galéria megtekintése

Zsarolnak és üzengetnek, de az egyezségre alig maradt idő

2 komment


Pócs Balázs

Borús hangulat uralkodott Brüsszelben, ahol egyre kevesebb esélyt adtak az EU és Görögország megállapodásának a csütörtök délután kezdődő uniós csúcstalálkozón. Ám tapasztalt diplomaták arra figyelmeztettek, hogy éppen az utolsó pillanatban kötött egyezségek előtt látszik a legreménytelenebbnek a helyzet.

„A görögök inkább visszafelé haladnak, az álláspontok távolodnak egymástól” – adta meg az alaphangot Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter. „A hitelezők nem megállapodást akarnak, hanem Görögország megalázását és a Ciprasz-kormány bukását” – írta a Twitteren Dimitrisz Papadimulisz, a kormányzó Sziriza-párt EP-képviselője.

Már csak napok maradtak a görög államcsőd elkerülésére. Jövő kedden, június 30-án lejár az EU/IMF-mentőprogram, és addig kellene Athénnak 1,6 milliárd eurót törlesztenie a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF).

Ehhez szüksége lenne a mentőcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletére, amelyet azonban nem utalnak át, amíg megegyezés nem születik a végrehajtandó reformokról. „A hitelezők azt kérik, hogy megsemmisítő intézkedésekről tárgyaljunk, ami jelzi, hogy

 
Görögország zsarolása elérte a tetőpontját”

– közölte Nikosz Filisz, a baloldali Sziriza athéni képviselője.

Ha sikerül is megállapodni a csütörtök-pénteki EU-csúcson a görög reformcsomagról és ezzel a maradék hitel felszabadításáról, ez még egyáltalán nem jelent hepiendet. Az egyezséget jóvá kell hagynia az athéni parlamentnek, ahol sokan máris lázonganak a túl sok engedmény miatt, valamint több európai törvényhozásnak, ahol viszont kevesellik a görög áldozatokat.

A német Bundestag a tervek szerint a jövő hét elején, még a június 30-i határidő előtt szavaz. Angela Merkel német kancellár csütörtökön hangsúlyozta: Görögországgal még azelőtt meg kell egyezni, hogy hétfőn újranyitnának a pénzpiacok.

Alekszisz Ciprasz görög és Matteo Renzi olasz miniszterelnök, valamint  Angela Merkel német kancellár
Alekszisz Ciprasz görög és Matteo Renzi olasz miniszterelnök, valamint Angela Merkel német kancellár
Yves Herman / Reuters

Nyomást gyakorol mind Alekszisz Ciprasz görög kormányfőre, mind az uniós miniszterelnökökre, hogy alig maradt idő az alkudozásra. Ha Görögország nem fizet időben az IMF-nek, a valutaalap – mint Christine Lagarde vezérigazgató többször is elmondta –

görög államcsődként értékeli ezt.

Ebben az esetben tőkekorlátozást vezethetnek be, mint tették ezt két évvel ezelőtt Cipruson is, ahol napi pénzfelvételi limitet határoztak meg, és korlátozták a banki átutalásokat. A görögországi bankok miatt amúgy is sokan aggódnak, miután az elmúlt napokban több milliárd eurót kivettek a pánikba esett betétesek; előfordult, hogy

egyetlen nap alatt egymilliárd eurót kimenekítettek.

A sorozatos megszorításokba belefáradt görögök torkán nagyon nehéz már újabb reformokat lenyomni, most mégis erre tesznek kísérletet a görög–EU alkudozáson. A hitelezők azt kérik például, hogy töröljék el a korengedményes nyugdíjazást, és a nyugdíjkorhatárt már 2022-ig emeljék 62-ről 67 évre.

Ugyancsak sürgetik az éttermek áfájának 13-ról 23 százalékra emelését (ez a turizmus miatt lehet problematikus), és 400 millió euróval megnyirbálnák a védelmi költségvetést. S akkor még hátravan a legkényesebb kérdés, a hatalmas (a GDP 175 százalékát kitevő) görög adósság átütemezése, illetve egy részének leírása: erről az EU-tagállamok egyelőre tárgyalni sem hajlandók.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.