Mikó László, aki ezt a felvételt készítette, hogy ért ki olyan gyorsan a helyszínre az akkori Blaha Lujza téri szerkesztőségből, hogy még pont elcsípte és szinte tökéletes beállításban megörökítette ezt a nem mindennapi akciójelenetet, a három bika egyikének elfogását.

Ezen a képen minden a helyén van, a teherautó, a kivonuló tűzoltó, a fogdmegek, a tehetetlenül bámészkodók és maga a főszereplő, vagyis a szerencsétlen állat, amely a közeli vágóhídra vezető utolsó útján a sors szeszélye folytán még lázadhatott a végzet ellen. Bár nem sokáig, hisz mire másnap az újságban megjelent a fotója, talán már valamelyik konyhán készült belőle az ebéd.

 

Ez a kép amellett, hogy hírfotó, egy archetipikus küzdelem megörökítése. Az ember és a bika küzdelméé. Az Európát elrabló bika, a Thézeusszal küzdő Minotaurusz, a Mithrasz kultusz, és sorolhatnánk az európai kultúra legendáiban fennmaradt ősi bikaképzeteket, amelyek a zabolázhatatlan őserőtől való félelmet jelenítik meg. A modern nagyvárosi ember már nem tudja, milyen erő duzzad egy ilyen jószágban, s milyen az, amikor megvadul.

A tomboló bika azonban a néhány generációval ezelőtti embereknek, főleg a vidékieknek ismerős tapasztalat volt. Nagyapám mesélte, hogy a pusztán valaha gulyából kivert vagy elszökött bikák jártak, s ha valaki útjukba került, az futhatott.

Kecskemét határában az egyik kápolna efféle eset emlékére épült. Egykori építtetőjét megtámadta egy elszabadult állat, s mikor az istenadta polgár már nem bírt tovább futni, egy dombtetőn összeesett, és már csak azt várta, hogy a bika fölöklelje.

Talán még egy imát is rebegett halálfélelmében. Ki tudja, talán ez használt, mert valami csoda folytán a bika sem bírta tovább, a kimerült jóembertől néhány méterre megállt, összeroskadt és kiadta a páráját. A szerencsés szabadulás emlékére aztán az atyafi kápolnát építtetett azon a helyen. Pedig református volt – jegyezte meg nagyapám a bajsza alatt.

Az pedig nem is olyan régen egy bakonyi kis faluban történt - mint hallottam –, hogy egy elszabadult bika emelgette ki a helyéből a kerítéseket, amikor végigszaladt a főutcán.

Pesti ember effélét ma már nem lát, vagy csak igen kivételes esetekben, mint ez itt. A régi Pesten azonban, amikor még lábon hajtották a marhát a vágóhídra, előfordult ilyen, mint azt Arany János is megörökítette Ilosvai nyomán a Toldiban: „Egy szilaj bika fut a keskeny utcán/ Valahogyan vágóhidrul szabadulván;/ Bömböl és sikongat, és a vért szagolja,/ Mely füléből ömlik, s szügyét végigfolyja.// Mészáros legények merre láttak széjjel/ Iramodtak egy-egy hurkoló kötéllel..."

Pontosan így látszanak ezen a fotón is a „mészáros legények... egy-egy hurkolókötéllel". Bár ez a szegény állat nem szagolta a vért és nem hajigált szelindekeket a házfalak tövébe, hanem mint a kép alatt közölt hírben olvasható, csak néhány méterre kószált. Két társa pedig még csak el sem kószálhatott, mert beakadtak a ketrecbe, amellyel együtt a teherautóról lecsúsztak.

A cikk bikaviadalt emleget, és megpendíti, miszerint akkoriban épp szárnyra kelt olyan elképzelés, hogy a Népstadionban bikaviadalt tartsanak, de lám. E gondolatról eszünkbe jut, hogy bizony voltak valaha bikaviadalok, állatheccek Pesten, a mai Bazilika környékén állt az XVIII. század végén a „hetz"-színház, egy hatalmas, kétezer fős fa aréna, ahol színre léptek más állatok mellett felbőszített bikák is

De ezt a XIX. század elején bezáratták. Utoljára a XX. század első éveiben próbálkozott ilyesmivel a Városligetben egy spanyol matador, s akkoriban járt ott Buffalo Bill is a vadnyugati cirkuszával.

De messzire kalandoztunk, térjünk vissza a vágóhídhoz. Hisz ennek a mi kalandunknak is ott lett vége. Ma már ez is lehetetlen lenne, hisz lassan két évtizede megszűnt a pesti Közvágóhíd. Épületeiben irodák, raktárak találhatók és még hulladékvas felvevő is.

Egykori kapuját azonban a mai napig díszítik Reinhold Begas német szobrász művei, melyek közül a jobb oldali, a bikát „nyűgöző" mészároslegény alakja egy ehhez hasonló jelenetet mintáz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.