galéria megtekintése

„Valami durvának kellene történnie"

Vastapssal fogadta a legnagyobb közép-európai filmfesztivál közönsége Till Attilának a magyar mozikban már bemutatott, Tiszta szívvel című művét, amely a kritikusoknak is tetszett.

Vastapssal fogadta a legnagyobb közép-európai filmfesztivál közönsége Till Attilának a magyar mozikban már bemutatott, Tiszta szívvel című művét, amely a kritikusoknak is tetszett.

Azt írja a The Hollywood Repor­ter, hogy a Tiszta szívvel olyan dramedy, amely Coppola mű­veit is megidézi. A Screen International meg egyenesen odavan a filmért.

- Komolyan? Minden művészeti ág esetében vannak rendszerek, amelyek feladata az alkotások könnyebb eladása: a dramedy megfogalmazás is ilyen gyűjtőfogalom. Ugyanakkor valójában semmit sem lehet egy mondattal leírni, így kicsit ellentmondásos elvárás egy alkotótól, hogy verbálisan oldjon meg mindent, de a piac ezt csak megkívánja. Szóval nincs ellenemre a dramedy billog, hívhatjuk bárminek a filmem, nekem az a legfontosabb, hogy a közönségnek tetszik-e vagy sem. A Saul fia sikere sem abban áll, hogy tragédiákat mutat be, hanem mert hatott a nézőkre. Ez minden filmalkotás esetében a legnagyobb kérdés.

 

Hogy érzi, a cseh fesztiválközönségnek bejött a Tiszta szívvel?

- A premieren érzékenyen reagáltak a humorra és a drámai részekre is. Bár az utóbbiaknál csönd volt, így azon izgultam: azért van ez, mert átélik a szituációt vagy szimplán unatkoznak? A végén kiderült, hogy tetszett. Karlovy Vary egy nagy, A kategóriás fesztivál, közönsége tapasztalt és kegyetlen: ha valami nem tetszik neki, azt elgázolja, így a bemutató nem kevés kockázatot jelent. Megkérdeztem a szervezőket, van-e annak különleges jelentése, hogy a Tiszta szívvel az East of the West nyitófilmje lett. Azt mondták, hogy olyan művet kerestek, amely lendületesen indítja el a versenyt. Na, ettől kezdve nagyon izgultam...

Pedig a Csicska című rövidfilmjével még Cannes-t is megjárta.

- Ettől függetlenül nem gondolom magam tapasztaltnak. Cannes egyfajta deklaráció: „ezek a fontos művek az adott évben". A világ összes többi fesztiválja Cannes-hoz igazodik, a legjobbak munkáit mutatják be, és egymást érik a remekművek. Karlovy Varyban ugyanakkor elég bátran válogatnak. Friss energiákkal rendelkező esemény, és én éppen ideillek: „akiről nem tudjuk, kicsoda, de nagyon biztató, amit csinál" – ebben a kategóriában szaladgálok évek óta. Mintha örök egyetemista lennék. De nem is baj: az, hogy nem bukott meg Karlovy Varyban a filmem, nekem bőven elég.

Most, hogy elindult a Tiszta szívvel nemzetközi karrierje, adódik a kérdés: a magyarországi nézettséggel elégedett?

A Tiszta szívvel stábja a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál színpadán Forrás: KVIFF.com
A Tiszta szívvel stábja a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál színpadán Forrás: KVIFF.com

- Ez nagyon bonyolult kérdés. Miközben tisztában vagyok a hazai nézőszámokkal, csalódott vagyok a harmincezer nézővel, mivel legalább ötvenezret vártam. Ugyanakkor ezzel a számmal a második legnézettebb film vagyunk az idén a Lovas­íjász után. Ez elszomorító, mivel a sikerünk értelmezhetetlen. Amikor azt mondjuk külföldön, hogy a második legnézettebb film és elsöprő kritikai siker a Tiszta szívvel, akkor reménykedünk, hogy ne kérdezzenek rá a számokra, mert ha elmondjuk, hülyének néznek minket. Nagyon nagy a baj: muszáj lenne, hogy érzékenyebbé váljanak a nézők. Az alkotói oldalon megvan a tér: sorban készül többfajta film a szerzői daraboktól a vígjátékokig, de csak egy kicsi filmszerető közeg nézi meg őket. Vagy nagyon sok pénzből kéne tálcán kínálni az embereknek a magyar filmet, hogy újra közügy legyen, vagy belenyugszunk, hogy kész, vége: ez egy elitista műfaj.

Van megoldási javaslata?

- Valami durvának kellene történnie. Olyan kommunikációs stratégiára lenne szükség, amellyel a kereskedelmi tévék is élnek. A népben gondolkodnak: minden faluban van legalább egy tévés óriásplakát – sokszor magammal nézek farkasszemet. A tévét árulják, amit úgyis mindenki néz. De legalább a magyar filmeket is látják tömegek, amikor végül képernyőre kerülnek.

Többen rebesgetik, hogy a Tiszta szívvel lesz Magyarország Oscar-nevezettje.

- Lehet, hogy nem kéne mondanom, de nem izgat ez most engem. Egy ilyen film esetében az Oscar-díj lehetetlen misszió. Persze ha végül tényleg jelölik, akkor nagyon meg fogom becsülni és boldog leszek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.