galéria megtekintése

Béke, szeretet, death metál

Peace Love Death Metal. Ez volt az Eagles Of Death Metal nevű amerikai együttes debütáló albumának címe. A lemez borítója a párizsi borzalmakra emlékeztető profilképpé vált tízezrek Facebook-oldalán. Rosszkor volt rossz helyen a banda vagy kifejezetten ellene támadtak?

A párizsi Bataclan klubban mintegy 1500 ember bulizott, amikor terroristák tüzet nyitottak. Mivel egy ilyen akció komoly előkészületeket igényel, kizárt, hogy véletlenszerűen támadtak. Az Eagles Of Death Metal koncertjénél sok magasabb nézőszámú kulturális rendezvény zajlott a városban azon az estén. Elképzelhető hát, hogy az akciónak a félelemkeltésen túl egyéb üzenete is van: pusztuljon a nyugati kultúra.

Az agresszív, a jellegzetes hörgésről könnyedén beazonosítható death metál a nyolcvanas évek közepén alakult ki Amerikában, majd meghódította a skandináv országokat. Kifejezetten vallásellenes, a sátánizmushoz is köthető zenei stílus. A videoklipekben, lemezborítókon gyakoriak az megszentségtelenített templomok, keresztek, a blaszfémikus jelenetek, a koncertek nem ritkán darabolós horrorfilmbe illő performanszokká alakulnak.


Csakhogy nevével ellentétben az amerikai Eagles Of Death Metal nem deathmetal-zenekar.



A rockzenét játszó bandát 1998-ban alapította afféle szupergruppként a Queens Of The Stone Age-ből ismert Hosh Homme és Jesse Hughes. Ők ketten állandó tagok, a többiek állandóan cserélődnek. A zenekar október elején megjelent, Zipper Down című albumával turnézott Európában a támadás idején. A lemezborító vetkőző nőt ábrázol, akinek mellbimbóit csupán Homme és Hughes odamontírozott feje takarja. Az IS nagyon komolyan veszi a nyugati civilizáció szimbólumai elleni hadjáratot: nem hallgathatnak zenét, nem hordhatnak testhez simuló farmert, tilos a dohányzás. Az EODM sok mindent megtestesít, amit a radikális iszlamisták gyűlölnek: tomboló közönség, táncoló (sőt: velük zenélő) nők, erotikától sem mentes dalszövegek, cigi, alkohol. Hogy mindez elég volt-e a támadáshoz vagy az együttest nem ismerők a plakátok alapján azt hitték, metálzenekarról van szó, egyelőre rejtély.

 
Davide Martello a Bataclan előtt zongorázott
Davide Martello a Bataclan előtt zongorázott
John Walton / MTI/AP

Hagyományosan a metálzene meg az iszlám a politikai és kulturális skála két végpontján áll. Egyiptomban 1997-ben halálbüntetéssel fenyegették a metálrajongókat; marokkói metálbandák bíróságok előtt zenélve tüntettek a törvényen kívüliség ellen. A helyzet azóta konszolidálódott , 2008-ban például a heavy metált játszó Iron Maiden felléphetett Irakban. A death és az annál is extrémebb black metál azonban örök tiltólistás – különösen a radikálisok szemében.

Csakhogy épp ezért vonzó azok számára, akiknek elegük van az Iszlám Állam borzalmaiból. Az iraki Janaza együttes black metált játszik. A korábban hithű muzulmán énekesnő (!), Anahita szüleit terroristák ölték meg, azóta elvesztette a hitét. Kiábrándult dalaiban a Korán elégetésére buzdít. A Seeds of Iblis (A Sátán Magvai) nevű banda első kislemeze a Dzsihád az iszlám ellen címet viseli, szövegekben Mohamed prófétát gyalázza. A szaúdi Al-Namrood gitárosa, Mephisto így fogalmazott a Vice magazinnak: „Négyszáz éve a keresztény egyház nevében kegyetlenkedtek, most ugyanezt történik az iszlám jegyében.” A nyugati metálbandák a pogány mitológiához, a közel-keletiek az arab világnak az iszlám térhódítása előtti mondakincséhez nyúltak szövegeikben. Ezek a zenészek sosem fedhetik fel kilétüket, nem koncertezhetnek, különben, ahogy Anahita fogalmaz: lefejeznék őket családjukkal és barátaikkal együtt.

A zenészvilág egy emberként emlékezik a párizsi tragédiára a közösségi oldalakon. A CNN szombati tudósítása közben Davide Martello zongoraművész egy hangversenyzongorát gurított a Bataclan elé, és – akár korábban a Taksim téren – eljátszotta John Lennon Imagine című dalát. A svéd Backyard Babies rockegyüttes szombati, barcelonai fellépését a támadás során elhunyt Nick Alexandernek ajánlotta, aki az EODM hivatalos ajándéktárgyait árulta a helyszínen.

A támadás másnapján a rajongók online kampányt indítottak, hogy az együttes Save A Prayer című Duran Duran-feldolgozása a brit toplista élére kerüljön. Az Eagles Of Death Metal és a Foo Fighters (amely hétfőn lépett volna fel Párizsban) is törölte európai turnéját. Az amerikai Deftones lemondta három Bataclanban-beli fellépését. Így tett a U2 is, amely szombaton koncertezett volna a francia fővárosban. A Coldplay pénteki amerikai koncertjét az Imagine-nel indította, a TIDAL streaming-szolgáltatón élőben követhető fellépését elhalasztotta. Az Eagles Of Death Metal november 29-én Budapesten lépett volna fel a Barba Negra klubban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.