galéria megtekintése

A legjobb gonosz

2 komment


Borbély Zsuzsa

Életének hetvenedik évében elhunyt a brit Alan Rickman. Jelentős Csehov- és Shakespeare-színész volt. Filmszerepei közül az 1991-es Robin Hood – A tolvajok fejedelmében nyújtott alakításáért ­BAFTA-díjat, az 1996-os Raszputyinért Grammyt és Emmyt kapott.

„És idén nincs karácsony!" A horgas orrú férfi sztoikus tekintettel egyenesen ránk néz, majd lemondóan megforgatja a szemét és megy teljesíteni a kötelességét, üldözni a hőst. Hát kit érdekel ilyenkor Bruce Willis, pláne Kevin Costner?

Alan Rickman
Alan Rickman
Mario Anzuoni / Reuters

Alan Rickman az oka – egész pontosan a Robin Hood – A tolvajok fejedelme című film ­notthinghami hercege –, hogy a mai napig minden filmben a rosszfiúknak drukkolok. Rickman addig dobálta vissza a szerepet, amíg szabad kezet nem kapott a karakter megformálásában, akkor pedig szarkasztikus beszólásaival és a nézőkre kacsintásaival megalkotta a film egyetlen emlékezetes karakterét, egy háromdimenziós alakot a sablonos kalandfilmben.

 

Az öblös hangú angol erősen túlkorosan, 28 évesen kezdett színjátszással foglalkozni, filmbe pedig 41 évesen válogatták be először. Mind­össze három nappal a Los Angelesbe érkezése után már Bruce Willist próbálta meg eltenni láb alól. A Die Hard főgonoszának, Hans Grubernek a karakterével, nemcsak minden idők ötven legjobb rosszfiúja közé választották be, de úgy tűnik, megtalálta azt a szerepkört, amit mintha ráöntöttek volna. Karrierje során üldözte Kevin Costnert (Robin Hood) és Johnny Deppet (Sweeney Todd), rendőrkézre adta Liam Neesont és ha ez nem lenne elég, megcsalta Emma Thompsont (Igazából szerelem).

Bár Richard Curtis forgatókönyvíró, producer, rendező eredetileg őt szánta a Négy esküvő, egy temetés főhősének, aki látta az Értelem és érzelemet, tudja, hogy a romantika nem volt az ő terepe.

Egy egész generációnak pedig ő jelenti Perselus Pitont, a gyűlölt bájitaltantanárt. Jéghideg hangja, amint annyit mond, „Mr. Potter", a legborzalmasabb iskolai emlékeket idézi. J. K. Rowlingnak már a Harry Potter-regény írásakor Rickman lebegett a szeme előtt. Piton története a sorozat egyik legmegdöbbentőbb, utólag mindent átértelmező puzzle-darabkája. Éveken keresztül csak Rickman és az írónő tudta, hogyan végződik a történet.

Hatvankilenc évesen ment el, akárcsak néhány nappal korábban David Bowie. Rákban. Betegségét sem osztotta meg a nyilvánossággal. Halála váratlan volt, és rajongóként ez az egyetlen lehetséges idézet, mellyel búcsúzhatunk:

„– Ennyi év után is?
– Örökké! – felelte Piton."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.