galéria megtekintése

Armeltől Zsolnayig

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 27. számában
jelent meg.

Népszabadság

Eljött az összegzések ideje. Vidéki tudósítóinktól és pozsonyi munkatársunktól arról érdeklődtünk, hogy mit tartanak 2014 legnagyobb kulturális meglepetésének, nyereségének és veszteségének. Hatan ugyanarra a három kérdésre válaszoltak.

1. Mi volt az év pozitív kulturális meglepetése?
2. Mi volt az év kulturális nyeresége?
3. Mi volt az év legnagyobb kulturális vesztesége?

Kácsor Zsolt

Lapunk debreceni tudósítója, regény- és tárcaíró

1. Úgy néz ki, hogy megmenekül a debreceni Modem Galéria. Úgy volt, hogy beszervezik a Déri Múzeum alá, de ezt most jegelik. A városvezetés talán meghallotta a szakma érveit is, ami: meglepő.

 

2. Készül még magyar film a magyar pusztán! Hajdu Szabolcs a Hortobágyon forgatta le a Délibáb című moziját, azt hiszem, a 2014-es év filmtermésének ez az egyik legjobb dobása.

3. Meghalt Borbély Szilárd. Erről a hiányról, tragédiáról és fájdalomról a „veszteség”’ szó nem mond semmit.

Tanács István

Lapunk szegedi tudósítója

1. A Fogadalmi templom több mint kétmilliárd forintos felújításának „oldalvizén” új színpadot, hang- és világítótornyokat kapott a Szegedi Szabadtéri Játékok, amelynek a nézőterét is megfordították. Nem csak ezért, de rekordévet zártak 2014-ben.

2. Kinek nyereség, kinek veszteség: Közel hárommilliárd forintért, kizárólag a magyar adófizetők pénzén futballstadiont épít Szegeden a szeged-csanádi egyházmegye a saját csapatának.

3. Budapestre költözött Szegedről a nemzetközi Armel Operaverseny és Fesztivál, mert februárban a jobboldali önkormányzati többség nem szavazta meg azt a 40 millió forintos támogatást, amelynek felhasználásával a Szegedi Nemzeti Színház rendezhette volna meg az eseményt – úgy, mint a korábbi években.

Szilvássy József

Lapunk pozsonyi tudósítója

1. A szlovákiai magyarok második világháború utáni meghurcoltatása máig tabu a hivatalos Pozsonyban. Vladimíra Pancíková Felvidék – Horná Zem című dokumentumfilmje emiatt is bátor és tisztességes alkotás, mert megtörte a bántó hallgatást: hiteles kor- és kórdokumentumokkal, családi tragédiák sokaságával tárja fel a nacionalizmus, az idegengyűlölet gátlástalanságait, miközben a Magyarországról hamis ígéretekkel átcsábított-áttelepített szlovákok több nemzedékének identitászavarait sem hallgatja el.

2. Az 1914 című, színháztörténeti jelentőségű produkció, amelyben valósággal újjászületett Eszenyi Enikő, aki zseniális alakítást nyújt,méghozzá az eddig tőle látottaktól merőben eltérő, ám ugyancsak ragyogó művészi eszközökkel. Robert Wilson, az egyik legsokoldalúbb rendező vele, valamint a cseh és szlovák színészek szintén kimagasló szerepformálásainak köszönhetően messze túlszárnyalta az általa fémjelzett vizuális színház határait, jóval sokrétűbb hatást kiváltva. Együtt ajándékozták meg páratlan élménnyel a prágai, a budapesti, legutóbb pedig a pozsonyi közönséget.

Robert Wilson: 1914 című előadása, balra Eszenyi Enikő
Robert Wilson: 1914 című előadása, balra Eszenyi Enikő
Lucie Jansch

3. Szlovákiai régészek kelta és római oppidumok páratlan értékű maradványait fedezték fel a pozsonyi vár alatt. – Ha nem ószlovák és még csak nem is szláv emlékek rejtőznek a föld alatt, akkor nem lesz feltárás – határoztak az illetékes politikusok. Máris lebetonoztatták a lelőhelyet. Ahol rövidesen mélygarázsok épülnek.

Ungár Tamás

Lapunk pécsi tudósítója

1. A legnagyobb meglepetés, hogy újra két hagyományos belvárosi mozija van Pécsnek (miközben tovább működik a plázában a cinema city). Az Apolló nyár elején bezárt az elmaradó támogatások miatt, aztán ősszel újra megnyílt, amiképp az öt éve bezárt Uránia is. A két filmszínházban naponta összesen 7-8 előadást tartanak.

2. A legnagyobb nyereség talán az, hogy Pécs kulturális „élményparkja”, a fesztiválok, koncertek, színházak és kiállítások egész sorát befogadó Zsolnay negyed tovább növelte vendégei számát. A 2012-ben teljessé vált negyed eredeti célja évente 100 ezer néző idecsalogatása volt, tavaly már 200, idén pedig 220 ezernél jár a fizető nézők száma.

3. A legnagyobb veszteség Balikó Tamás halála. Az 56 éves színész-rendezővel infarktus végzett novemberben. Balikó Pécsen nőtt fel, s 18 esztendőn át irányította a város színházát. 2011 óta nem a pécsi színháznál dolgozott. Halálakor döbbentek rá sokan, hogy a színészként és rendezőként egyaránt nagyot alkotó művész egyik államilag finanszírozott, rangos szakmai díjat sem kapta meg. Pedig számtalanszor felterjesztették őt. Hiába. Ez nem Balikó vesztesége, hanem a miénk és a többi kitüntetetté, az ő társaságuk lehetett volna egy fokkal színvonalasabb.

Doros Judit

Lapunk egri és miskolci tudósítója, novellista, tárcaíró

1. Tízévnyi tervezgetés után végre valóban elkezdték felújítani az egri várat.

2. Szolnokon negyvenöt éve rendeznek Képzőművészeti Filmszemlét: a fesztiválnak helyet adó TiszapArt mozi egyike azon kevés vidéki művészmozinak, amely évtizedek óta magas színvonalon működik. Ez több, mint érték. Miként az is, hogy idén tízéves jubileumát ünnepelhette a Spanyolnátha internetes művészeti folyóirat, amelynek egyik szerkesztősége egy Borsod megyei kis faluban, Hernádkakon van.

3. Wass Albert interaktív, beszélő szobrával Eger megint beleszaladt egy pofonba.

Hajba Ferenc

Lapunk győri és soproni tudósítója

1. Tom Jones és zenészeinek a koncertje zárta a győri nyár rendezvénysorozatát a városháza előtti téren. Az ingyenes programra a hatalmas eső ellenére 25 ezer ember volt kíváncsi.

2. Megalakult a Soproni Balett. Az együttes a helyi Petőfi Színház tánctagozatából nőtte ki magát, vezetőjük Demcsák Ottó, aki koreográfusként is jegyzi a társulatot. Első bemutatójukat 2014. augusztus 20-án tartották. Győrben novemberben átadták a hat és fél milliárd forintból készült Audi Arénát. A multifunkciós létesítmény a sport és a gazdasági rendezvények mellett nagyszabású kulturális események színtere lesz.

3. Elhunyt Tibola Gyöngyi, a Győri Balett volt társulati tagja októberben. A táncművész az Állami Balettintézetben tanult öt éven át, majd 1972-ben a Honvéd Művészegyütteshez szerződött, ahol 1983-ig szólista volt. 1983-ban került a győri társulathoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.