galéria megtekintése

Amit igazán akarunk

0 komment


Csepelyi Adrienn

Így lesz feminista himnusz az egyszerű popdalból: húsz év után született újjá a Spice Girls slágere.

Amikor 1996 nyarán megjelent a ­Spice Girls első kislemeze, a Wannabe, sokan azzal vádolták a menedzserek által gondosan összeválogatott együttest: tönkretette az egyébként valóban nagy korszakát élő, gitárzenékben tobzódó popipart. A butuskának titulált bandának kérészéletet jósoltak, csakhogy Mel B, Emma, Mel C, Geri és Victoria sorra ontották a slágereket, mozifilmet forgattak, s közben branddé lettek: nevük rákerült a nyalókától a fényképezőgépig mindenre.

A Spice Girls mottója, a Girl Power utat nyitott napjaink feminista popsztárjai előtt, így ma aktuálisabb, mint valaha
A Spice Girls mottója, a Girl Power utat nyitott napjaink feminista popsztárjai előtt, így ma aktuálisabb, mint valaha
Kieran Doherty / Reuters

A Spice Girls fenekestül forgatta fel a merchandising hagyományokat, elképesztő sikere pedig utat nyitott a könnyűzene populáris változatában is a feminizmusnak, amely így napjainkra beért a fősodorba. Az egykor a Wannabe-ért pocskondiázott zenekar pedig joggal érezhet elégtételt: idén az egyenjogúságért küzdő Global Goals (Globális Célok) kampánynak ez lett a himnusza. A mozgalom célkitűzései világosak: szűnjön meg a nők elleni erőszak és a gyerekházasság, kapjon minőségi oktatást minden lány, azonos munkáért pedig járjon azonos bérezés.

 

A kampányhoz videót is forgattak, amelyben nemzetközi sztárok és feltörekvő művészek idézik meg a Spice Girls ikonikus klipjét. A közreműködők ­Jacqueline Fernandez Srí Lanka-i származású bollywoodi színésznő, a nigériai Seyi Shay, a dél-afrikai Gigi Lamayne és Mo­noea, az amerikai Larsen Thompson, a brit M.O. együttes és a kanadai Taylor Hatala.

A kampány lényege, hogy #WhatIReallyReallyWant kulcsszóval bárki megoszthatja a közösségi oldalakon azt a fotóját, amelyen megmutatja, mit is szeretne igazán. Ez ugyanis a Wannabe felütése: „na figyelj, elmondom, mit akarok igazán”. Az összegyűjtött kívánságokat szeptemberben az ENSZ elé terjesztik.

Három feminista poptörténeti pillanat

Barbra Streisand és Donna Summer:
No More Tears  
(Enough is Enough)

„Pakold össze a cuccait, dobd ki a pasid, és hidd el, hogy menni fog egyedül!” – 1979-ben arról beszélni, hogy képes vagy egyedül befizetni a csekkeket? Bátor!

Joan Jett: Bad Reputation
Teszek rá, mit gondoltok rólam, azt csinálom, ami csak jólesik: a Runaways után újjászülető Jett 1981-ben középső ujját mutatja a hímsoviniszta popiparnak – és tulajdonképpen az egész patriarchális világnak.

Beyoncé: Flawless
Napjaink első számú power-feminista ikonjának kommünikéje a nála igen gyakran előkerülő témában: gazdasági, szociális és politikai egyenlőséget a nemek között!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.