galéria megtekintése

Zsidógyűlölet vezette az ámokfutó gyilkost

16 komment

NOL

Arról, hogy zsidók, Frazier Glenn Miller állítólag meg is kérdezte az áldozatait, de kiderült, hogy keresztényekkel sikerült végeznie.

Frazier Glenn Miller mosolygott, amikor a rendőrök bilincsbe verve elvezették. „Heil Hitler!" – kiáltotta, amikor már bilincsben a  rendőrkocsi hátsó ülésén ült. A 73 éves, testes, szakállas amerikai ­férfi helyi idő szerint vasárnap kora délután, egykor Kansas Cityben, egy zsidó közösségi központ parkolójában, majd egy zsidó idősek otthonában nyitott tüzet. Három embert ölt meg: egy idős orvost és 14 éves unokáját, valamint egy harmadik, meg nem nevezett nőt.

Frazier Glenn Miller a fehér felsőbbrendűséget hirdető amerikai szervezetek ismert alakja. Nem tanúsított ellenállást, amikor letartóztatták
Frazier Glenn Miller a fehér felsőbbrendűséget hirdető amerikai szervezetek ismert alakja. Nem tanúsított ellenállást, amikor letartóztatták
Reuters

A támadás egy nappal a zsidók egyiptomi kivonulásának ünnepe, a pészah előtt történt. A közösségi központban emiatt nagyon sokan voltak. Rengeteg gyerek is volt köztük, mert számukra meghallgatást tartottak egy énekversenyre, és egy színházi előadást is próbáltak.

 

Bár a hatóságok egyetlen áldozat nevét sem adták ki, az orvos és az unokája családja a nyilvánosság elé állt. Az orvost William Lewis Corporonnak hívták. Ő a helyszínen meghalt, az unoka, Reat Griffin Underwood pedig a körzeti kórházban vesztette életét. Mind a ketten keresztények voltak – írja az AP hírügynökség.

Miller, akinél egy maroklőfegyver és egy vadászpuska volt, még két emberre rálőtt, de őket nem találta el. Egy helyi rabbi, Herbert Mandl szerint a támadó áldozatait egyenként megkérdezte, hogy zsidók-e, mielőtt tüzet nyitott volna rájuk. Hétfőn az FBI a támadást hivatalosan is gyűlöletbűncselekménynek nyilvánította.

A Cross vezetéknevet is használó Miller visszavonult teherautó-sofőr, ismert alakja a fehér felsőbbrendűségét hirdető és antiszemitizmust hirdető szervezeteknek. Rajong a Ku Klux Klanért, a nyolcvanas években alapított is egy saját tagszervezetet Karolina Lovagjai néven, amelynek a vezetőjeként – „nagysárkányaként" – veterán katonák beszervezésével próbálkozott. Maga is veterán volt, 1987-ben pedig álllamközi embervadászat tárgya, amiért megsértette a szabadlábon történő védekezésének a feltételeit. Paramilitáris szervezet működtetésért ítélték el, amiért végül hat hónapot ült. Még a társak ellen is hajlandó volt tanúskodni. A Ku Klux Klan-vezérekről adott át információkat 1988-ban az ügy lezárását megelőző vádalku során.

Később azért került szövetségi börtönbe három évre, mert rablásokat tervezett, illegálisan próbált fegyvert szerezni, illetve mert meg akarta ölni a Southern Poverty Law Center (SPLC) nevű jogvédő szervezet alapítóját. Az SPLC már 1980-ban beperelte Millert feketék megfélemlítése, valamint paramilitáris szervezet illegális alapítása miatt.

Helyszínelés a Kansas City- nyugdíjasotthonnál
Dave Kaup / Reuters

A vasárnapi gyilkosságig Miller egyébként a Kansas Citytől 180 kilométerre fekvő városban, Aurorában élt. Többször szállt ringbe politikai pozícióért, 2006-ban szövetségi képviselőházi, 2010-ben szenátusi tisztségért indult nyíltan fehér felsőbbrendűséget hirdetve, sikertelenül – írta róla a The New York Times (NYT).

A szomszédok szerint Miller kedves ember volt, de mindenki tudta róla, hogy antiszemita. „Őrjöngő” antiszemitaként jellemezte az SPLC, amelynek központja az alabamai Montgomeryben, a polgárjogi mozgalmak egyik fellegvárában működik. Az NYT szerint Millert egy rádióműsorban megkérdezték, kiket gyűlöl jobban, a muzulmánokat vagy a zsidó­kat-e, akkor Miller azt válaszolta, hogy a zsidókat „ezerszer” jobban. Gyakran kifejtette azokat az összeesküvés-elméleteit is, amelyek arról szólnak, hogy szerinte a zsidók uralják az Egyesült ­Államokat és a világot.

A KKK első klánját a 1865-ben alapította az amerikai polgárháború hat, a konföderációs hadseregben harcoló veteránja. Ők mind demokraták voltak, akik főleg a felszabadított feketéket és a pártjukon álló fehér republikánusokat támadták meg, a feketék jogainak a kiterjesztése ellen hirdetve harcot. Bár az gyújtogatások és brutális gyilkosságok fémjelezte brutális erőszak miatt az első klánt már 1871-ben betiltották, újra és újra megjelentek hasonló szervezetek. Az első klán a tagok jelmezét, a kúp alakú csuklyát vezette meg a köztudatba. Az ikonográfia másik eleme, a megfélemlítésre használt égő kereszt az 1915-ben alapított második klán nevéhez fűződik.

A KKK soha nem volt egységes szervezet, csak klánok laza szövetsége. A  tagok létszáma folyamatosan csökken. Becslések szerint ma néhány ezren lehetnek, néhányan pedig időről időre hallat magáról. 2009-ben a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeumnál egy 88 éves, szélsőséges ­férfi megölte az intézmény egyik biztonsági őrét. Az ügyészség szerint a támadó so­káig tervezgette a támadást, amelyet „öngyilkos küldetésnek" szánt. Célja pedig az volt, hogy üzenetet küldjön a zsidó közösségnek, hogy a holokauszt nem történt meg. A támadás során fejsérülést szenvedett. Emiatt egy évvel később meghalt.

Tavaly nyáron az keltett nagy sajtóvisszhangot, amikor egy a fehérek felsőbbrendűségét hirdető férfi elkezdett földet felvásárolni egy huszonnégy lakosú észak-dakotai településen. A 61 éves Paul Craig Cobb célja az volt, hogy a hozzá hasonló nézeteket vallókat költöztessen be, és átvegye az önkormányzat vezetését. A helyiek először azt hitték, egyszerűen új szomszédot kapnak. Barátságosan köszöntötték, ám amikor később kiderült, hogy mi a terve, egyesült erővel léptek fel ellene. Novemberben a KKK egyik észak-karolinai csoportjának feketéket sikerült toboroznia Floridában. Este volt – magyarázta később a csoport, hogy miért szórtak szét a tagok „Fajunk a nemzetünk” címmel szórólapokat a főleg feketék lakta New Smyrna Beach utcáin.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.