galéria megtekintése

Árt vagy használ, szeretjük

2 komment


Csepelyi Adrienn

A nyelvtanulás gátja vagy a legjobb dolog, ami egy filmmel történhet? A szinkronszínészként is sokat foglalkoztatott Kovács Patríciával most nem a Hungary's Got Talentről, hanem a 12 majom című filmklasszikusból készült sorozat apropóján a szikronizálás hasznáról és nehézségeiről beszélgettünk.


Egy világméretű járvány 2017-re a Föld lakosságának döntő többségét kiirtja. Az emberiség kihalófélben. Dr. Cassandra Railly víruskutatót 2015-ben a kocsijában megtámadja egy idegen, aki azt állítja: a jövőből jött, a feladata, hogy megváltoztassa a jövőt, és megállítsa a vírust.

Kovács Patrícia a rendező nélkül azt sem tudná, él-e még a partnere
 
Kovács Patrícia a rendező nélkül azt sem tudná, él-e még a partnere
Fotó: Népszabadság

Így kezdődik a 12 majom, ami Bruce Willis főszereplésével 1995-ben nagy sikert aratott a mozikban.

 

Kovács Patrícia, dr. Railly magyar hangja szerint ez nem az a tipikus tévé előtt lazulós sorozat, de éppen ezért lehet nagyon szeretni.

„Végig nagyon kell figyelni, hiszen a szereplők ide-oda ugrálnak az időben. Ahhoz, hogy érthető legyen a történet, nem lehet kihagyni egyetlen részt sem. Ez nem egy lassan hömpölygő szappanopera, aminek több hét után is fel lehet venni a fonalát. Az ilyen típusú sorozatoknak megvannak a saját rajongóik, akik szerintem minden részletet pontosan értenek."

A szinkronizálás nem csak annyiból áll, hogy felolvassák a szöveget.

„Nagyon örülök, hogy Bartucz Attila szinkronrendező instruál. Ha nem tehetnék fel kérdéseket, nem is tudnám megoldani a feladatot. Én ugyanis nem ismerem a teljes történetet, csak a saját részeimet látom, tehát Attila nélkül fogalmam se volna, most éppen a múltban vagy a jövőben vagyunk, él-e még a Rajkai Zoltán szinkronizálta főszereplő."

Kovács Patrícia szerint a szinkron úgy lehet hiteles, ha a színész az extrém helyzetekben is természetes marad. „Elébe kell menni a drámának – mondja. – Felvétel közben hallom az eredeti szöveg hangsúlyait, vigyáznom kell, hogy ne vegyem át ezeket, mert ami az angol nyelvnek jól áll, az a magyarban gyakran túlzás." A színésznő három-négy részt vesz fel egy etapban, ez három óra munkát jelent. „Ez komoly igénybevétel. Ébernek és összeszedettnek kell lenni akkor is, ha korán reggel és akkor is, ha egy hosszú próba után, este kezdek. Kondiban tart."

Dr. Railly (Amanda Schull) szinkronhangja Kovács Patrícia
Dr. Railly (Amanda Schull) szinkronhangja Kovács Patrícia
Film Café

Kovács Patrícia szinkronmunkái közül kedves élménye volt egy modern Ahogy tetszik-feldolgozás, amelyben Rosalinda magyar hangját adta. „Sok éve játszottam színpadon ezt a szerepet, de sem a darab, sem az én alakításom nem sikerült valami jól. Túl fiatal voltam. Remekül mutatott az életrajzomban, de mindig maradt egyfajta hiányérzetem utána. Ezzel a filmmel úgy éreztem, visszakaptam vagy inkább visszaadtam valamit abból, ami a színházban nem sikerült." Legnehezebb munkája a Nikita című sorozat második és harmadik évada volt, ahol belső fogszabályzójával kellett megküzdenie.

A színésznő szerint felesleges azon vitatkozni, jó-e, hogy szinkronizálva nézzük a filmeket, mivel a magyar nézők – a tinédzsereket leszámítva – nehezen lennének átszoktathatók a feliratos tévézésre. „A lényeg az, hogy ha szinkronizálunk, akkor azt a lehető legmagasabb színvonalon tegyük. Ezzel én magam is megvívom a harcaimat: nem megyek el olyan helyre dolgozni, ahol tudom, hogy felületes, gyors, kapkodós munka folyik. Fontos, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki mindenből. Woody Allen örökre összeforrt Kern András hangjával. Viccesen hangzik, de szerintem több más magyar szinkronhoz hasonlóan Kern változata jobb, mint az eredeti. Kútvölgyi Erzsébet csodálatos orgánuma például nagyon hiányzik, amióta nem vállal szinkronmunkákat."

12 majom (12 Monkeys)

1. évad, 13 epizód november 17-től, 21 órakor a Film Cafe műsorán

Egy-egy munka idejére Kovács hangszíne idomul a karakteréhez. Sőt olykor nem csak a hang: „Éppen ma vettünk fel három részt, és azon nevettünk, hogy ugyanolyan lila szemüvegben érkeztem, amilyet a főszereplő Amanda Schull viselt."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.