galéria megtekintése

A Tiszta szívvelt nevezi Magyarország az Oscar-díjra

2 komment

NOL

Till Attila kerekesszékes bérgyilkosról szóló filmjét indítja hazánk, hogy bekerüljön a 89. Oscar gála idegennyelvű film kategóriájának jelöltjei közé.

A magyar nevezésről döntő testületben a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai – Havas Ágnes Filmalap igazgató, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna kormánybiztos – mellett Novák Emil operatőr, a Magyar Filmakadémia elnöke, Petrányi Viktória producer és Ujj Mészáros Károly rendező-forgatókönyvíró vett részt.

Az országok hivatalos nevezései (entry) közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet (nominee), amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek.

 

A jelöltek listáját 2017. január 24-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 26-án kerül majd sor a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben. Till Attila második játékfilmje, a Tiszta szívvel egy akció vígjáték egy kerekesszékes bandáról, ahol két fiatal mozgássérült közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal. Így a maffia szolgálatában állnak. 

Sok vesztenivalójuk nincs a szereplőknek, bár ebben a kalandban semmi nem az, aminek látszik. Nincs határ fantázia és valóság között, miközben hőseink egyik tűzpárbajból vetődnek a másikba, megismerjük a kerekesszékben töltött mindennapok kihívásait. Ezentúl még azt is átélhetjük, hogyan bocsát meg egy elhagyott fiú az apjának.

Till Attila rendező és Stalter Judit producer
Till Attila rendező és Stalter Judit producer
Földi D. Attila / Népszabadság

A Tiszta szívvel a Filmalap támogatásával az Oscar-díjas Saul fiá-t gyártó Laokoon Filmgroup produkciójában készült Stalter Judit producer vezetésével. Till Attila filmjét a hazai mozik április végén mutatták be, azóta mintegy 30 ezren nézték meg.

A Tiszta szívvel nemzetközi premierje nagy siker volt júliusban a Karlovy Vary-i filmfesztiválon mind a jelentős külföldi filmkritikusok, mind a közönség körében, majd a palicsi filmverseny legnépszerűbb alkotásaként elnyerte a közönségdíjat.

Akció-vígjáték a maffiának dolgozó kerekesszékes gyilkosokról
Akció-vígjáték a maffiának dolgozó kerekesszékes gyilkosokról
A Company Hungary

Az Európai Filmakadémia (EFA) nemrég nyilvánosságra hozott 50 alkotásból álló Európai Filmdíjra nevezett filmek listáján egyetlen magyar alkotásként szerepel a Tiszta szívvel. A Filmalap értékesítési részlege már világszerte több mint 10 területre eladta a Tiszta szívvel különböző forgalmazási jogait, köztük Törökország, Tajvan és Románia forgalmazóinak. Till Attila filmje külföldön legelőször a franciaországi mozikban lesz látható ősszel.

Till Attila: Ki-be mászkálok a médiumok között

Műsorvezetője a Kismenők című tehetségkutató show-nak, folyamatosan készíti az új Propaganda-epizódokat, a héten a mozikban debütált második nagyjátékfilm-rendezése, a kerekesszékes bérgyilkosokat felvonultató Tiszta szívvel. Till Attila szerint a személyiségébe bőven belefér, hogy a kamera mindkét oldalán aktív legyen. Interjú: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.