galéria megtekintése

Az MTA nem fél Fekete Györgyéktől

1 komment


Csordás Lajos

Milyen igények hozzák létre az állami pénzből finanszírozott új művészetkutató intézeteket? Az egyik az MMA, a másik a Szépművészeti Múzeum tagintézményeként épp most alakul. És mit szól a versenytársakhoz az MTA nagy tekintélyű művészettörténeti intézete?

Múlt héten jelentették be: új művészetkutató intézet alakul Közép-­európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) néven a Szépművészeti Múzeum kötelékében, amely főleg a múzeum kiállításaihoz végez majd háttérmunkát. Tudományos bázisa a Szépművészeti és a Magyar Nemzeti Galéria saját adattára, a Képzőművészeti Lektorátus szocializmus kori iratanyaga, az Artpool gyűjteménye és további archívumok lesznek. Baán László szerint 2018-ban költöznek a Szabolcs utcai kórház épületeiben kialakított Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba, és szeretnének ­Európa legjobb művészettörténeti kutatóintézetei közé kerülni.

A tervezett KEMKI látványterve
A tervezett KEMKI látványterve
Narmer építészeti stúdió, Budapest

A jelenkori művészetre koncentrál a Magyar Művészeti Akadémia épp most szerveződő Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMA MMKI) is. Az élő művészek és közvetlen mestereik munkásságát vizsgálva szeretnék elemezni a magyar művészet trendjeit, írja érdeklődésünkre Kocsis Miklós, az intézet felállításával megbízott igaz­gató. Magáról megemlíti: közgazdasági, jogi végzettségű, és a kultúra ­jogi területeit kutatja. Az intézet személyi állománya négy főállású és két mellékállású művészettörténészből és két adminisztrátorból áll.

 

Egyelőre a 2016 első negyedévében véglegesítendő koncepció megalkotásához szükséges háttéranyagokon dolgoznak. A jövő évre engedélyezett létszámuk tizenhárom fő, éves költségvetésük 174,9 millió forint. Ebben nincs benne leendő székhelyük, a Budakeszi úti Hild-villa felújításának költsége, amelybe 2016 szep­temberében terveznek beköltözni. Az MTA művészettörténeti intézetével kapcsolatban megjegyzi: nem „eltérésekben”, hanem együttműködésben gondolkodnak.

Sisa József, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóintézete Művészettörténeti Intézetének vezetője úgy véli, az MTA tudományosságának súlyát nem lenne könnyű megkérdőjelezni, tekintélye, társadalmi elfogadottsága garanciát jelent, és reméli, ez megóvja őket a lapunk által érzékelt, de hozzá konkrétan el nem jutott veszélyjelektől. Mint mondja, más tudományterületeken is előfordul, hogy létrejönnek újonnan alapított kutatóintézetek.

Az MMA intézetének leendő székhelye, a Hild-villa
Az MMA intézetének leendő székhelye, a Hild-villa
Kovács Bence / Archiv

Abban sem érzékeli presztízsük esetleges csorbítását, hogy a Budai Vár hatalmas, régi országgyűlési épületéből az MTA többi humán kutatóműhelyével együtt új kutatóházba költöztetik őket, amely a Soroksári úton épül. Az új létesítménybe 2017 első felében költöznek be, s azt már most látni, hogy a könyvtáruk csak tömörpolc-rendszerrel fog beférni az új raktárakba.

Az MTA intézete 1969-ben alakult, harminc munkatárssal dolgozik, és a magyarországi művészet minden vertikumát kutatja. Eredményeit konferenciákon, kiállításokon és korszak-összefoglaló köteteiben publikálja. A XX. századról azonban 1985-ben jelent meg utoljára átfogó akadémiai kötet. Sisa József is elismeri, hogy megérett az idő a közelmúlt újragondolására, majd megjegyzi, a XIX. század festészetéről és szobrászatáról, majd a reneszánsz koráról tervezik a következő kötetet. A jelent konferenciákon és kisebb publikációkban dolgozzák fel kollégáik, illetve a művészetelméleti kérdéseket Markója Csilla vezetésével kutatják, az Enigma és az Ars Hungarica című folyóiratokban közlik rendszeresen.

Az MTA kutatóházának épülő új létesítménye
Az MTA kutatóházának épülő új létesítménye
Földi D. Attila

A Magyar Művészeti Akadémia hamarosan felálló művészetelméleti intézetéről Sisa József azért nem kíván nyilatkozni, mert egyelőre nem látja annak profilját, személyi struktúráját, és mert egyelőre nincs is hivatalos kapcsolatuk a formálódó intézménnyel.

Viszont elismeri, több művészettörténeti és művészetelméleti narratíva is létezhet egymás mellett. És ebbe beleférnek mind az MMA 2016-tól induló, mind a Szépművészeti Múzeum által 2017-re felállítandó Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) eredményei.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.