galéria megtekintése

Nem szeretnek izgulni a magyarok

0 komment

NOL
NOL

Ötnél is többször láttuk a kedvenc filmünket, leginkább, mert szeretünk biztosra menni abban, hogy jól fogunk szórakozni. Ha filmről van szó, a vidámságot keressük, de a nagy izgalmakat nem kedveljük. A szinkron pedig mindent visz: korosztálytól függetlenül magyar hanggal nézünk mindent– derül ki a frissen indult Paramount Channel Filmkedvencek Felméréséből.

Az 1000 válaszadó megkérdezésével készült felmérés alapján alig van, akinek ne lenne kedvenc filmje: mindössze a kitöltők 2 százaléka nem gondol egy filmre sem, ha a legjobban kedvelt alkotásról kérdezik. A válaszadók a nagy többségének (79 százalék) ráadásul több favoritja is akad, 20 százalék válaszolt úgy, hogy egyetlen abszolút kedvencet is meg tud határozni.

Biztosra megyünk

A kedvenceket ráadásul szívesen megnézzük újra és újra: a válaszadók elsöprő többsége (70 százalék) ötnél is többször látta a legjobban szeretett filmet, ötödük pedig legalább 3-5 alkalommal. Sőt, a válaszadók negyede, ha otthon, filmnézéssel tölti az estét, kifejezetten szeret olyan filmet választani, amelyet már látott és tetszett neki.

 

Ezzel egyébként a frissen indult filmcsatorna tapasztalatai is egybevágnak: a Paramount Channel első hónapjának legnézettebb filmjei a Jurassic Park – Az elveszett világ, a Vissza a jövőbe trilógia harmadik része, illetve a Határok nélkül című örök kedvencek voltak.

A szinkron mindent visz

Leginkább azért nézzük meg újra és újra a kedvenceket, mert így biztosak lehetünk benne, hogy jó szórakozással telik az idő. A második leggyakoribb ok, amiért már látott filmet választunk, hogy szeretjük a történetet, amit a kedvenc filmünk elmesél. A színészek kevésbé motiválóak ebből a szempontból: a kedvenc sztár kedvéért csak 16 százalék ül le újra egy már látott mozi elé.

A feszültséget nem bírjuk

A magyarok egyértelműen a vidámságot szeretik, ha filmekről van szó: a válaszadók 29 százaléka mondta, hogy a vígjátékokat kedveli legjobban. A vidám műfajt a sci-fik követik (17 százalék), a harmadik legtöbbet nézett típus pedig az akciófilm.

A legkevésbé borzongani és izgulni szeretünk: a horror és a krimi 7-7 százalékkal az utolsó helyen futott be a legnézettebb műfajok versenyében. Nem meglepő, hogy mindkét műfaj így is inkább a férfiak nem körében népszerű, érdekesség azonban, hogy közöttük is akad 1 %, aki a romantikus filmeket kedveli a legjobban, illetve, hogy kosztümös és történelmi filmet mindkét nem tagjai nagyjából egyenlő arányban szeretnek nézni.

Magyar hangja

Mit fűzzön be a mozigépész?
Mit fűzzön be a mozigépész?
Marjai János (Tanuló) / MTI

A filmkedvencekben műfajtól függetlenül egyvalami biztosan közös: nemtől és kortól függetlenül elsöprő többségben a szinkronizált változatot szeretik a felmérés kitöltői. 72 százalék válaszolt úgy, hogy lehetőleg a magyar hanggal kísért verziót nézi meg, és mindössze 7 százalék, aki ha elérhető, az eredeti nyelvi verziót választja inkább.

Legnagyobb arányban azzal indokolják ezt a válaszadók, hogy a szinkron bizony emeli a film élvezetét, és hozzáad annak művészi értékéhez.

A kényelmi szempont – azaz, hogy így a legkikapcsolóbb és kényelmesebb filmet nézni -, érdekes módon a fiatalabb korosztály számára fontos: legnagyobb arányban a 13 és 18 év közötti kitöltők, őket követve pedig a 18 és 25 év közöttiek jelölték meg ezt a szempontot választásuk indoklásaképpen. Különösen érdekes ez akkor, ha figyelembe vesszük, hogy ugyanennek a korosztálynak körében a legmagasabb azoknak az aránya, akik ha tehetik, eredeti nyelven is szívesen néznek filmet.

Az online kutatás 2014 márciusában készült 1036 fős mintán a Survey Monkey rendszerének használatával.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.