galéria megtekintése

A ló fara pénzt hozhat Pécsnek

Kordont bontottak Pécs fideszes irányítói – Páva Zsolt polgármester, valamint Csizi Péter és Nagy Csaba alpolgármesterek – csütörtökön a baranyai megyeszékhely központjában.

A cselekedetnek ezúttal nem volt olyan politikai üzenete, mint amikor a fideszes parlamenti képviselők 2007-ben lebontották az országház és a Kossuth-téren lakó tüntetők közé húzott kordont; a három városvezető azokat a drótkerítéselemeket emelte odébb, amelyek Leonardo da Vinci Pécs főterén felállított lókolosszusától tartották távol a nézőket.

Immár könnyebb lesz megmászni a hét méter magas műgyantaszobrot az adrenalinhuszároknak, igaz, a három vezetőnek nem ez volt a célja, hanem az, hogy felhívják a figyelmet: már csak 19 nap, és Leonardo találmányaiból kiállítás nyílik a pécsi Janus Pannonius Múzeumban.

Páva Zsolt a kerítéselemek fúvószenével kísért elbontása után röviden beszélt is a téren időzőknek arról, hogy Európában sosem rendeztek még a reneszánsz mester találmányaiból olyan átfogó tárlatot, mint Pécsen.

 

Ezért a városvezetés nagy reményekkel tekint az április 5-én, vagyis Leonardo születésének 562. évfordulóján megnyíló kiállításra.

A polgármester abban bízik, hogy a múzeum két épületében, 1500 négyzetméteren felállított száz életnagyságú modellt szeptember végéig megtekintik majd 150 ezren, s az érdeklődőknek köszönhetően hónapokon át megtelnek Pécs szállodái és vendéglői.

Leonardo da Vinci eredeti tervei alapján készült Sforza Kolosszus lószobra a pécsi Széchenyi téren
Sóki Tamás / MTI

A városnak mintegy 250 millió forintjába kerül a kiállított anyag bérlése, szállítása, felállítása, biztosítása, őrzése, marketingje, így ha a remélt nézőszám összejön, akkor a rendezvény – két-háromezer forintos jegyárral – nyereségessé válhat.

Amúgy a kiállítás részben már látható volt Debrecenben hét évvel ezelőtt, s ott is közönségsikert aratott.

A debreceninél teljesebb pécsi tárlaton bőséges betekintést kapunk Leonardo zsenijébe. A festészet sokak szerint legnagyobb alkotója otthon volt az anatómia, az építészet, az irodalom, a filozófia, a zene, a hadászat, a gépészet, a vízépítés művészetében-tudományában.

Ötleteit azonban a toszkán mester általában nem vitte el a megvalósításig, megmaradtak tanulmányi terv szintjén. Így is évszázadokkal előzte meg korát, hisz például az a repülő, amit ő megálmodott, kis módosítással megépült a XX. században, sárkányrepülőként.

A tősgyökeres – helyi szóval: tüke - pécsiek ha randevút beszélnek meg a Széchenyi-térre, akkor azt mondják, találkozzunk a ló faránál, amivel Hunyadi János ott álló lovasszobrára utalnak. Fél évig, hogy ott áll Leonardo kolosszusa, mondhatják úgy is, hogy találkozzunk a lovak faránál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.