galéria megtekintése

Szerelem első dobásra

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 16. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

A Németországból a magyar fővárosba áttelepedett házaspár, Danielle Dutombé és Jürgen Kramer a Neue Bühne Budapesttel a német nyelvű színházat próbálja megteremteni nálunk. Szombaton lesz az első előadásuk.

Rossz dobó volt, a hatalmas fa törzsén több méter magasságban lévő odúba azonban elsőre beletalált a kővel. Az akkor tíz éves Danielle Dutombét lenyűgözte a teljesítmény, s azt mondta a nála jóval idősebb Jürgen Kramernek, neki pont ilyen férj kell majd. Mindez valamikor az 1960-as évek elején, egy Kelet-Berlin közeli kerti bulin történt. Dutombé és Kramer útjai aztán szétváltak, hogy közel negyedszázad után ismét keresztezzék egymást. - Szerelem első dobásra – idézi fel kapcsolatát az 1992-ben összeházasodott német művészpár, akik tavaly október óta kisebbik lányukkal és francia pásztorkutyájukkal, Noah-val Budapesten élnek. S most debütáló német nyelvű színházukkal, a Neue Bühne Budapesttel (Budapesti Új Színpaddal) a magyar főváros gazdag kulturális kínálatában hiányt szeretnének pótolni.

Jürgen Kramer és Danielle Dutombé, a budapesti német színház alapítói
Jürgen Kramer és Danielle Dutombé, a budapesti német színház alapítói
Móricz-Sabján Simon

Miért éppen Budapest? – a kérdést Danielle Dutombé részben magyar származásával válaszolja meg. Édesanyja, Jenei Irén színésznő, aki a második világháború végén az ostromlott Budapestről Berlinbe menekült. A huszonéves Irén a szovjet bevonulás után süketnémának tettette magát, s így menekült meg a deportálás elől. Berlin nyugati szektorában is színésznőként és énekesnőként, majd szinkronrendezőként dolgozott. Egy hugenotta család leszármazottjával kötött második házasságából három gyereke született, a legkisebb Danielle volt. Éppen az NDK-ban élő apai nagymamát látogatta meg a család, amikor 1961 augusztusában felépült a fal, így Keleten ragadtak.

 

A testvérek közül a magyar gyökerekhez leginkább ragaszkodó Danielle aztán elhagyta az NDK-t. Első férje magyar volt, vele Budapesten élt, itt a többi között Köllő Miklós pantomim-tánc együttese, a Dominó tagja lett. Majd visszatért Németországba, különböző színházi produkciókban vett részt, édesanyja nyomdokaiba lépve a szinkronrendezést is kitanulta. Bécsben a híres izraeli származású pantomim-művésztől és „testbeszélőtől", Samy Molchótól tanult, majd hogy később Németországban menedzsereknek és európai parlamenti képviselőknek oktasson testbeszédet.

Szeretem az újrakezdést, szeretek valamit a semmiből felépíteni

– indokolta a Budapestre költözést Jürgen Kramer. A nyugdíjas professzor az 1970-es években hagyta el az NDK-t. Amszterdamban merült el a színházi világban, majd a színész-rendező másfél évtizedig Hannoverben, az ottani Színművészeti Egyetemen tanított. Közben Danielle-lel járták a világot, éltek Portugáliában is. A magát kozmopolitának valló házaspár azt mondja: egy olyan világváros, mint Budapest kínálatából nem hiányozhat a német nyelvű színház. Különös tekintettel arra, hogy a német kultúra és nyelv milyen erősen van jelen a Duna partján, több tízezerre tehető a Magyarországon dolgozó németek száma és mennyien tanulják Goethe, illetve Sebastian Vettel nyelvét. Ha a vállalkozás sikeresnek bizonyul, nyáron a Balaton körüli turnéra mennének, a német turisták számára ugyanis meglehetősen szűkös a kulturális kínálat.

Az irodalmi német nyelven (Hochdeutsch) játszó Neue Bühne Budapest számára a Bethlen téri Színházat bérelték ki két alkalomra. Kamaradarabokkal debütálnak, az egyiket Dutombé írta. A címe Boxenluder, azaz Rajtráncs-lány (angolul Grid Girl), de az autóversenyzéshez csak részben kötődik. Valójában párkapcsolatról, elkötelezettségről, az internetről, a médiáról, csupa aktuális dologról szól. A színészek Göttingen mellől érkeznek, Petra Döring és Dieter Menzel a Hof Theater tagjai. Ez utóbbi valójában a Harzer Hof nevű szálloda-étterem, a Döring-Menzel pár a tulajdonosok. A tehetséges vendéglátósoknak, illetve a színház iránt érdeklődő alkalmazottaiknak a rendkívül jó humorú Dutombé-Kramer duó tanította meg a színészmesterség fogásait, s amióta a Harzer Hof a kulináris élvezetek mellé szellemi táplálékot is kínál, alig győzik a foglalásokat. Danielle és Jürgen évente egy előadást azért még színpadra visz a Hof Theaterben.

Budapesten szívesen létrehoznának egy német nyelven játszó kis társulatot is, egyesületükbe mindenkit szívesen látnak. A sokat gesztikuláló Danielle testnyelvet is tanít, azt, hogy nyilvános szerepléskor hogyan kell bánni a testtel, mit szabad tenni és mit nem. – A fiatal politikusokon is látom, hogy milyen mereven állnak a mikrofonok mögött – mondja a magyarul kiválóan beszélő asszony. Mosolyán is érezni, szereti az életet, a színházat és mindazt, amit Jürgennel együtt csinálnak.

Mozgó Világ állandó társulattal

Több mint harmincéves múltra tekint vissza egy másik társulat, a Szekszárdon működő Magyarországi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn). Magyarország egyetlen állandó, német nyelvű színháza kezdetben a helyi kultúrházban kapott helyett, 1994 óta az egykori moziban, az átépített Mozgó Világban játszik. A társulat sokat vendégszerepel, küldetésének tekinti a német kisebbség kulturális értékeinek ápolását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.