galéria megtekintése

Íme a legelső magyar aranylemez

1 komment


Bárkay Tamás

Csak réz és papír, de nem réz és papír, hanem aranylemez, ami emitt fénylik, Nyájas Olvasó, sőt: a legelső magyar arany(nagy)lemez. A magyar beat-pop egyik legnagyobb csillagát, Koncz Zsuzsát jutalmazta vele a Hungaroton igazgatója, Bors Jenő 1970-ben, miután az egy évvel korábban megjelent Volt egyszer egy lány című LP eladott példányszáma átlépte a százezret.

Kétségtelen, hogy a kivitel még a legelőnyösebb perspektívából sem különösebben tetszetős, kicsit úgy fest, mintha a Félvezetőipar Kiváló Dolgozójának dukáló plakettet címkézték volna át, és olyan nagyot nem is tévedünk: ez pontosan az a gyári réznegatív, amellyel a győztes széria készült, csak rányaltak egy etikettet, és beleszögelték egy díszdobozba, amelyért szintén nem Párizsban álltak sorba, ráadásul csak az egyik oldala barázdált, és azt se lehet lejátszani. De páratlan relikvia, plusz felbukkanása felett örvendezve végre felskiccelhetünk néhány epizódot a szocialista hanglemez-aranyozás fordulatokban gazdag történetéből.

A legelső magyar aranylemez
Veres Viktor / Népszabadság

 

A Hungaroton fényekben és árnyékokban gazdag históriája 1951-ben kezdődött, ekkor jött létre elődje, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat (MHV), amely először a Fehérvári úti Villamosszigetelő és ­Műanyaggyár tereiben, 1953-tól a zuglói Kábelgyár második emeletén készített munkásmozgalmi lemezeket. A dalokat egy Rottenbiller utcai helyiségcsoportban, az egykori Odeon mozi helyén vették fel. A később Dorogon megállapodott cég, amely lassan minden műfajra kiterjesztette csápjait, a hatvanas években kezdte el aratni üzleti sikereit.

Qualiton felcímmel futó első három arany kislemezét 1967-ben, Aradszky László slágereivel adta ki (a B oldalakon Korda György, Poór Péter és Harangozó Teri dalolt), összesen 985 ezer példányban. Nem árt tudni, hogy a kislemezek esetében akkortájt 250 ezer (!) példány volt az aranyozás limitje, valamint azt is, hogy Aradszky volt az első beaténekes, akit a Népszabadság a szájára vett.

A hetvenes évek elején az Illés együttes, műtárgyunk eredeti címzettje, Koncz Zsuzsa, az Omega, a Záray–Vámosi kombó, második felétől a legnépszerűbb rockbandák, azaz a Korál, az Edda, a Piramis és a Karthágó vitte el a legtöbb arany, platina és gyémánt trófeát, a 80-as években a Hungária és a Dolly Roll LP-k, továbbá Karádi Katalin retrospektív albuma (545 ezer példány), és a lakodalmas rockot reprezentáló Betli Duó (430 ezer pld.), elnézést azoktól, akiket kihagytunk, de a Neoton Famíliától nem, mert arról direkt csak mindjárt szólunk.

Nagyjából ekkortájt tört ki a közutálat is. Elterjedt ugyanis az általános nézet, hogy a teljhatalmú döntnök, dr. Erdős Péter azért nem ad lemezfelvételi lehetőséget a legtöbb feltörekvőnek, mert kedvencét, a Neotont dédelgeti inkább. A feltevést igazolta, hogy volt olyan év, amikor a Neotonnak három albuma is kijött, miközben a legjobbaknak is csak egy, valamint, hogy 1982-ben a nyílt színen, konkrétan a Magyar Ifjúság című lapban az egész országgal tudatta: hát igen, bokáig bele van pistulva az együttes énekesnőjébe, Csepregi Évába. Az MSZMP Központi Bizottsága azonnal kivágta volna, de Bors Jenő kitalált neki egy jól fizető alibiállást. Erdős 1990-ben hunyt el.

Különös csavar, de a Hungarotont mások mellett főként nem más, mint maga Bors tette taccsra. Miután lapátra rakták, tekintve, hogy nyugati kiadókkal akart szövetkezni, ami a szocialista jó erkölcsbe ütközött, 1992-ben rázúdította a vállalatra a konkurenciát, az EMI-t. Ehhez jött még aztán Polygram és a Warner, és a Hungaroton aranykora le is zárult, kis budai cégként vegetálgat. De különösebben jól végső soron senki se járt: ma már 2000 eladott példány is elég az aranylemezhez – emlékeztetett adatközlőnk, a Koncz-aranylemez gazdája, Zoltán János szakíró.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.