galéria megtekintése

A kegyetlenség és szadizmus stációi

5 komment


Csákvári Géza

Gideon Greif, izraeli történészprofesszor Könnyek nélkül sírtunk című könyve az auschwitz–birkenaui sonderkommandó életben maradt tagjaival készült beszélgetéseket tartalmazza. Sokkoló olvasmány. Ahogy szerzője is mondja, megváltoztatta a történelem arcát. Mindemellett pedig Nemes Jeles László Saul fia című Oscar-díjas filmjének is egyik fontos forrása volt.

- A sonderkommandó tagjait kollaboránsoknak tartották. Mikor döntötte el, hogy a kutatásait arra fordítja, hogy ezt megváltoztassa?

- Először 1986-ban találkoztam olyan emberrel, aki működő gázkamrában járt. Rádióinterjút készítettem vele és megkérdeztem, ­ismer-e még másokat is, aki megtapasztalhatták, amit ő. Vannak páran, mondta, ekkor határoztam el, hogy én leszek a sonderkommandó történésze. Senki sem kért, magam akartam, mert megértettem: ami Auschwitz–­Birkenauban megtörtént, az a holo­kauszt középpontja, mégis negligálták a témát addig. Ha hagyom meghalni a túlélőket, mielőtt megtudnám, mi zajlott velük, a történelem is velük halt volna. Harmincegy túlélőből harmincat meginterjúvoltam. Már csak ketten élnek. Könyvem, a Könnyek nélkül sírtunk azoknak a sorsát mutatja be, akik a háború után Izraelbe költöztek. A következő kötet a többiekről szól majd.

- A Könnyek nélkül sírtunk mindent megváltoztatott.

 

- Így van, még a történészkollégák sem voltak tisztában azzal, mi történt pontosan a haláltáborokban, és hogy ilyen sok sonderkommandós túlélő volt. Meg tudom érteni, hogy tabutéma volt: ki akar egyfolytában a halállal foglalkozni? Sokan megkérdőjelezték, hogy lesz-e erőm véghezvinni a folyamatot, mégis sikerült megváltoztatnom a történelem arcát. Talán mert úgy gondoltam, ennél fontosabb dolgom nincs az életben. Folyamatosan gyötört az érzés, hogy ki kell derítenem az igazságot. Tartozunk vele az áldozatoknak.

- Claude Lanzmann Shoah című dokumentumfilmjében kemény a túlélőkkel: addig kérdezte őket, amíg érzelmi reakciókat nem erőszakolt ki.
- Én nem osztom az ő munkamódszerét. Nem volt célom nyílt sebeket még jobban feltépni. Fontosabb volt, hogy mindenkitől a teljes történetet tudjam meg a bűnről, amit a nácik elkövettek. A kegyetlenség és szadizmus stációit. Nem ment volna, ha az első találkozón kidobatom magam.

- Vallomások alapján lehet tudományos következtetéseket levonni?

- A németek mindent megtettek, hogy dokumentum vagy terhelő bizonyíték ne maradjon fenn. Vagyis a kutató csakis a túlélők beszámolójára számíthat. Az emberi memória nem tökéletes. De hiteles lesz a történet, ha az egymást nem ismerő válaszolók pontosan ugyanúgy írják le a folyamatot.

Gideon Greif: A zseniális Nemes Jeles tiszteli a múltat
Reviczky Zsolt / Népszabadság

- Nemes Jeles László a könyvét vette alapul a Saul fiához. A legtöbb helyen elismerték, Németországban viszont elutasításban részesült.

- Csodálkozni fog, a könyvem ott „bestseller": 16 kiadást élt meg és több mint 220 ezer példában kelt el. Miért utasítják el a Saul fiát? A válasz egyértelmű. Arról az országról beszélünk, ahol ezt a bűnt megtervezték és végrehajtották.

- Látta a Saul fiát?

- Nyolcszor. Mindig felfedezek benne valami újat. Azért pazar film, mert megmutatja, milyen volt egy sonderkommandós mindennapi élete. Nagyon pontos, akkurátus, történelemhű munka. Nemes Jeles egy zseni. Méghozzá fiatal zseni.

- A hollywoodi holokausztfilmekről mit gondol?

- Azt, hogy veszélyesek. A legrosszabb film, amit életemben láttam A szürke zóna, amely az erdélyi ­Nyiszli Miklós (Auschwitzban Mengele boncolóorvosa lett – a szerk.) életét dolgozza fel. De minek? Több ezer hiba és történelmi tévedés van benne, demagóg és ostoba hazugság az egész. Nemes Jeles tiszteli a múltat. Mindamellett Saul karaktere is fikció: képes embernek maradni még Birkenauban is.

- Történészként mit szól ahhoz, hogy Európában egyre többen vannak a holokauszttagadók?

- Nagyon aggasztó, de nem vagyok meglepve. Ha most előre tudnánk utazni az időben háromezer évet, látnánk, hogy még nem tűnt el az idegengyűlölet. Ez a civilizációnk része, az emberiség sosem fogja kinőni.

Névjegy

Gideon Greif A holokauszt és azon belül az auschwitzi koncentrációs táborban működő sonderkommendó történetére specializálódott 65 éves, izraeli történész 2011 óta a zsidó és izraeli történelem professzora az austini Texas Egyetemen. Könnyek nélkül sírtunk címmel jelentette meg könyvét az Európa Kiadó.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.